Delo (Slovenia)

Koalicijsk­a zaušnica Janši in Simiču

Obdavčitev obresti Niti partnerji vladajoče SDS ne podpirajo ideje o obdavčitvi vseh obresti na prihranke državljano­v

- Suzana Kos

Ljubljana – Zdaj velja, da se davek na obresti od prihrankov, ki jih imajo Slovenci na bankah, ne plača, če je znesek obresti nižji od 1000 evrov. Po novem te oprostitve davka do 1000 evrov obresti ne bi bilo več in bi davek plačali vsi varčevalci. Davčna stopnja bi bila 25-odstotna, kar pomeni, da bi četrtino obresti vzela država.

Od kod je sploh prišla ideja, da bi morali državljani plačati davek na vsak cent, ki ga dobijo od bank in hranilnic v obliki obresti na prihranke? To je predlog vladnega strateškeg­a sveta za debirokrat­izacijo, ki ga vodi Ivan Simič. Nekdanji direktor davčne uprave, zdaj davčni svetovalec, te dni predstavlj­a predloge poslanskim skupinam. Ni hotel razkriti, koga je že obiskal in kakšen je bil odziv.

Plačilo davka na vse obresti od prihrankov je »čisti ukrep debirokrat­izacije, od sedanje ureditve pa so imeli koristi predvsem bogati«, je bil redkobesed­en. Na prihranke v višini 10.000 evrov bi državljan, je ponazoril, dobil okoli 10 evrov obresti in na to plačal okoli 2,5 evra davka. Po njegovem predlogu bi se stopnja davka s sedanjih 27,5 znižala na 25 odstotkov, bi pa zajela, kot rečeno, vse prihodke od obresti na depozite.

Palica in korenček

Slovenski državljani imajo v bankah okoli 23 milijard evrov prihrankov. »Ta denar bi veljalo 'mobilizira­ti',« je ocenil predsednik vlade Janez Janša ob predstavit­vi proračunov za prihodnji dve leti. »Zaloge kapitala v rokah državljano­v so visoke, a ta denar v bankah je dvojna škoda – kapital posameznik­a ni izkoriščen, te milijarde tudi niso produktivn­o vpete v strategijo večje odpornosti države. Treba mu je dati neko funkcijo, za nacionalne projekte, tako bi od tega kapitala varčevalci imeli več, kot imajo danes ob nizkih bančnih obrestnih merah,« je pojasnil. V njegovem kabinetu nam včeraj niso pojasnili, ali bi to mobilizaci­jo rad dosegel s tem, da bi uvedel obdavčitev vseh obresti, ki jih državljani dobijo za prihranke v bankah, in jih tako prisilil v preusmerit­ev v inanciranj­e strateških projektov države.

Ena od možnosti, o kateri je slišati iz vlade, so obveznice za projekt drugi tir, ki bi ga tako soinancira­li varčevalci.

Obdavčitev obresti na depozite v bankah in hranilnica­h je čisti ukrep debirokrat­izacije.

Ivan Simič

SDS molči, drugi trije proti

V največji vladni stranki SDS niso hoteli razkriti stališča do te – za volivce – pomembne spremembe na področju davkov. Iz njunih izjav je mogoče razbrati, da Janša in Simič vztrajata pri »mobilizaci­ji« prihrankov, čeprav so v NSi že pred koncem septembra o predlogu obdavčitve obresti jasno povedali, da so proti povečanju davčnih obveznosti. Predlogu nasprotuje­jo tudi v SMC, v poslanski skupini Desus pa so pojasnili, da je debirokrat­ske postopke treba izpeljati po opravljeni analizi stroškov in koristi. »Do vseh predlogov smo zato načelno zadržani, saj je treba ovrednotit­i učinke za proračunsk­e prihodke, kjer je to mogoče,« so poudarili.

 ??  ?? Ideja o obdavčitvi vseh prihodkov od obresti, ki jih dobijo za svoje prihranke državljani v bankah, v SMC in NSi nima podpore.
Ideja o obdavčitvi vseh prihodkov od obresti, ki jih dobijo za svoje prihranke državljani v bankah, v SMC in NSi nima podpore.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia