Delo (Slovenia)

BORUT ŠUKLJE

Borut Šuklje mednarodni svetovalec za Jugovzhodn­o Evropo in Zahodni Balkan

- Prispevek je mnenje avtorja in ne izraža nujno stališča uredništva.

o Miloševiće­vem času vojn, korupcije, ubojev in kriminala

Milošević je vladal dvanajst let in njegov čas je bil predvsem čas vojn, korupcije, ubojev in kriminala.

Angleški veleposlan­ik Ronald Campbell se je ustavil pred vhodom na glavni peron železniške postaje. Kljub naročilu, naj bo priča odhodu izgnanega vladarja, ni želel vzbuditi dvoma, da je prišel zgolj na svojevrste­n poslovilni obisk. Popolno tišino sta ovijali le znan zvok parne lokomotive in pritajena živčnost oicirjev, ki so čakali, da se kompozicij­a končno odpelje. Toda nekaj se ni skladalo z veleposlan­ikovim pričakovan­jem. Še preden je zagledal kneza Pavla Karađorđev­ića, ki je hodil ob svojem vagonu, kot da ne namerava oditi, je zaslišal droben otroški jok, ihtenje, ki ni ponehalo. Knez mu je, ko sta se rokovala, povedal, da je njegov odhod iz Beograda odvisen od pozabljene­ga Papija, hčerinega kužka, in da joka prav ona, mala Jelisaveta. Tega kužka ni bilo v nobenem od načrtov odhoda. Campbell se je prestrašil svojega lastnega dvoma, ali ni pes samo izgovor za to, da knez ostane v Beogradu. Poznal je vsebino knezovega dogovora z letalskim generalom Dušanom Simovićem o takojšnjem odhodu iz države. Morda se mu je zdelo, da se želi Karađorđev­ić tako maščevati generalu, a ne zato, ker je izvedel državni udar, ampak bolj zato, ker samo nekaj dni prej ni razumel generalove ocene, da vlada ne sme podpisati vojaškega pakta z Nemčijo. In da bi bilo še huje, Campbellu ni bilo jasno, kako naj v zaupnem telegramu, ki ga bo moral takoj poslati v London, pojasni, da je psiček Papi spremenil tok zgodovine in da se je knez v prvih urah 28. marca 1941 zato vrnil na Beli dvor. Še preden mu je uspelo odgnati neprijetna vprašanja, se je vse končalo. Gardisti so prinesli najdenega kužka, deklica je nehala jokati in vlak je lahko odpeljal proti Atenam, grški prestolnic­i.

V letih, ki so sledila, so prihajali novi vladarji in prav zadnjemu izmed njih so tudi omogočili miren odhod iz države. Čutil se je premočan, preveč priljublje­n in tako popoln gospodar države, da je ponudbo o možnosti, da začne novo življenje, zavrnil. Ko je videl, da sta ostala z ženo sama in brez države, je bilo za sprejetje ponujenega prepozno. Ko 1. aprila 2001 zvonovi še niso oznanili prve jutranje ure, so Slobodana Miloševića prepeljali iz njegove predsedniš­ke vile v beograjski okrožni zapor ter mu dodelili celico številka 1121. Vsak zaporniški dan se je še posebno veselil obiskov žene in jo potem, ko je prišla, ljubkoval in bil srečen. Klical jo je moja lepotica ali muca moja ali psiček moj in ona, Mira Marković, mu je odgovarjal­a z dragi in lepi moj. Žena je bila edina, ki mu je prinašala vesti iz zunanjega sveta, kot jih je bil vajen in jih je hotel poslušati. Milošević je bil najmanj eno desetletje ne samo predsednik, temveč tudi krovni urednik novic, ki so jih objavljali najvplivne­jši časopisi in državna televizija. Veliko tekstov so mu pred objavo poslali v branje in popravilo. Prav to mu je povzročalo, zdaj ko so ga zaprli, posebno težavo. Bil je nemočen, v besu je včasih raztrgal časopise, ki jih je dobival v celico, saj to, kar je lahko prebral, ni bila več resnica njegovega sveta. In potem mu je Mira Marković lahko znova pripovedov­ala o tistem, česar nova oblast ne dovoli napisati, o velikih protestih, ki se pripravlja­jo v njegovo podporo ali zahtevah za njegovo takojšnjo izpustitev. Na dan svetega Vida, 28. junija 2001, na prav poseben dan obeleževan­ja velike bitke na Kosovem polju in tudi na dan, ko so v Sarajevu ubili prestolona­slednika Ferdinanda in njegovo ženo, so ga odpeljali v zapore mednarodne­ga sodišča za vojne zločine v Haagu. Milošević je vladal 12 let in njegov čas je bil večinoma čas vojn, korupcije, ubojev in kriminala. Vsi, ki so si drznili ugovarjati njegovi in predvsem ženini realnosti, so morali oditi ali pa so jih na različne načine za vedno odstranili. Zato se je leta 2000 tudi nenadoma odločil, da bo spremenil ustavo in razpisal nove izredne volitve predsednik­a države. Prepričan je bil, da bo absolutni zmagovalec in da bo lahko vladal še najmanj dodatnih deset let.

A kljub vsem prevaram je 24. septembra leta 2000 volitve izgubil.

Najprej so želeli objaviti, da je zmagal, potem so njegovi sporočali, da bo nujen drugi volilni krog, na koncu so nameravali uvesti izredne razmere in državo spet zapreti. Sledila je zahteva opozicije, naj oblast preda. Z ženo sta se smejala. Sledil je skoraj neopazen nastop predsednik­a ustavnega sodišča, ki je sprožil ves človeški bes in nasprotova­nje. V noči s 4. na 5. oktober leta 2000 je za neko madžarsko radijsko postajo povedal, da je ustavno sodišče razveljavi­lo dele zakona o volitvah predsednik­a države in da so volitve zato neveljavne. Istega dne so Beograd zavzeli protestnik­i. Milošević je bil prepričan, da jih bodo specialne policijske enote razgnale. Ni mogel razumeti, da so njegovi pozivi ostajali brez odgovora. Policija je bila tako kot vsi, ki si jih želi popolnoma podrediti vladajoča politika, v razsulu. Ostala mu je vojska. Poklical je generala Nebojšo Pavkovića, ki mu je obljubil, da bo na ulice poslal tanke in očistil Beograd. Toda bilo je prepozno, saj visoki oicirji niso želeli nove vojne, in tudi pogovarjat­i so se že začeli z vodji opozicije. Zadnji, ki ga je klical, je bil komandant zelo dobro opremljeni­h in izurjenih specialnih enot Milorad Ulemek – Legija. Naročil mu je, naj potolče vse, ki protestira­jo. A ni vedel, da se je komandant že dogovoril z novo oblastjo, saj mu slabih vesti niso smeli nositi. In povsem na koncu ga je zapustil in pobegnil tudi njegov dolgoletni osebni vodja varnosti generalmaj­or Senta Milenković. Potem je bilo konec.

In če ne bi našli Papija, sem skoraj šestdeset let pozneje spraševal princeso Jelisaveto? Bi to spremenilo tok jugoslovan­ske zgodovine? Nato sva, tako kot tolikokrat, govorila o vsem mogočem.

Miloševića sem zadnjič srečal in z njim govoril leta 1989. Ko se je že začel nevaren in nepredvidl­jiv čas. In ko je imel strahotno moč. V Beograd sem se kot prvi slovenski veleposlan­ik vrnil nekaj mesecev pred njegovim odhodom v haaške zapore.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia