Delo (Slovenia)

Avtor zimzelene uspešnice

-

Pri 80 letih je umrl ameriški pop in reggae pevec Johnny Nash. Avtor uspešnice I Can See Clearly Now je preminil v torek na svojem domu v Houstonu, je za ameriške medije povedal njegov sin John Nash. Slavni kantavtor je začel kariero v petdesetih letih minulega stoletja kot pop pevec, zgodaj se je podal tudi v igralske vode. Leta 1965 je z glasbenim producento­m Dannyjem Simsom ustanovil založbo Jad, s katero je podpisala pogodbo tudi vokalna skupina The Wailers, ki jo je ustanovil jamajški pevec Bob Marley. Johnny Nash se je leta 1972 s singlom I Can See Clearly Now povzpel na vrh ameriške lestvice Billboard, tistega leta je posnel tudi istoimensk­i album, za katerega je Bob Marley prispeval štiri skladbe: Guava Jelly, Comma Comma, You Poured Sugar On Me in uspešnico Stir It

Up. »Johnny je oboževal reggae. Ljubil je tudi Boba Marleyja in preostale fante iz skupine The Wailers. Boba je naučil peti z mikrofonom, člani zasedbe pa so ga naučili igrati reggaejevs­ke ritme,« je leta 2012 za časnik Houston Chronicle povedal Sims. Johnny Nash je po koncu sedemdeset­ih let z izjemo albuma Here Again (1986) skorajda poniknil.

Ponovno je začel ustvarjati leta 2006, ko je pretvarjal pesmi z analognih kaset na digitalne nosilce, piše na njegovi spletni strani. Za njegove večje uspešnice veljajo še skladbe Hold Me Tight (1968), priredba Marleyjeve pesmi Stir It Up (1971) in Tears on My Pillow (1975), ki je zasedla prvo mesto britanskih lestvic.

Nashev sin John je sporočil, da je bil pokojni glasbenik čudovit oče in družinski človek. »Rad je imel ljudi in svet.«

 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia