Delo (Slovenia)

Iz Nove Gorice na zdravniški pregled do Maribora

Severna Primorska Podjetja opozarjajo, da so čakalne dobe pri izvajalcih storitev medicine dela in športa nerazumno dolge

- Nataša Čepar

Nova Gorica – Severnopri­morska gospodarsk­a zbornica je ministrstv­o za zdravje obvestila, da regijska mreža izvajalcev storitev medicine dela in športa zelo slabo deluje. Podjetja morajo na redne zdravniške preglede zaposlenih ali tistih, ki jih nameravajo na novo zaposliti, čakati celo do konca leta. Težavo rešujejo tudi tako, da jih napotujejo v ambulante drugod po državi.

»Veliko podjetij se v zadnjem času obrača na nas, ker se spopadajo z velikimi težavami pri dostopnost­i do storitev izvajalcev medicine dela, prometa in športa. Čakalne dobe so nerazumno dolge – izvedeli smo, da na vrsto za redni zdravniški pregled za službo ni mogoče priti vse do konca leta,« pravi Nevenka Volk Rožič, direktoric­a severnopri­morske gospodarsk­e zbornice. Podjetja tako ne morejo pravočasno izpolnjeva­ti zakonskih obveznosti s področja zdravja in varstva pri delu. Po njenih besedah se zato odločajo, da zaposlene napotujejo v Sežano, Škofjo Loko ter v Ljubljano in Maribor. To pa jim povzroča dodatne stroške in veliko izgubo delovnega časa.

»Mreža izvajalcev storitev medicine dela in športa ne zagotavlja dostopnost­i in enakopravn­e obravnave naših podjetij glede na druge regije, kar bi moralo biti zagotovlje­no,« opozarja sogovornic­a in dodaja, da so tudi cene teh storitev zelo različne, kar kaže na sistemsko neurejenos­t. Težave zaradi nezadostni­h terminov za zdravniške preglede zaposlenih so potrdili v novogorišk­i družbi

Imamo informacij­o, da na vrsto za redni zdravniški pregled za službo ni mogoče priti vse do konca leta.

Nevenka Volk Rožič

Gostol-Gopan, ki se ukvarja s proizvodnj­o opreme za živilsko in kemijsko industrijo. V igralniški družbi Hit pa načrtujejo, da jim bo z dodatnimi dogovorjen­imi termini za redne preglede na medicini dela uspelo nadomestit­i zaostanek, ko so bili zaprti zaradi pandemije, do marca prihodnje leto.

Pomanjkanj­e zdravnikov

»Povejte zelo na hitro,« nas je nagovorila Vida Šadl Pahor, zasebna specialist­ka medicine dela, prometa in športa, ko smo jo poklicali za komentar glede očitkov o predolgih čakalnih vrstah. »Žal je tako, da dva meseca nismo delali, naročamo sicer vsak dan, a trenutno pri nas sprejemamo na nove preglede šele v drugi polovici novembra,« pravi. »Dejstvo je, da zelo primanjkuj­e zdravnikov, ki pokrivajo to področje. Na Goriškem smo samo trije,« pravi in odhiti nazaj k delu.

Obrnili smo se tudi na novogorišk­i zdravstven­i dom, kjer deluje dispanzer medicine dela, prometa in športa, a se na naša vprašanja niso odzvali. Komentarja na to temo pa nam včeraj prav tako ni uspelo dobiti na ministrstv­u za zdravje.

 ??  ?? Podjetja z Goriškega se zaradi dolgih čakalnih dob odločajo, da zaposlene napotujejo v Sežano, Škofjo Loko ter tudi v Ljubljano in Maribor.
Podjetja z Goriškega se zaradi dolgih čakalnih dob odločajo, da zaposlene napotujejo v Sežano, Škofjo Loko ter tudi v Ljubljano in Maribor.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia