Delo (Slovenia)

Podaljšali niz, zabili štiri gole, danes pa se začenja zares

Nogomet Slovenija zanesljivo opravila z ekipo San Marina – Prijateljs­ki tekmi v Stožicah sledijo priprave na nedeljski obisk Prištine in sredino tekmo v Moldaviji

-

Ljubljana – Prijateljs­ka tekma Slovenije in San Marina se je končala na zanimiv način: v petem snidenju z eksotično reprezenta­nco z bližine Riminija so Slovenci vknjižili še peto »drugačno« zmago: dosedanjim izidom 6:0, 2:0, 5:0 in 3:0 so dodali še sinočnjih 4:0 in si dvignili samozavest pred izzivi v Uefini ligi narodov, ki čakajo nanje v Prištini in Kišinjovu.

Jernej Suhadolnik

Težko je oceniti sinočnji učinek slovenske nogometne reprezenta­nce v dvoboju s popolnim nogometnim avtsajderj­em na severu Ljubljane. San Marino morda še nikdar doslej ni imel tako skromne in nenevarne reprezenta­nce kot prav v Stožicah, kljub temu pa ta ekipa še nikdar ni bila bližje golu kot prav v 54. minuti sinočnje prijateljs­ke tekme. Tedaj so rešile vratarja Vida Belca prečka, vratnica in sreča!

Slovenci so zmagali zasluženo visoko, razlika v kakovosti je bila vidna tudi iz zadnje vrste stožiškega štadiona. Gostitelji so namreč nenehno iskali pot proti vratom, četudi pri tem niso posebej navdušili Keka, ki je vseskozi glasno delil navodila predvsem s pozivi »Hitreje!«, »Napadi!« in »Pojdi naprej!«

Prijateljs­ke tekme je možno realno oceniti predvsem za prikazano v prvem polčasu, saj se nogometno igrišče pozneje pogosto spremeni v avtobusno postajo, toliko igralcev vstopi na zelenico in z nje izstopi. Tudi sinoči je bilo podobno, selektorja sta pričakovan­o želela videti »čim več«. V začetnih minutah je bolje delovala leva stran slovenske enajsteric­e, s katere je deloval kapetan Jasmin Kurtić, rezultat te iniciative sta bila tudi prvi in drugi slovenski gol.

Pozneje je bilo bolj živahno na desni, Nejc Skubic je bil bolj dejaven kot na levi strani Mario Jurčević. Izpostavit­i velja zanesljivo zvezno vrsto, v kateri je ob Kurtiću vlival zanesljivo­st Jaka Bijol. Nogometaš Hannovra je prestregel ogromno število žog, odličen je bil v skoku in igri z glavo, z gotovostjo je mogoče trditi, da je prišel na reprezenta­nčni zbor dobro razpoložen in pripravlje­n, kar je dobrodošla novica tudi pred tekmama v Ueini ligi narodov, ko bo na mizi veliko več kot sinoči, Kosovo in Moldavija sta pač »normalno« kakovostni reprezenta­nci iz tretjega razreda v Evropi.

Več novincev

Kek je preizkusil tudi več novincev. David Tijanić se je bolj opazno trudil kot Sandi Lovrić, hitreje se je ujel s soigralci in sodeloval pri večjem številu obetavnih akcij. Nenazadnje je prav Tijanić z izsiljenim prekrškom za kazenski strel omogočil Harisu Vučkiću njegov prvi gol za Slovenijo. Zanimivo, z enakim dosežkom – prvencem – se lahko pohvalita tudi dvakratni strelec Nemanja Mitrović in Rajko Rep!

Tudi v nadaljevan­ju je bilo podobno, ob številnih menjavah igralcev in igralnih položajev pa ni bilo več tako pretočne igre kot v prvem polčasu. Rezervist Benjamin Verbič je enkrat resda izigral tri čuvaje, toda nato odlašal s strelom.

Pod črto lahko sklenemo: Slovenija je tudi v peti tekmi ohranila tradicijo srečanj s San Marinom, zanesljivo je zmagala v tekmi, ki je bila res boljša od treninga, z današnjim dnem pa bo šlo zares.

Najprej trening, zvečer ogled tekme med Makedonijo in Kosovom, nato zadnje priprave za nepredvidl­jiv obisk Prištine …

• Slovenci so pričakovan­o premagali avtsajderj­e iz San Marina.

• Zmagam s 6:0, 5:0, 3:0 in 2:0 so dodali še zmago s 4:0.

• Pred četo Matjaža Keka zahtevnejš­a izziva v ligi narodov.

 ?? Foto Blaž Samec ?? Prvi strelec sinočnje tekme je bil z dvema goloma branilec Maribora Nemanja Mitrović.
Foto Blaž Samec Prvi strelec sinočnje tekme je bil z dvema goloma branilec Maribora Nemanja Mitrović.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia