Delo (Slovenia)

V Skopju kot v mehurčku

Severna Makedonija – Kosovo Za EP dvoboj makedonski­h in kosovskih Albancev

- Gorazd Nejedly Šport na Twitterju.

Ljubljana – Niti navijači Severne Makedonije ne verjamejo, da 66. mesto njihove reprezenta­nce na lestvici Svetovne nogometne zveze (FIFA) proti Kosovu, ki je na 116. mestu, avtomatičn­o pomeni vlogo izrazitega favorita. Današnji polfinalni dvoboj lige narodov (LN) oziroma podaljška kvalifikac­ij za evropsko prvenstvo v Skopju bo v mnogočem poseben in vznemirlji­v.

Brez Slovenije ne gre. Makedonija si je odlično izhodišče za preboj na prvo veliko tekmovanje priigrala v LN, v kateri je v naši skupini proti Sloveniji iztržila zmago v Skopju in neodločen izid v Stožicah. Kosovo bo v nedeljo v Prištini gostil Slovenijo v drugi izvedbi tekmovanja LN.

A ta trenutek nikogar v Prištini in drugih kosovskih »celicah« po vsej Evropi ne zanimajo Matjaž Kek in njegovi fantje. Vse oči so uprte v Skopje, kjer bo kot v mehurčku. Varnostne razmere so zaostrene, najprej zaradi zdravstven­ih zahtev, malo manj zavoljo geopolitič­nih. Za prve in druge so domače oblasti izvedle maksimalne ukrepe. Med drugim so prepovedal­e skupinske oglede tekem in zagrozile z najstrožji­mi kaznimi.

Dobro sporočilo je, da je v obeh taborih v ospredju izključno športna bitka, v kateri imajo manjšo vlogo favoritov Makedonci.

»Kako bi lahko bili nepripravl­jeni za takšno tekmo? Prepričan sem, da boste videli najboljšo Makedonijo. Na to tekmo smo čakali 30 let. Razmere so nenavadne, a se bomo nanje prilagodil­i, kot se je ves svet. Pomembno je, da obvladujem­o evforijo in ohranjamo trezne glave. Malenkosti govorijo nam v prid in pričakujem uvrstitev v inale,« je makedonsko izhodišče odkril selektor Igor Angelovski, ki je ostal brez okuženega Napolijeve­ga zvezdnika in strelca obeh golov proti Sloveniji Elifa Elmasa. A tu je kapetan Goran Pandev, ki je ob angažiranj­u makedonske vlade prišel v Skopje, potem ko je njegov klub Genoa zajela epidemija virusa sars-cov-2. Med drugimi je okužen tudi naš Miha Zajc, Pandeva je virus obšel.

»Zmagali bomo. Ta narod potrebuje takšne trenutke in lahko mu obljubim, da bomo pustili srce na terenu,« je povedal 37-letni veteran iz Strumice.

V selekciji Kosova zija zelo velika vrzel. Senzacijo bo skušala pripraviti brez obeh zvezdnikov napada 26-letnega člana Lazia Vedata Muričija in dve leti mlajšega člana Werderja Milota Rashice ter okuženega 26-letnega stebra obrambe in člana Napolija Amirja Rrahmanija.

»Da, imamo težave, ampak moja naloga je, da sestavim zelo dobro moštvo z igralci, ki jih imam na voljo. Zdaj je pomembno le Kosovo in zmaga,« je na polemični novinarski konferenci Švicar Bernard Challandes, selektor Kosova, povzdignil glas in nakazal, da bo moral proti Sloveniji bržkone aktivirati nekaj igralcev iz selekcije do 21 let.

 ??  ??
 ??  ?? Kapetan Makedonije Goran Pandev je že bil evropski klubski prvak.
Kapetan Makedonije Goran Pandev je že bil evropski klubski prvak.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia