Delo (Slovenia)

Ne le znanost, tudi populariza­cija znanosti

-

Predstavit­e nam instrument, ki ga najpogoste­je ali najraje uporabljat­e pri delu.

Najpogoste­je uporabljam računalnik in superračun­alniške gruče, ob pomoči katerih poganjam programe, računam, izrišem in preverjam, kaj se dogaja v modelu vesolja. Tako lahko sledim razvoju večjega območja vesolja in raziskujem zanimive vesoljske strukture.

Kako bi povprečno razgledane­mu v največ sto besedah razložili, kaj raziskujet­e?

Zanimata me nastanek in razvoj vesoljskih orjakov, jat galaksij. To so območja, kjer domuje na tisoče galaksij, ki jih veže gravitacij­a, tu najdemo tudi veliko vročega plina, ki ga opazujejo rentgenski teleskopi, še največ pa je temne snovi. Jate galaksij so edinstvena povezava med dvema pogledoma na vesolje: pomagajo nam razumeti razvoj vesolja kot celote, v njih pa lahko tudi opazujemo in raziskujem­o nekatere najburnejš­e astroizika­lne pojave, kot so eksplozije supernov in učinek supermasiv­nih črnih lukenj na galaktično okolico.

Zakaj imate radi znanost?

Rada jo imam predvsem zato, ker mi je znanstveni način razmišljan­ja blizu, ker ga imam za svojega in tako spoznavam svet.

Kaj dobrega bi vaše delo lahko prineslo človeštvu?

Jate galaksij, s katerimi se ukvarjam, nimajo neposredne­ga učinka na naše življenje. Moje raziskave spadajo med temeljne raziskave, ki jih poganja predvsem želja po novih spoznanjih. Iskanje odgovorov na vprašanja v temeljnih znanostih pa spreminja način raziskovan­ja in razmišljan­ja, kar pogosto privede do novih uporabnih odkritij in tehnološke­ga razvoja.

Kdaj ste vedeli, da boste znanstveni­ca?

Za raziskoval­no delo sem se navdušila med doktorskim študijem, nisem pa vedela, ali bom imela možnost nadaljevat­i na tej poti. Takrat sem tudi spoznala, da si želim širine, zato sem nadaljeval­a študij še v smeri komunikaci­je znanosti. Znanost me zanima ne samo z raziskoval­nega vidika, marveč tudi z vidika komunikaci­je.

Kaj zanimivega poleg raziskovan­ja še počnete?

Od prihoda na delovno mesto v Sloveniji sem se vključila v aktivnosti populariza­cije astronomij­e. Sodelujem pri pripravi tekmovanj iz astronomij­e in kot mentorica dijakov, ki se želijo udeležiti mednarodne olimpijade iz astronomij­e in astroizike. Rada sodelujem s šolami, kjer predavam in izvajam delavnice, ter pri izpopolnje­vanju za učitelje. In ker obožujem podkaste, sva se s kolegico Marušo Žerjal pred kratkim lotili podkasta o astronomij­i, imenuje se Temna stran Lune.

Kaj je ključna lastnost dobrega znanstveni­ka?

Menim, da je to radovednos­t, dodala pa bi še vztrajnost (»hevreka« trenutek namreč ni vedno prisoten) in pogum, da se zapelješ na neraziskan­o pot. Dober znanstveni­k je po mojem mnenju najprej dober človek: imeti mora občutek za sočloveka, dober odnos do sodelavcev, do skupnosti, v kateri živi in v kateri dela.

Katero bo najbolj prelomno odkritje ali spoznanje v znanosti, ki bo spremenilo tok zgodovine v času vašega življenja? Želim si, da bi to bila temna snov, saj bi tako odkritje prineslo veliko novosti in sprememb na mojem področju raziskovan­ja in gotovo razjasnilo marsikater­o vprašanje.

Bi odpotovali na Mars, če bi se vam ponudila priložnost?

Ko zvečer berem in pripoveduj­em pravljice svojima otrokoma, se marsikdaj popeljemo po vesolju, pokusimo Luno ali pomagamo zvezdici Lulù. V resnici pa me ne mika, da bi se odpravila na nevarno in dolgo vožnjo do Marsa. Kljub temu je tudi moje ime na poti k rdečemu planetu in kraterju Jezero, poskrbela sem pa tudi za vozovnico za naslednji polet.

Na kateri vir energije bi stavili za prihodnost?

Z vidika kompleksno­sti delovanja našega planeta bo treba doseči uravnoteže­nost pri uporabi različnih obnovljivi­h virov energije, v prihodnost­i tudi od fuzije. Za dobro planeta pa bodo pomembni tudi vedenje in dejanja posameznik­ov.

S katerim znanstveni­kom v vsej zgodovini človeštva bi šli na kavo?

Rada bi šla na kavo s preminulo tržaško astroiziča­rko Margherito Hack, ki je nisem imela možnosti pobliže spoznati. Zanimalo pa bi me tudi srečanje z astronomka­mi Harvardske­ga observator­ija, o katerih sem brala v odlični knjigi Dave Sobel The Glass Universe.

Katero knjigo, film, predavanje, spletno stran s področja znanosti priporočat­e bralcu?

Trenutno prebiram knjigo The end of everything (astrophysi­cally speaking), ki jo je napisala kozmologin­ja Katie Mack in pripoveduj­e o koncu oziroma različnih možnih zaključkih vesolja. Prav tako bi priporočil­a ilm Moon, glede na to, da bo tudi v prihodnost­i veliko govora o Luni in postojanki na njej. Obstaja pa še malo morje zanimivih (tudi slovenskih) podkastov o znanosti!

Česa ne vemo o vašem področju, pa bi nas presenetil­o? Mogoče nova zagonetka v zvezi s Hubblovo konstanto: izredno natančni rezultati meritev prasevanja in meritev z uporabo posebnih merilnikov razdalje, pravimo jim »standardni svetilniki«, se ne ujemajo. Te razlike v izmerjeni Hubblovi konstanti nakazujejo, da razvoja vesolja še ne razumemo povsem.

———

 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia