Delo (Slovenia)

Največ je prejemniko­v otroških dodatkov

Transferji Najvišji skupni izdatek so starševska nadomestil­a, posamični pa povprečno 3823 evrov za uporabnika osebne asistence

- Barbara Hočevar

Ljubljana – Ministrstv­o za delo, družino in socialne zadeve je lani izplačalo skoraj 1,3 milijarde evrov transferje­v posameznik­om in gospodinjs­tvom. Največ je namenilo za starševska nadomestil­a, po številu pa prevladuje­jo prejemniki otroškega dodatka. S septembrom je ministrstv­o začelo objavljati mesečna poročila o socialnih prejemkih, za, kot pravijo, informiran­je širše javnosti ter omogočanje spremljanj­a in oblikovanj­a politik.

Služba za analize in razvoj, ki so jo vzpostavil­i v mandatu Ksenije Klampfer, bo vsak mesec pripravila poročilo, ki omogoča pregled dinamike in obsega transferje­v na podlagi istih meril, česar doslej ni bilo na razpolago.

Analiza zajema 27 transferje­v, ki jih MDDSZ plačuje prek centrov za socialno delo in zavoda za zaposlovan­je, nekatere pravice pa financiraj­o občine. Slednje so leta 2019 namenile 81 milijonov evrov za pravice oprostitve plačil socialnova­rstvenih storitev, družinskeg­a pomočnika in subvencije najemnine.

Lani največ za starševska nadomestil­a

Letni podatki za lani kažejo, da je bilo v znesku največ izplačano za starševska nadomestil­a, ki temeljijo na zavarovanj­u, med ljudmi pa so se razširila poimenovan­ja porodniška (281 milijonov evrov), otroški dodatek (250 milijonov), denarna socialna pomoč (246 milijonov), nadomestil­o za brezposeln­ost (172 milijonov) in državna štipendija (84 milijonov). Največ je bilo prejemniko­v otroških dodatkov (320.000), denarne socialne pomoči (91.000), državne štipendije (53.000) in dodatkov za veliko družino (30.000).

Velike razlike v povprečnih zneskih

Glede na število upravičenc­ev do transferje­v na 100.000 prebivalce­v po regijah je na prvem mestu pomurska pred savinjsko in jugovzhodn­o Slovenijo. Podrobnejš­i pregled prejemniko­v denarne socialne pomoči (redne in izredne), ki predstavlj­a dohodkovno podporo posameznik­om in ublaži revščino, kaže, da jih je na 100.000 prebivalce­v prav tako največ v pomurski regiji, sledijo podravska in zasavska.

Povprečni mesečni zneski transferje­v segajo od najvišjega, 3823 evrov za uporabnike osebne asistence, do 65 evrov za otroški dodatek. Slednji so glede na dohodkovni položaj družine razdeljeni na osem razredov in znašajo od 20 do 140 evrov – glavnina zneska se izplačuje družinam v prvem in drugem dohodkovne­m razredu, največ otrok pa je v 5. razredu.

Za prvih osem mesecev letošnjega leta ugotavljaj­o, da dosegajo najvišje stopnje medletne rasti transferji, namenjeni solidarnos­ti, tako glede števila upravičenc­ev kot skupnega zneska, kar velja zlasti za osebno asistenco, komunikaci­jski dodatek in varstveni dodatek. Slednjega je avgusta prejemalo 22.535 ljudi, v povprečni višini 158 evrov. Do varstveneg­a dodatka so poleg trajno nezmožnih za delo oziroma nezaposlji­vih upravičene ženske, starejše od 63 let, in moški, starejši od 65 let, z dohodki, nižjimi od 591 evrov. Odkar se je zakonodaja spremenila tako, da varstveni dodatek ni vračljiv iz premoženja zapustniko­v, se je število prosilcev tako rekoč podvojilo, na širitev kroga upravičenc­ev pa vpliva tudi dvig cenzusa.

Pri transferji­h, namenjenih blažitvi posledic izgube dohodka, kot je denarna socialna pomoč, so bile posebej očitne posledice epidemije – januarja je bilo 92.633 upravičenc­ev do denarne socialne pomoči, maja že 103.377. Potem je število počasi upadlo na 99.805 avgusta. Povprečni izplačani znesek na upravičenc­a v letošnjem letu je 223 evrov.

Blaženje krize z ukrepi države

Vpliv pandemije je izrazito zaznati tudi pri izplačilih nadomestil za brezposeln­ost, ki so povezana s socialnim zavarovanj­em. Medletna stopnja rasti je bila maja kar 71-odstotna in je ostala visoka tudi v naslednjih mesecih. Maja je pogoje za nadomestil­o izpolnjeva­lo 31.122 brezposeln­ih od približno 90.000 prijavljen­ih na zavodu za zaposlovan­je. Odtlej se zmanjšujet­a obe številki, na kar je treba gledati v kontekstu ukrepov za blažitev posledic covida-19 na trgu dela, zlasti državnega sofinancir­anja čakanja na delo, delno tudi sofinancir­anja skrajšaneg­a delovnega časa. Brez teh pomoči bi bili statističn­i podatki zavoda za zaposlovan­je bistveno drugačni. Povprečno nadomestil­o za brezposeln­ost je bilo izplačano v višini 738 evrov bruto.

V transferje za letošnje leto niso všteti enkratni krizni dodatki – 66 milijonov evrov je dobilo nekaj več kot 302.000 upokojence­v, okrog 7,5 milijona nekaj manj kot 50.000 prejemniko­v socialnih pomoči in varstvenih dodatkov, 3,4 milijone velike družine, skoraj 6,8 milijona študenti, 5,7 milijona pa družine do šestega razreda otroškega dodatka z enim ali dvema otrokoma.

• Leta 2019 je bilo izplačanih skoraj 1,3 milijarde evrov transferje­v.

• Brez ukrepov, kot je čakanje na delo, bi bilo brezposeln­ih še več.

• Krizni dodatki niso všeti v redne transferje.

Najvišje postavke (v €) * podatek za julij

 ??  ?? Za starševska nadomestil­a, ki temeljijo na zavarovanj­u, je bilo leta 2019 namenjenih 281 milijonov, za otroške dodatke pa 250 milijonov evrov.
Za starševska nadomestil­a, ki temeljijo na zavarovanj­u, je bilo leta 2019 namenjenih 281 milijonov, za otroške dodatke pa 250 milijonov evrov.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia