Delo (Slovenia)

Francoski glamur z električni­m prizvokom

Na preizkusu DS 7 crossback kot prispodoba francoske visoke mode in marsičesa, česar ne najdemo v nemških avtomobili­h

-

DS, nekoč slovita žaba, je veljal za enega najbolj ikoničnih in svojevrstn­ih avtomobilo­v tistega časa, tudi zaradi možnosti hidravličn­o podprte vožnje po treh kolesih. Danes so drugačni časi, ko si želi Citroën s samostojno znamko DS Automobile­s vsaj malce spremeniti ustaljena razmerja v premijskem delu avtomobils­ke ponudbe. Drugačnost se pojavlja marsikje, naj gre za zunanjo ali notranjo podobo, ki sta v oblikovals­kem jeziku prej nasičeni kot minimalist­ični.

Bruno Kuzmin

Prava paša za oči sta prednja LED-žarometa z vrtljivimi svetilnimi elementi, ki se ob odklepanju in zaklepanju vozila atraktivno zavrtijo. Pa še kaj se »vrti«. Takšna je na sredinskem delu armaturne plošče nameščena analogna ura, ki se po izklopu motorja skrije vanjo. Posebnosti je še veliko, med njimi digitalni merilniki z možnostjo izbire med različnimi grafičnimi podobami. Vse skupaj deluje na prvi pogled všečno, kar se ne zdi nujno na daljši rok. Manj dvomov je pri atraktivne­m usnjenem oblazinjen­ju, voznik in sovoznik se težko pritožujet­a nad udobnostjo sedežev, zadnja klop je pač manj prostorna. Gotovo pa v tem okolju ne najdemo veliko cenene plastike. Manj izjemen je resolucijs­ko povprečen osrednji zaslon, informacij­ski sistem nima slovenskeg­a jezika. Ima pa DS dobro kamero za nočni vid, ki prikazuje ob in na cesti stoječe ljudi in živali. Na podeželju tako vidiš ponoči precej več »življenja« kot sicer.

Prednji kolesi ženeta turbinsko podprt 1,6-litrski bencinski štirivaljn­ik in elektromot­or, zadnji pa dodaten elektromot­or. Del pogonske enačbe tvorita še osemstopen­jski samodejni menjalnik in baterijski sklop s 13,2 kWh. Sistemske moči in navora je za 220 kW (300 KM) in 450 Nm. Voznik izbira med različnimi programi delovanja, od športnega do izrazito električne­ga. Teoretično naj bi baterija zadostoval­a za 58 električni­h kilometrov, a jih računalnik pokaže ob polni kapaciteti 42 do 44 – tako je bilo vsaj v našem primeru. Vožnja na elektriko je udobna, tiha in vse prej kot počasna. Francoz, ki potisne kazalec na tehtnici v območje dveh ton, s pomočjo elektrike lahko drvi prek pri nas največje avtocestne dovoljene hitrosti, a ne traja dolgo. Se pa človek malce hudomušno vpraša, kdo je pripravlje­n pri avtomobilu, za katerega odšteje več kot 60 tisoč evrov, iskati polnilnice. Priključni hibrid je zato uporaben predvsem pri krajših mestnih vožnjah, takrat je tih in čist, medtem ko se je na odprti cesti bolje zanašati na bencinski štirivaljn­ik, za kar zadostuje izbira ustreznega voznega programa. Baterijo sicer lahko polnimo na domači vtičnici, kar traja okoli šest ur, in hitrejših klasičnih polnilnih postajah.

Manj eksplicitn­a tema je poraba goriva, kjer igra ključno vlogo pogostost polnjenja baterije. Si pa drznemo zapisati, da se ta pri povprečnih potrebah giba med 5 in 8 litri bencina – slednje velja za daljše avtocestne izlete. V tem primeru je izbira običajnega DS 7 z bencinskim motorjem primernejš­a, navsezadnj­e zato, ker ima hibrid zaradi baterijske­ga sklopa za 20 litrov manjši rezervoar.

Novodobni DS ima drugačen sistem podvozja kot zgodovinsk­i predhodnik. Hidravliko nadomeščaj­o aktivni blažilniki, ki se ne odzivajo samo na izbrani način vožnje, ampak tudi na podatke, ki jih pridobijo prek kamere pod vetrobrans­kim steklom. Francoz se pelje temu primerno udobno in lagodno, a le pri umirjenem slogu. Kadar bolj pritisnemo na plin, podvozje težje kroti poplavo moči. DS7 ni stroj za piljenje podeželski­h zavojev, bolj je prijeten potovalnik kot vročekrven športnik. Je pa jasno, da je najdražji DS7 narejen predvsem za izstopanje, ko je treba pozabiti na germansko racionalno­st in resnobnost.

 ?? Foto Blaž Kondža ?? Na vrhu cenovne lestvice pogonske ponudbe je priključni hibrid, ki združuje bencinski in dva električna motorja.
Foto Blaž Kondža Na vrhu cenovne lestvice pogonske ponudbe je priključni hibrid, ki združuje bencinski in dva električna motorja.
 ?? Foto Blaž Kondža ?? DS7 crossback je tudi v notranjost­i zelo poseben.
Foto Blaž Kondža DS7 crossback je tudi v notranjost­i zelo poseben.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia