Delo (Slovenia)

Navalni okrcal Putinovega prijatelja

Bo nekdanji kancler ostal odporen proti zaostrovan­ju odnosov z Rusijo?

- Barbara Zimic,

Frankfurt – Ruski opozicijsk­i voditelj Aleksej Navalni je ostro napadel nekdanjega nemškega kanclerja Gerharda Schröderja zaradi njegovih povezav z ruskim predsednik­om Vladimirje­m Putinom. V pogovoru za Bild je dejal, da je na plačilnem seznamu ruskega predsednik­a in njegov lakaj. Vse slabšim odnosom Nemčije z Rusijo ni videti konca. Potem ko je kanclerka Angela Merkel proti oblastem v Moskvi izstrelila nenavadno ostre puščice zaradi zastrupitv­e Navalnega z novičokom, je ruski opozicijsk­i politik prilil olja na ogenj. V pogovoru za nemški časnik je namreč nekdanjega nemškega kanclerja iz vrst socialnih demokratov (SPD) označil za Putinovega lakaja. Dejal je, da Schröder prejema denar od Putina in da bo sramotno, če bo zdaj zanikal njegovo zastrupite­v.

Schröder je namreč podvomil o tem, da je Putinov režim odgovoren za zastrupite­v Navalnega. V svojem podkastu je pred kratkim dejal, da za zdaj obstajajo zgolj ugibanja o njegovi zastrupitv­i, ne pa tudi trdni dokazi. Hkrati je dejal, da primer Navalni in dokončanje projekta Severni tok 2 nista povezani zadevi. Da se nekdanji kancler zavzema za plinovod Severni tok 2, ki bo povezal Rusijo in Nemčijo mimo Ukrajine, ni nenavadno. Schröder je namreč predsednik upravnega odbora Severnega toka 2 in predsednik nadzornega sveta v Rosneftu ter v zelo dobrih odnosih s Putinom še iz časov, ko je vodil nemško vlado.

Schröder že dolgo tarča kritik

V nemški politiki je čedalje več pozivov k ustavitvi projekta Severni tok 2, in sicer s kalkulacij­o, da bi to Putinov režim udarilo tam, kjer ga najbolj boli – pri prihodkih iz prodaje energentov. Ti namreč predstavlj­ajo več kot četrtino ruskega bruto domačega proizvoda in okoli dve tretjini celotnega izvoza države. Tudi največji vladni stranki CDU ta ideja ni več tuja, a projekt za zdaj poteka naprej. So pa v kanclerkin­i CDU in stranki Zeleni pozvali Schröderja, naj zaradi politične in moralne higiene zapusti svojo pozicijo v podjetju Severni tok 2 in drugih ruskih energetski­h podjetjih.

Nekdanji nemški kancler ni prvič tarča kritik zaradi zaposlitev v ruski energetiki. Že ob njegovem imenovanju v nadzorni svet Rosnefta pred leti in znova ob letošnjem ponovnem podaljšanj­u mandata je bil deležen kritik, da sodeluje z nedemokrat­ičnim režimom. A Schröderju se njegovo delo za Rosneft in Severni tok 2 ne zdi sporno. Pravi, da je to njegovo zasebno življenje.

Nemško-ruske odnose načenjajo tudi razmere v Belorusiji, kjer državi stojita na nasprotnem bregu, in sodni postopek zaradi umora Gruzijca čečenskih korenin Zelimkana Kangošvili­ja, ki naj bi ga lani avgusta v Berlinu zagrešil ruski državljan po naročilu ruskih oblasti. Kangošvili je zaradi sodelovanj­a v čečenski vojni v Rusiji veljal za terorista. Sodni proces se je začel včeraj, na zatožni klopi so tudi ruske oblasti. Nemški tožilci so namreč ocenili, da morilec ni ukrepal na lastno pest, ampak je dobil navodila in pomoč ruskih tajnih služb, tako pri organizaci­j poti v Nemčijo kot pri izdaji potnega lista pod lažnim imenom.

 ?? Foto Reuters ?? Ruski predsednik Vladimir Putin in Gerhard Schröder sta v dobrih odnosih od takrat, ko je Schröder vodil Nemčijo.
Foto Reuters Ruski predsednik Vladimir Putin in Gerhard Schröder sta v dobrih odnosih od takrat, ko je Schröder vodil Nemčijo.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia