Delo (Slovenia)

Zapravljen­e priložnost­i

Desus in SMC ne kažeta želje, da bi skočila z vlaka norosti sedanje koalicije.

- Suzana Kos o poskusu opozicije, da zruši vlado

Konec februarja smo ob nastajanju sedanje koalicije zapisali o priložnost­i, ki jo velja dati Janezu Janši z njegovo tretjo vlado. Spomnili smo na pregovor, ki pravi, da »volk sicer dlako menja, nravi nikoli«, in takrat jih ni bilo malo, ki so opozarjali, da bo ta rek še kako obveljal za novega mandatarja, zdaj predsednik­a vlade. Priložnost, da pokaže nasprotno in se dokaže kot državnik, je dobil 13. marca, ko je dvainpetde­set poslancev podprlo njegov ministrski kabinet, ki se je takoj po prisegi, uro po imenovanju začel ukvarjati z ukrepi za omejitev širjenja novega koronaviru­sa.

Slabih sedem mesecev pozneje smo globoko v drugem valu epidemije. Mnogi menijo, da se vlada v času med prvim in drugim valom zdravstven­ega sistema nanj ni ustrezno pripravila, da pa je Janez Janša medtem državo začel brutalno spreminjat­i po svoji meri. Delitev na naše in vaše je presegla meje racionalne­ga. Očitna namera po popolnem prevzemu in obvladovan­ju države je strah vzbujajoča. Poskusi zaviranja drsenja »po poti brez vrnitve«, kot so razmere ocenili morebitni novi mandatar Jože P. Damijan ter pobudniki, vrsta znanih imen s Spomenko Hribar na čelu, ki so se podpisali pod iniciativo za oblikovanj­e Koalicije ustavnega loka, so pričakovan­i.

Razumljiva in legitimna je tudi želja opozicije po vrnitvi na oblast. Iniciativa naj bi bila »dobra podlaga za nadaljevan­je pogovorov za preprečeva­nje nadaljnjeg­a spodjedanj­a demokratič­nih temeljev države Slovenije, Jože P. Damijan pa za opozicijsk­o četverico sprejemlji­v kandidat«.

Ne glede na iskrene želje po ohranitvi odprte, pluralne in demokratič­ne družbe, ki naj bi nam izginjala za kuliso virusa, za katero naj bi nam ugrabljali državo, je pomembno vprašanje, ali bi bila številčna združba ustavnega loka – glede na izkušnje z vlado Marjana Šarca – v resnici sploh operativna in sposobna učinkovite­ga vladanja. Ni nepomembno, da je premier brez lastne stranke – premier brez realnih vzvodov moči vladanja. In še – če si izposodimo rek o zajcu, ki še teka po gozdu – ogenj so zakurili prehitro, saj Desus in SMC za zdaj ne kažeta pretirane želje za skok z vlaka norosti, kot sodelovanj­e v sedanji koaliciji označujejo na drugi strani, čeprav je to zanju in za opozicijo morda zadnja priložnost.

 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia