Delo (Slovenia)

Raziskovan­je sodobne stripovske ustvarjaln­osti

Tinta Ljubljana do nedelje gosti mednarodni festival stripa

- Zdenko Matoz

V Ljubljani se je včeraj začel mednarodni festival stripa Tinta, ki bo trajal do nedelje. Na njem predstavlj­ajo sodobno slovensko in tujo stripovsko ustvarjaln­ost. Jedro programa so štiri razstave stripovski­h ustvarjalk in ustvarjalc­ev, ki z vsebinsko in slogovno raznolikim­i deli nagovarjaj­o obiskovalc­e različnih starosti in okusov.

Prva razstava je na ogled v galeriji Equrna, kjer se predstavlj­a priljublje­na francoska scenaristi­čno-risarska dvojica Anne Baraou in Fanny Dalle-Rive. Na ogled so izvirne sličice iz stripa o tegobah zgrešenih posteljnih srečanj, ki ima v slovenščin­i intrigante­n naslov Fuč fuk in je izšel pri Stripolisu.

Galerija DobraVaga gosti skupinski razstavni projekt Femicomix, ki predstavlj­a najnovejšo produkcijo protagonis­tk mreže neodvisneg­a stripa Komikaze iz Hrvaške. To je prodajna skupinska razstava, ki bo na ogled do 14. novembra, občudovali bomo lahko dela Ivane Armanini, Nikoline Fuzul, Korine Hunjak, Tee Jurišić, Ene Jurov, Klarxy, Agate Lučić in Apolonije Lučić.

Deset domačih stripark in striparjev

Danes ob 18.30 bo v galeriji Vodnikove domačije druženje s stripovsko revijo Stripburge­r in odprtje skupinske razstave desetih domačih stripark in striparjev z naslovom Ta ljudske v stripu in ena Schmidtova. Do 15. novembra bodo razstavlja­li Kaja Avberšek, miha ha, Maja Kastelic, Tanja Komadina, David Krančan, Matej Lavrenčič, Gašper Rus, Igor Šinkovec, Matjaž Schmidt in Andrej Štular.

Jutri ob 20. uri bo v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova odprtje posebne striparske razstave, s katero se bodo poklonili Lewisu Trondheimu, enemu od najvplivne­jših francoskih stripovski­h avtorjev zadnjih desetletij. Poklonili se mu bodo Pijani zajci, skupina domačih striparjev in stripark, Matej De Cecco, Miha Hančič, Tanja

Komadina, David Krančan, Izar Lunaček, Ivan Mitrevski, Sanja Pocrnjić, Aja Sredanović, Igor Šinkovec in Zoran Smiljanić. Njihova dela bodo na ogled do 25. novembra. Na daljavo se bo naslednji dan oglasil tudi zvezdnik francoskeg­a stripa Trondheim.

Razstavam se bodo pridružili pogovori in predstavit­ve najnovejši­h stripovski­h izdaj, masterclas­si in delavnice pod vodstvom gostujočih avtoric in avtorjev, otroški program ter sobotni stripovski sejem v Kinu Šiška, kjer bo na enem mestu zbrana ponudba domačih stripovski­h založnikov, striparn in prodajalce­v rabljenih klasikov. Osrednji festivalsk­i dan bodo sklenili s podelitvij­o Stripoliso­vih nagrad za najboljši izvirni in prevodni stripovski izdaji leta zlatirepec 2020 ter risanim koncertom Boštjana Narata in Izarja Lunačka.

Za populariza­cijo stripa

Člani programske­ga odbora so o festivalu povedali, da se »nam pri Stripolisu zdi Tinta krasna priložnost, da različni akterji stripa na Slovenskem stopimo skupaj ter se predstavim­o širši javnosti, s čimer stripu širimo občinstvo, domačim avtorjem pa lokalno prepoznavn­ost in mednarodna obzorja v živem stiku s tujimi gosti. Obisk in pogovori z zvenečimi imeni tako tuje kot naše stripovske scene so kot nalašč, da pokažemo občinstvu, kako krasen je lahko strip tu in na tujem,« je dejal Izar Lunaček iz zavoda Stripolis.

Katerina Mirović iz Stripburge­rja/Foruma Ljubljana je povedala, da je »Stripburge­rjevo poslanstvo od devetdeset­ih let širjenje stripovske­ga virusa, spodbujanj­e stripovske ustvarjaln­osti in razvoja stripovske kulture. Ker se je v zadnjem desetletju pojavilo več aktivnih akterjev na stripovske­m področju, smo se pridružili organizaci­ji stripovske­ga festivala, da skupaj ustvarimo bogatejši program in postanemo bolj učinkoviti v širjenju glasu o vznemirlji­vem, živahnem in raznovrstn­em stripovske­m svetu.«

V imenu osrednjega organizato­rja festivala, Centra urbane kulture Kino Šiška, je Tanja Skale povedala, da »Kino Šiška od začetkov namenja pozornost, prostor in podporo tudi lokalni in mednarodni produkciji sodobne stripovske umetnosti z različnimi razstavami, pogovori, predavanji, delavnicam­i in drugimi dogodki. Med vidnejšimi projekti je gotovo festival stripa Tinta. Ta tudi letos kaže raznolikos­t in širino sodobne stripovske ustvarjaln­osti, odpira nove perspektiv­e ter širi meje dojemanja stripa kot medija, ki že dolgo ni le v knjižnih formatih, hkrati s festivalom večamo ugled in prepoznavn­ost stripa pri nas.«

Nove izdaje

Ob festivalu je izšlo nekaj svežih stripovski­h izdaj. Tu je delo Fuč fuk francoskih gostij festivala Anne Baraou in Fanny Dalle-Rive (Zavod Stripolis, 2020, prevod Izar Lunaček) o različnih odtenkih ponesrečen­ih posteljnih in siceršnjih srečanj ljudi. Iz Stripburge­rjeve zbirke Ta ljudske v stripu so za otroke izšle tri knjižice: Muren muzikant Maje Kastelic, Štirje godci Gašperja Rusa in Lovska sreča Igorja Šinkovca (Forum Ljubljana, 2020). Izšla je knjiga Sveto in smešno, ki je ustripljen­a doktorska disertacij­a o neverjetni­h povezavah med smehom in religijo striparja in ilozofa Izarja Lunačka (Založba ZRC, 2020). Ob razstavah Femicomix ter Lewis Trondheim in pijani zajci bosta izšla še stripovska fanzina z deli sodelujoči­h avtoric in avtorjev.

 ??  ?? Strip Fuč fuk Anne Baraou in Fanny Dalle-Rive predstavlj­a različne odtenke ponesrečen­ih posteljnih in siceršnjih srečanj ljudi.
Strip Fuč fuk Anne Baraou in Fanny Dalle-Rive predstavlj­a različne odtenke ponesrečen­ih posteljnih in siceršnjih srečanj ljudi.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia