Delo (Slovenia)

Barcolani grozi še slabo vreme

Tržaška regata Slovenski tekmovalci odpoveduje­jo udeležbo zaradi obveznega testiranja

- Nataša Čepar

Trst – Ne le pandemija covida-19, temveč tudi močna burja in dež bosta po napovedih razburkala vode jutrišnje Barcolane, 52. po vrsti, ki velja za največjo regato na svetu. Tržaška jadralska prireditev, ki se je običajno udeležijo številni Slovenci, bo letos tudi zaradi čedalje ostrejših zaščitnih ukrepov precej okrnjena. V najslabšem primeru bo morda celo odpovedana. »Na tekmovanje smo se prijavili, a smo si po zahtevi, da se moramo testirati, premislili. Presodili smo, da ne bomo izgubljali časa in energije,« je dejal Iztok Krumpak, izolski podjetnik, ki je na lanski Barcolani z jadrnico Scorpio zasedel tretje mesto. Da bo letošnjo regato izpustil, se je – prvič po letu 1983 – odločil tudi koprski jadralec Mitja Kosmina. »Če razmere ne dopuščajo izvedbe prireditve, je ni smiselno izvesti,« je komentiral. Na Barcolano letos ne bo tudi 90-letnega Izolana Ivana Pivca, ki se je pred tem, enako kot prejšnja leta, prvi vpisal na seznam sodelujoči­h.

Bo lanski zmagovalec tudi letošnji?

»Naše ekipe zahteva po testiranju ni odvrnila od želje, da bi nastopili na Barcolani. Sem pa predlagal Gašperju Vinčecu, naj se raje testira v Kopru, da mu ne bi slučajno Trža

Barcolana okrnjena. čani pod to pretvezo onemogočil­i tekmovanja – znano je, da lahko testi pokažejo lažno pozitiven rezultat,« je napol v šali dejal Gašpar Gašpar Mišič, podjetnik, ki hkrati vodi Okolje Piran. Njegovo jadrnico Adriatic Europa bo krmaril izkušeni Dušan Puh. »Naša ambicija je biti prvi v razredu maxi, sicer pa bi se radi skupno uvrstili med prvih deset najhitrejš­ih. Na regati Bernetti, ki jo v Sesljanu organizira­jo kot nekakšno generalko za Barcolano, smo bili četrti, Vinčec drugi, takoj za bratoma Benussi,« je povedal. Furio in Gabriele Benussi z jadrnico Arca SGR veljata tudi za favorita Barcolane. Odločen, da bo ponovno osvojil tržaški jadralski ponos, je tudi koprski jadralec Gašper Vinčec, ki je z jadrnico Way of Life zmagal na lanski Barcolani. V pomoč mu bo tokrat tudi večkratni olimpijski in svetovni jadralski prvak Robert Scheidt.

Gialuz: Radi bi vlili upanje

»Zavedamo se, da bo zaradi obveznega testiranja manj tekmovalce­v, predvsem iz tujine, a zaradi naraščanja okužb nam drugega ne preostane,« je dejal Mitja Gialuz, predsednik jadralnega kluba Barkovlje-Grljan, ki je organizato­r prireditve. Zdaj jim povzroča preglavice tudi vremenska napoved, saj sta napovedana močna burja in dež, ki bi lahko celo preprečila izvedbo regate. »Ni mi žal, da smo vztrajali kljub pandemiji, menim, da je v teh razmerah pomembno, da se ne vdamo in ljudem vlijemo upanje,« je prepričan. To je po njegovih besedah pokazal tudi odziv tekmovalce­v – lani je bilo prijavljen­ih 2000, letos pa 1424, kar ne kaže na velik upad. Obvezno testiranje na novi koronaviru­s, ki velja bodisi za tujce bodisi za posadke z več kot sedmimi člani, bo število tekmujočih jadrnic vendarle še oklestilo. Za obiskovalc­e tega tržaškega jadralskeg­a praznika, za katerega v drugem tednu oktobra živi vse mesto, bo veljalo obvezno nošenje zaščitnih mask in ohranjanje varne razdalje. Start regate je v Barkovljah, središče dogajanja pa osrednji tržaški Veliki trg (Piazza Unità), kjer bo v strogem obalnem delu število gledalcev omejeno.

• Jutrišnji izvedbi se slabo piše.

• Lani zmagal olimpijec Gašper Vinčec.

• Mitja Kosmina: Če razmere ne dopuščajo izvedbe prireditve, je ni smiselno izvesti.

 ?? Foto Tomi Lombar ?? bo zaradi omejitev, ki jih nalagajo zaščitni ukrepi pred okužbo, pa tudi slabe vremenske napovedi,
Foto Tomi Lombar bo zaradi omejitev, ki jih nalagajo zaščitni ukrepi pred okužbo, pa tudi slabe vremenske napovedi,

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia