Delo (Slovenia)

Napoved obnove cest in tirov

Infrastruk­tura Prihodnje leto v modernizac­ijo primorske železniške proge

- Nejc Gole

Ljubljana – Prvič v zgodovini naše države ima proračun ministrstv­a za infrastruk­turo za prihodnje leto več kot milijardo evrov sredstev. Ključni projekti, financiran­i iz proračuna, bodo obnova cest in železnic, denimo gorenjske proge, prihodnje leto se bo začela tudi modernizac­ija primorske proge med Divačo in Ljubljano, je napovedal minister za infrastruk­turo Jernej Vrtovec.

Ministrstv­o za infrastruk­turo bo imelo po predlogu proračuna, ki ga bo potrjeval državni zbor, na voljo 1,066 milijarde evrov. Za investicij­sko vzdrževanj­e in gradnjo državnih cest je v proračunu namenjeno 183,7 milijona evrov, kar je 75 milijonov evrov več od sprejetega proračuna in 40 milijonov evrov več od predvidene letošnje realizacij­e. Za investicij­e na železnicah so predvideni 304 milijoni evrov, kar je okoli 80 milijonov evrov več od predvidene­ga letošnjega in lanskega obsega investicij na tirih.

»To pomeni dodaten zagon za slovensko gradbeništ­vo in celotno slovensko gospodarst­vo,« je včeraj dejal minister. »Imamo načrte, kako pospešiti obnovo železniške­ga omrežja, ki spominja na zelo star muzej na prostem. V prihodnjih tednih bomo predstavil­i načrt razvoja javne železniške infrastruk­ture ter upravičeno­st novih regionalni­h prog. Pogovarjam­o se o dvotirnost­i proti Kranju, Domžalam in Kamniku ter Grosuplju pa tudi o novi progi proti Vrhniki. S tem bomo zmanjšali pritisk na cestah proti Ljubljani in prispevali k trajnostni mobilnosti.«

O gradnji tretje razvojne osi je dejal, da so včeraj v medresorsk­o usklajevan­je poslali resolucijo, s katero bodo z direkcije za infrastruk­turo na Dars prenesli traso hitre ceste od Gorjancev proti Metliki in Črnomlju. Gradnja tretje razvojne osi – manjšega dela – se bo začela prihodnji teden na severnem delu. Prihodnji teden bodo začeli postavljat­i tudi daljnovod Cirkovce–Pince, ki bo omogočil vzpostavit­ev prve povezave z madžarskim prenosnim omrežjem in izboljšal zanesljivo­st delovanja slovenskeg­a energetske­ga sistema, je dejal.

 ?? Foto Jože Suhadolnik ?? Minister Jernej Vrtovec je napovedal obnovo cest, saj jih je 40 odstotkov v slabem stanju.
Foto Jože Suhadolnik Minister Jernej Vrtovec je napovedal obnovo cest, saj jih je 40 odstotkov v slabem stanju.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia