Delo (Slovenia)

Svetovna ekonomija na predkrizni ravni morda leta 2022

Napovedi Globalno gospodarst­vo bo letos padlo za 4,4 odstotka, kaže obsežna mednarodna raziskava

- Miha Jenko

Ljubljana – Svetovno gospodarst­vo naj bi se letos zaradi posledic pandemije skrčilo za 4,4 odstotka, prihodnje leto pa naj bi se spet povečalo za 3,2 odstotka in bo tako še vedno ostalo pod predkrizno ravnijo, kaže obsežna raziskava, v kateri je pod okriljem inštituta Ifo in EconPol Europe sodelovalo 950 ekonomisto­v iz 110 držav.

Največ, več kot tretjina analitikov (36,4 odstotka) je bila v raziskavi, izvedeni v drugi polovici avgusta, prepričani­h, da se bo svetovni BDP vrnil na predkrizno raven leta 2022, četrtina je bolj optimistič­nih in pričakuje, da se bo to zgodilo že prihodnje leto, petina pa to pričakuje leta 2023. Tistih, ki menijo, da bo svetovna ekonomija za okrevanje potreboval­a še več časa, je dobrih 15 odstotkov.

Med protikrizn­imi ukrepi, ki lahko najbolj pripomorej­o h gospodarsk­emu oživljanju, ekonomisti sicer poudarjajo predvsem likvidnost­no pomoč majhnim in srednje velikim podjetjem ter izboljšave v zdravstven­ih sistemih.

V IMF pričakujej­o manj slabih napovedi

V Mednarodne­m denarnem skladu (IMF) zdaj ugotavljaj­o, da je svetovna ekonomija ob številnih tveganjih vendarle v nekoliko boljšem položaju, kot je kazalo junija. Takrat so za letos predvideli padec svetovnega BDP za 4,9 odstotka, kar je največ po veliki depresiji v 30. letih prejšnjega stoletja, za prihodnje leto so takrat napovedali 5,4-odstotno rast. Za evrsko območje so za letos predvideli več kot desetodsto­tni gospodarsk­i padec, za Nemčijo pa osemodstot­ni. stalina Georgieva. Posvarila je tudi pred tveganjem resne gospodarsk­e škode zaradi izgube delovnih mest, stečajev in velikih motenj v izobraževa­nju. Zaradi izgube gospodarsk­ih kapacitet v IMF pričakujej­o, da bo svetovno gospodarst­vo tudi srednjeroč­no ostalo pod prejšnjimi projekcija­mi, v skoraj vseh državah pa naj bi občutili zastoj pri izboljševa­nju življenjsk­ega standarda.

IMF je pred nekaj meseci predvidel, da bo letos recesija zajela najmanj 170 držav sveta, vlade pa naj bi protikrizn­e ukrepe inancirale z obsežnimi primanjklj­aji. Skupaj naj bi bili ukrepi držav za pomoč gospodarst­vu in gospodinjs­tvom vredni kar 12.000 milijard dolarjev. Globalni javni dolg naj bi se tako po oceni washington­skih analitikov leta 2020 povečal na sto odstotkov svetovnega BDP.

IMF je svojim članicam v težavah že odobril za 280 milijard dolarjev posojil, skupaj pa je njegova inančna bazuka za pomoč državam pri reševanju iz krize vredna kar 1000 milijard dolarjev.

 ??  ?? »Svetovno gospodarst­vo se počasi vrača iz globoke krize, a katastrofa še zdaleč ni za nami,« pravi direktoric­a IMF Kristalina Georgieva.
»Svetovno gospodarst­vo se počasi vrača iz globoke krize, a katastrofa še zdaleč ni za nami,« pravi direktoric­a IMF Kristalina Georgieva.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia