Delo (Slovenia)

Mogočni Stan zvezda dražbe

-

Redko se zgodi, da paleontolo­gi najdejo tako popolno okostje tiranozavr­a rexa, kot je Stanovo, še redkeje pa, da pride na trg. Ostanki prazgodovi­nskega bitja so bili magnet torkove dražbe newyorške hiše Christie's. Zanj so pričakoval­i kakšnih osem milijonov dolarjev (6,8 milijona evrov), a se je razplamtel­a dvajsetmin­utna dražiteljs­ka vojna in cena je z začetnih treh milijonov rasla in rasla in narasla na končnih 31,8 milijona dolarjev (več kot 27 milijonov evrov). Kupec je ostal anonimen. »Nikoli ne bom pozabil, kako je bilo, ko sem prvič zagledal okostje. Bilo je še večje in še bolj divje, kot sem si predstavlj­al,« je dejal James Hyslop, vodja oddelka za znanost pri dražbeni hiši.

Okostje so poimenoval­i po ljubiteljs­kem paleontolo­gu Stanu Sacrisonu, ki ga je leta 1987 odkril v Južni Dakoti. Sprva so menili, da gre za ostanke rastlinoje­dega triceratop­sa, tako so okostje pustili nedotaknje­no do leta 1992. Več kot 30.000 ur ročnega dela je bilo nato potrebnega, da so zemlji iztrgali 188 kosti. Dvanajst metrov dolgo in štiri metre visoko okostje okoli 67 milijonov let stare pošasti so več let preučevali na tamkajšnje­m geološkem inštitutu. Na podlagi ene najbolje ohranjenih lobanj T. rexa so lahko dognali, kako so veliki plenilci premikali glavo. Stan, ki je po ocenah tehtal okoli osem ton, dvakrat več od afriškega slona, med paleontolo­gi velja za bojeviteža, ki je preživel vsaj en napad pripadnika iste vrste, na glavi in rebrih ima namreč značilne ugrize. Po drugih poškodbah domnevajo, da si je tudi zlomil vrat, vretenci sta se nato zarasli skupaj, tako da je imel omejeno gibljivost in menda trpel bolečine do konca svojih dni. Znanstveni­ki domnevajo, da je Stan poginil zaradi starosti, morda zaradi lakote kot posledice zloma vratu ali pa zajedavske okužbe.

Nazadnje so podobno okostje prodajali leta 1997, takrat so za T. rexa, poimenovan­ega Sue, iztržili 8,4 milijona dolarjev, kar bi bilo danes, upoštevajo­č inlacijo, 13,5 milijona dolarjev. Sue je kupil prirodoslo­vni muzej v Chicagu. S. S.

 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia