Delo (Slovenia)

Sij v novo izdajo obveznic za refinancir­anje

Poslovanje jeklarja Prodajni prihodki letos za slabo desetino manjši kot lani in z izgubo iz poslovanja

- Karel Lipnik

Ljubljana – Skupina Sij pripravlja novo izdajo obveznic, katere namen je predvsem refinancir­anje in razpršitev virov financiran­ja. Zaradi razmer na evropskem trgu jekla bo družba verjetno tudi prihodnje leto ustvarila čisto izgubo, ob sicer stabilnem denarnem toku.

Jeklar je že lani močno zmanjšal zadolženos­t, potem ko je prodal Perutnino Ptuj. Letos pa je skupini zapadla peta emisija obveznic, ki jo bodo nadomestil­i z izdajo novih. Pogojev in vrednosti izdaje še niso določili.

Skupina Sij predvideva, da bodo prodajni prihodki letos dosegli okoli 692 milijonov evrov, kar je za slabo desetino manj kot lani. To bi zadoščalo za 38,3 milijona evrov dobička iz poslovanja pred amortizaci­jo (EBITDA). Po naši oceni bi to pomenilo okoli 12 milijonov evrov izgube iz poslovanja.

Slabše poslovanje ni zgolj posledica epidemije, ampak tudi razmer v evropski jeklarski industriji, ki se spoprijema s padcem cen in povpraševa­nja zaradi velike ponudbe jekla iz neevropski­h držav.

Lanski čisti dobiček posledica prodaje Perutnine

Za prihodnje leto Sij načrtuje okoli osemodstot­no rast prihodkov, tako da bi ti dosegli od 733 do 758 milijonov evrov. EBITDA skupine bi s tem znašal od 48,8 do 53,8 milijona evrov, je razvidno iz sporočila družbe. Po naši oceni bi to verjetno zadoščalo za skromen dobiček iz poslovanja.

Jeklarski del skupine sicer že dve leti realno posluje z izgubo. Lani je izguba iz poslovanja znašala 5,4 milijona evrov. Skupina je sicer ustvarila 44,9 milijona evrov čistega dobička, vendar je ta posledica prodaje Perutnine Ptuj. Tudi leta 2018, ko je bil čisti dobiček 6,5 milijona evrov, je pozitiven rezultat prinesel učinek prodaje dejavnosti. Dobiček iz poslovanja je predlanski­m znašal 1,3 milijona evrov, a je takrat poslovanje zajemalo tudi živilsko dejavnost – Perutnino Ptuj.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia