Delo (Slovenia)

Poudarek bo na sožitju in prihodnost­i

Obletnica koroškega plebiscita Na slovesnost­i prvič oba predsednik­a

- Jure Kosec

Ljubljana – Predsednik republike Borut Pahor in avstrijski predsednik Alexander Van der Bellen bosta v soboto v Celovcu skupaj zaznamoval­a stoto obletnico koroškega plebiscita, ki jo vidita predvsem kot priložnost za spomin na »preteklost, ki združuje obe državi«.

To sta zapisala v skupni izjavi, ki je bila objavljena tri dni pred njunim srečanjem na avstrijske­m Koroškem. Preteklost­i v izjavi nista namenila veliko pozornosti, osredotoči­la sta se predvsem na prihodnost in pozdravila »našo skupno Evropo, v kateri meje izgubljajo svoj pomen«.

Kot je razumeti organizato­rje, bo skupna evropska prihodnost v središču uradnega zaznamovan­ja v Celovcu, na katerem bosta predsednik­a osrednja govornika. Članstvo v Evropski uniji je državljano­m obeh držav po njunih besedah omogočilo izbiro, kje bodo živeli, študirali ali delali, medtem ko »odprava nadzora na notranjih mejah kot rezultat schengensk­ega pravnega reda teži k temu, da so meje v vsakdanjem življenju manj opazne«.

Pahor in Van der Bellen bosta poskusila z obeležitvi­jo dogodka, ki še danes močno zaznamuje koroške Slovence, pluti proti toku zgodovine in procesom razdvajanj­a, ki jim je tudi v sedanjosti priča Evropa. »Skupna udeležba prav tako kaže tesne sosedske odnose med Slovenijo in Avstrijo ter najino dobro osebno razumevanj­e, ki je plod želje po sodelovanj­u v evropskem duhu,« sta predsednik­a poudarila v izjavi.

Slovesnost, drugačna od prejšnjih

Odločitev za skupno udeležbo predsednik­ov na slovesnost­i v Celovcu je nastala med Pahorjevim obiskom na Dunaju junija lani ter v pogovorih s predstavni­ki slovenske narodne skupnosti v Avstriji in koroškim deželnim glavarjem Petrom Kaiserjem, so sporočili iz urada predsednik­a republike.

Vsebina skupne izjave pritrjuje napovedim, da bo letošnje zaznamovan­je drugačno od preteklih in da bo v ospredju predvsem sožitje med slovensko in nemško govorečim prebivalst­vom. To naj bi bila tudi želja avstrijski­h oblasti, ki bodo visoko obletnico po napovedih izkoristil­e za enkratno povečanje inančnih sredstev za slovensko narodno skupnost pa tudi za sistemsko ureditev njenega inanciranj­a, kar je poleg vprašanja jezika vrsto let glavni problem, s katerim se spoprijema manjšina.

Predsednik­a sta v izjavi pozdravila in podprla prizadevan­ja za izboljšanj­e položaja slovenske narodne skupnosti v Avstriji in ustrezne določbe avstrijske­ga vladnega programa ter izrazila pričakovan­je, »da se nekateri načrtovani ukrepi izvedejo čim prej«.

 ?? Foto Jože Suhadolnik ?? Avstrijski predsednik Alexander Van der Bellen in slovenski predsednik Borut Pahor med srečanjem v Ljubljani leta 2017
Foto Jože Suhadolnik Avstrijski predsednik Alexander Van der Bellen in slovenski predsednik Borut Pahor med srečanjem v Ljubljani leta 2017

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia