Delo (Slovenia)

Kmalu zapora Ceste dveh cesarjev

Čisto zate V ponedeljek se začenja tudi prenova Dunajske med obvoznico in AMZS

- Aleš Stergar

Ljubljana – Projekt Čisto zate se z gradnjo javne kanalizaci­je in ureditvijo ceste prihodnji ponedeljek seli tudi na Cesto dveh cesarjev. Ta bo zaradi hkratne prenove za ves promet zaprta predvidoma do konca avgusta prihodnje leto. V ponedeljek pa se bo začela še naslednja faza obnove Dunajske ceste. Tako bo do 20. decembra promet potekal po eni strani ceste v obe smeri na odsekih med severno obvoznico in križiščem z Baragovo in Tolstojevo ulico.

Stalno tresenje hiš, hrup, razpokane stene v stanovanji­h, načeti živci, strah za lastno življenje so že dolgo del vsakdanjik­a prebivalce­v južnega dela Ljubljane, ki živijo ob Cesti v Mestni log, Cesti v Gorice, Tbilisijsk­i cesti, Koprski ulici in Cesti dveh cesarjev. Obnovo zadnje so na občini z županom Zoranom Jankovićem na čelu že dolgo napovedova­li. Zdaj gre očitno zares. Delavci Komunalnih gradenj bodo dela začeli v križišču Ceste dveh cesarjev in Ceste v Mestni log, nato pa zaporo pomikali proti vzhodu. Zaradi del bo cesta zaprta za ves promet, omogočen bo le lokalni dovoz za stanovalce, medtem ko bo tranzitni promet, ki občane najbolj moti, prepovedan.

Na MOL napoveduje­jo, da bosta po rekonstruk­ciji Ceste dveh cesarjev na obeh straneh urejena kolesarska steza in pločnik, poleg kanalizaci­je bodo uredili tudi javno razsvetlja­vo, plinovod in kabelsko kanalizaci­jo. V križišču Ceste dveh cesarjev in Ceste v Mestni log bo po novem krožišče, s čimer bo zagotovlje­n bolj pretočen promet. O novem priključku na obvoznico pa še nič. V okviru evropsko soinancira­nega projekta Čisto zate bo v ljubljansk­i občini urejena kanalizaci­ja na 261 ulicah, na javno kanalizaci­jo pa bo na novo priključen­ih več kot 22.000 prebivalce­v. S tem se bo v občini priključen­ost na kanalizaci­jo povečala z 68 na 98 odstotkov.

Delne zapore

Pri postopni obnovi Dunajske ceste po odsekih je pomemben del – tudi zaradi evropskega soinancira­nja – ureditev kolesarske steze in površin za pešce. Minuli teden so delavci Trgograda, Komunalnih gradenj in Prenove - Gradbenika z zamudo končali odsek od severne obvoznice do Obvozne ceste (nekdanje Nemške) na Ježici. Po običajnih trasah zdaj vozijo tudi mestni avtobusi na linijah 6, 8, 11, 21 in 64, ki so si na obvozni Štajerski cesti vse mesece med obnovo v gostem prometu nabrali precejšnjo zamudo. Odsek med obvoznico in Ruskim carjem je štiripasov­en, do prehoda čez kamniško progo in do krožišča pred Savo pa dvopasoven. V tem delu je rešitev površin za pešce in kolesarje nekoliko nenavadna, saj so v isti ravnini kot vozišče, vmes je dvignjen le robnik v običajni višini pločnika.

Obnova Dunajske ceste se bo prihodnji ponedeljek nadaljeval­a, trajala bo predvidoma do 20. decembra, dela pa bodo potekala na odseku med severno obvoznico in križiščem z Baragovo in Tolstojevo ulico pri poslovni stavbi AMZS. Na območju del bodo postavljen­e delne zapore, promet v obe smeri bo potekal po drugi polovici ceste. Posameznih avtobusnih postajališ­č med obnovo ne bo, avtobusi bodo normalno vozili po svojih trasah. V naslednji fazi 5,3 milijona evrov vrednega projekta, ki se bo nadaljeval prihodnje leto, bodo obnovili še odsek od križišča z Dimičevo in Posavskega ulico do Vilharjeve ceste oziroma Gospodarsk­ega razstavišč­a.

 ??  ?? Obnovljena Dunajska cesta je od Ruskega carja naprej dvopasovna.
Obnovljena Dunajska cesta je od Ruskega carja naprej dvopasovna.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia