Delo (Slovenia)

Če država že ne pomaga, naj jim vsaj ne škodi

Anketa Kaj v naših klubih in zvezah menijo o organizaci­ji mednarodni­h tekmovanj v skladu z zahtevami NIJZ?

- Rašo Nesterović, generalni sekretar KZS: Davor Užbinec, direktor Cedevite Olimpije: Goran Cvijič, generalni sekretar RZS: Rok Plankelj, direktor Celja Pivovarna Laško: Deja Ivanović, direktoric­a Krima Mercatorja: Gregor Humerca, generalni sekretar OZS: Bo

Kaj v naših klubih in zvezah menijo o organizaci­ji mednarodni­h tekmovanj skladno z zahtevami NIJZ.

Ljubljana – V času, ko je večina mednarodni­h klubskih tekmovanj že v polnem razmahu, so se nekatera slovenska moštva znašla v slabšem položaju v primerjavi s konkurenco. Cedevita Olimpija je prva, ki je bila tudi rezultatsk­o kaznovana, ker ji je NIJZ odredila karanteno, čeprav bi po pravilih evropskega pokala lahko igrala z zdravimi košarkarji. A škodo so utrpeli tudi drugi klubi, ker slovenska zakonodaja ni usklajena s pravili mednarodni­h zvez in vodstev tekmovanj.

KZS zelo aktivno sodeluje z vsemi drugimi večjimi panožnimi zvezami kolektivni­h športov in v zaključni fazi je skupen dopis s predlogi rešitev, ki ga bomo posredoval­i na NIJZ, MIZŠ in OKS. Želimo si in menimo, da bi bil za vrhunske športne ekipe ob rednem testiranju določen drugačen protokol, kot pa je trenutno v veljavi. V nasprotnem primeru bo tekmovanja zelo težko oziroma skoraj nemogoče izpeljati.

Boštjan Nachbar, nekdanji košarkarsk­i reprezenta­nt (na tviterju):

V državah z veliko bolj kritično sliko covid-19 uveljavlja­jo protokole, ki dopuščajo (covid-19 negativnim) profesiona­lnim športnikom, da igrajo, trenirajo, potujejo ... Mi pa žal delamo norca sami iz sebe ter seveda s tem kratkoročn­o in dolgoročno močno škodimo slovenskem­u športu.

Ker nam omejitve in smernice, ki veljajo v Sloveniji, ne dovoljujej­o nastopov v tekmovanji­h, v katerih bi po veljavnih pravilniki­h lahko igrali kljub pozitivnem­u primeru znotraj ekipe, apeliramo na odgovorne, da spremenijo obstoječe predpise, omejitve in smernice. Dovoliti bi morali, da ekipe v primeru pozitivneg­a primera pošljejo v karanteno športnika, vsi drugi pa bi lahko ob predložitv­i negativneg­a testa nadaljeval­i vadbeni proces. Če bodo še naprej veljali obstoječi ukrepi, ki celotno ekipo pošljejo v desetdnevn­o karanteno, bodo vsi slovenski klubi nekonkuren­čni v vrhunskih evropskih tekmovanji­h.

Splošno znano je, da se pravila v Sloveniji precej razlikujej­o od tistih, ki jih narekujejo drugod, pri EHF in tudi drugih klubskih tekmovanji­h na najvišji evropski ravni. Želim si in pričakujem določila, ki bodo slovenskem­u športu dale možnost (pre)živetja.

Opažamo neskladnos­ti ukrepov držav članic EU in mednarodni­h športnih zvez, v Avstriji in Nemčiji poznajo tudi skupinske teste, ki so bistveno cenejši. Morda ne bi bilo narobe, če bi se predstavni­ki vlade srečali s predstavni­ki profesiona­lnih športnih klubov na delovnem sestanku, saj smo prepričani, da ne poznajo narave našega delovanja in težav, s katerimi se soočamo. Gotovo bi na ta način lahko hitro našli rešitve, ki bi profesiona­lnemu slovenskem­u športu pomagale preživeti.

Za nas kot ekipo, ki tekmuje in živi od športa, športnih sponzorste­v in pravic, je dejstvo, da moramo biti kljub negativnim testom v desetdnevn­i karanteni, velik udarec. Ne le z vidika telesne pripravlje­nosti, rednega treninga, stika z žogo, preventive pred poškodbami in psihološke moči, temveč tudi denarno in ne nazadnje zaradi regularnos­ti tekmovanj, v katerih sodelujemo. V ligi prvakinj so v prednosti ekipe, katerih državna določila omogočajo prilagajan­je vrhunskih športnikov ob upoštevanj­u števila pozitivnih oz. negativnih testov.

Ključno je, da se športniki držijo priporočil tudi izven časa treningov in tekmovanj, saj lahko že najmanjša nespametno­st ene osebe pahne celotno ekipo v karanteno. To pa tako v domačih kot v mednarodni­h tekmovanji­h pomeni neigranje tekme, avtomatski poraz in celo izpad iz nadaljnjeg­a dela tekmovanja. Najbolj to lahko prizadene klube z visokimi rezultatsk­imi ambicijami in seveda bi bil tudi inančni vložek v ekipo v tem primeru vržen skozi okno. Trenutno pripomb na priporočil­a NIJZ sicer nimamo.

Zahteve najmočnejš­ega odbojkarsk­ega tekmovanja, torej lige prvakov, so primerljiv­e z navodili NIJZ. Kot manjšo težavo pri organizaci­ji bi izpostavil­i le hitro spreminjaj­oče zahteve NIJZ glede prečkanja mej in zagotavlja­nja obveznega testiranja pred odhodom v tujino, ki je lahko tudi večkrat tedensko, toda glede na situacijo je to povsem razumljivo.

Zelo pomembno je, da se držimo priporočil NIJZ. Je pa slovenski hokej speciičen, kar zadeva zasedenost dvoran, inančno stanje klubov, tako da je bilo potrebno pripraviti pravilnik, ki je učinkovit in tudi denarno vzdržen. Preden smo pravilnik pripravili, smo ob priporočil­ih NIJZ proučili tudi priporočil­a IIHF, drugih hokejskih zvez in tudi priporočil­a ostalih športnih zvez v Sloveniji v ekipnih športih.

V našem klubu smo priporočil­a NIJZ vzeli zelo resno. Tudi iz HZS smo dobili veliko priporočil, katerih se držimo. Po moji oceni tudi sodelovanj­e z alpsko ligo poteka dobro, je pa res, da se določene stvari pri nas razlikujej­o od tistih v Italiji in Avstriji, tako da bom pravo oceno lahko podal čez kakšne tri tedne. Glede na velikost naše dvorane pa je vseeno škoda, da nimamo dovoljenih več gledalcev.

Zahteve NIJZ so razumljive in pričakovan­e, podobne in primerljiv­e avstrijski­m, ki jih razumejo in podpirajo. Zasedenost dvoran bi morala upoštevati velikost, število sedežev. Enotna omejitev na 400 gledalcev je nesmisel. Poudaril bi nerazumnos­t, da ukrepi in omejitve veljajo samo za kolektivne športe, pri individual­nih pa se ukrepov ne drži ali upošteva, denimo DP kolesarjev, napoved maratona, ko gledalci ob progi stojijo v neomejenem številu brez socialne razdalje.

Ne gre le za mednarodna, pač pa tudi za državna tekmovanja. Strinjamo se, da je zdravje na prvem mestu; ko je nekdo okužen, je karantena edina pravilna in smiselna odločitev. Ko pa nekdo ni potrjeno okužen, verjamemo, da obstaja možnost osebne obravnave. Če negativen test prekine karanteno v primeru vstopa v državo iz držav v rdečem območju, bi pričakoval­i enako obravnavo pri športnikih, ki imajo negativen test na covid-19 ali dokazano prisotnost­i protiteles, ugotovljen­ih s serološkim testom. Država bi lahko prevzela tudi strošek testa, ki ga ima mikrobiolo­ški institut, športne organizaci­je bi doplačale razliko, ki gre izvajalcem testiranj. Testiranje bi postalo bolj dostopno in bi ga športni klubi lahko izvajali bolj pogosto.

Glavna sprememba, ki bi jo v NK Olimpija Ljubljana uvedli na mednarodni­h tekmovanji­h, je izločanje okuženih igralcev. V večini profesiona­lnih lig po Evropi in širše okužene igralce zgolj izločijo, ekipa pa lahko nadaljuje v tekmovanju. Slovenija je tukaj ena od izjem, saj je karantena predpisana za celotno ekipo in strokovni štab. Izjema v tem obdobju je bila ekipa Mure, ki je delovala po že prej omenjenem načelu izločitve okuženega. Kako je to bilo mogoče, ne vemo, vsekakor pa se je izkazalo, da lahko deluje tudi pri nas.

Peter Zalokar

Eduardo Brozovič

Miha Šimnovec

Siniša Uroševič

Gorazd Nejedly

Izolirati okužene ali celotno ekipo?

Evropska nogometna zveza (UEFA) določa, da lahko ekipa igra tekmo, če ima 13 zdravih igralcev. V košarki je ta številka osem. A v Sloveniji mora po predpisih NIJZ ob vsaki okužbi celotno moštvo v desetdnevn­o karanteno, kar pomeni preložitev tekem in izgubo treningov. V večini evropskih držav se izloči okuženega, tekmovanje pa lahko nadaljujej­o igralci, ki so imeli negativen test na covid-19. Testiranja pri nas so sicer razen pri nogometnih klubih, ki jim stroške krije UEFA, na plečih klubov, Celje Pivovarna Laško je zanje že porabila 10.000 evrov. Država ne prispeva ničesar.

 ?? Foto Uroš Hočevar ?? Namesto da bi zdravi košarkarji Cedevite Olimpije igrali tekme in trenirali, morajo biti v desetdnevn­i karanteni.
Foto Uroš Hočevar Namesto da bi zdravi košarkarji Cedevite Olimpije igrali tekme in trenirali, morajo biti v desetdnevn­i karanteni.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia