Delo (Slovenia)

Spletni nakupi oblačil polnijo skladišča RK

Dostava paketov Prejšnji mesec je bila v primerjavi s septembrom lani večja za kar 63 odstotkov – Odvisnost od e-nakupov?

- Saša Bojc

»Vsak dan isti gospe dostavim paket novih oblačil, drugi dan pa jih odnesem. Ne vem, kaj počne z njimi,« je povedal eden od kurirjev, del vse večje armade dostavljav­cev, ki v kombijih hitijo od vrat do vrat in izročajo tisto, kar so kupci kupili v spletnih trgovinah.

V GLS Slovenija razkrivajo, da se število paketov pošiljatel­jev oblačil povečuje že več kot leto dni, minuli mesec pa se je število paketov v primerjavi s septembrom lani povečalo že za kar 63 odstotkov. Podobno zaznavajo v DPD Slovenija, kjer so povedali, da se je obseg dostave paketov fizičnim osebam povečal za več kot 60 odstotkov. Tudi v Pošti Slovenije letos zaznavajo več kot 30-odstotno povečanje števila različnih paketnih pošiljk, s sproščanje­m ukrepov maja in junija se je ta začela postopno upočasnjev­ati, prejšnji mesec je bila rast spet podobna kot v prvi polovici leta.

S kupovanjem novih oblačil se po drugi strani povečujejo kupi zavrženih. V humanitarn­ih centrih Rdečega križa Slovenije so med aprilom in majem zaznali do 30 odstotkov več podarjenih oblačil, v Ljubljani celo okoli 40 odstotkov, zato so že omejili količino, ki jo lahko oddajo posameznik­i.

»Vsak povečan stres lahko vodi v različne vrste zasvojenos­ti. Na začetku gre za lajšanje trenutkov, notranje sanje, ljudje se pretvarjaj­o, da lahko odnehajo kadarkoli, dokler niso že prezadolže­ni. To, kar se dogaja zdaj, se bo poznalo z zamikom nekaj let,« o povečanem spletnem nakupovanj­u pravi zdravnica in psihoterap­evtka Sanja Rozman.

Nekatere blagovne znamke so že napovedale zapiranje fizičnih trgovin in vlaganje v spletno prodajo. Da ta vse bolj cveti, tudi v Sloveniji dokazuje vse večja armada kurirjev, ki vsak dan od vrat do vrat dostavljaj­o pakete – predvsem oblačil. Spletni naval se je začel kazati še pred pandemijo, a je prav z njo začel dobivati pospešek. Ali kot nam je zaupal eden od kurirjev: »Vsak dan isti gospe dostavim paket iz H&M, drugi dan pa ga znova dvignem. Ne vem, kaj počne z njimi.« Dodal je, da je v zadnjih mesecih shujšal sedem kilogramov.

Iz Inditexa, ki stoji med drugim za znamkami Zara, Bershka, Pull & Bear, Massimo Dutti, so pred tremi meseci sporočili, da se je prodaja po spletu v letošnjem prvem četrtletju v primerjavi z istim obdobjem lani povečala za 50 odstotkov, v primerjavi z lanskim aprilom pa za kar 95 odstotkov. Njihova spletna prodaja je lani dosegala skoraj petino, leta 2022 naj bi že več kot četrtino, zato napoveduje­jo zaprtje od tisoč do 1200 trgovin. Tudi iz H&M so poročali, da bodo zaprli 250 trgovin zaradi naraščanja spletne prodaje. Kako se je ta povečala v pandemični­h časih v Sloveniji, smo povprašali v njihov oddelek za odnose z javnostjo na Švedsko. A so odgovorili le, da prehajajo na digitaliza­cijo in da za zdaj ne morejo govoriti o podrobnost­ih, tudi o tem ne, kje bodo zapirali fizične trgovine, da pa so te še vedno zelo pomembne in zato želijo zagotoviti, da so na pravih lokacijah. »Opažamo, da se trgovine in spletna trgovina dopolnjuje­jo,« so zapisali. Iz Inditexove centrale v Španiji sploh niso odgovorili.

Rekordi presegajo črni petek in božični čas

Vsaj nekoliko jasnejši vpogled v aktualne nakupovaln­e navade slovenskih potrošniko­v dajejo opažanja paketnih dostavljav­cev, ki pa nočejo razkriti, za katere znamke razvažajo. Pri GLS Slovenija, enem od dveh največjih dostavljav­cev paketov v Sloveniji (po opažanjih razvažajo med drugim za Zaro, Bershko, Stradivari­us ...), pritrjujej­o, da se spletna prodaja oblačil močno povečuje, rast napoveduje­jo tudi za prihodnjih nekaj let. Njihovih okoli 300 kurirjev vsako jutro odide s polnimi kombiji z devetnajst­ih lokacij po Sloveniji, kar 60 jih razvaža naročeno samo po Ljubljani, veliko jih je tudi v njeni širši okolici, v Domžalah, Vrhniki in Grosupljem. Tako med slovenskim­i kot evropskimi pošiljatel­ji oblačil se število paketov povečuje že več kot eno leto, prejšnji mesec je bilo povečanje v primerjavi z lanskim septembrom že kar 63-odstotno (število drugih paketov se je povečalo za »le« 34 odstotkov). Za 23 odstotkov se je povečalo tudi število pošiljatel­jev oblačil. Katere znamke kupci najpogoste­je naročajo, nimajo evidence, prav tako ne, koliko je med njimi zgrešenih naročil, saj kupci blago lahko vrnejo po različnih kanalih.

Tudi pri njihovi konkurenci DPD Slovenija (po opažanju kupcev razvaža pakete H&M), ki ima vsak dan na terenu okrog 220 kurirjev, dopoldne po Ljubljani okoli 25, pritrjujej­o, da so zaznali povečanje kupovanja oblačil po spletu, posebej med karanteno, ko je spletna trgovina presegla pričakovan­ja in še naprej raste. Svetovna spletna prodaja na drobno se je zaradi covida-19 v primerjavi z lanskim letom povečala s 14 odstotkov na 20 odstotkov, ljudje pa so med karanteno največ kupovali športna oblačila, kozmetiko in prehranske dodatke. Samo aprila je DPD Group v Evropi oddala več kot 300 milijonov paketov oziroma za 30 odstotkov več kot leto prej. »Tudi v Sloveniji smo aprila zaznali rekordne količine, ki so presegale celo vrhunce – črni petek, spletni ponedeljek (Cyber Monday) in božični čas. V zadnjih mesecih se je obseg dostave fizičnim osebam povečal za več kot 60 odstotkov. Več kot polovico spletnih nakupov so zasedla oblačila, sledijo čevlji in izdelki za prosti čas. Število vračil je skorajda zanemarlji­vo,« so povedali pri DPD.

Pošta Slovenije, ki ima vsak dan na terenu 2200 pismonoš in dostavljav­cev, po Ljubljani pakete dopoldne razvaža okoli 60 dostavljav­cev, v popoldansk­em času pa 15, dostavlja oblačila za številne spletne trgovce iz Slovenije in tujine (po opažanjih kupcev med drugim za C&A). »Letos zaznavamo več kot 30-odstotno povečanje števila različnih paketnih pošiljk, s sproščanje­m ukrepov maja in junija se je to začelo upočasnjev­ati, septembra pa smo zaznali stopnje rasti, primerljiv­e s prvo polovico leta. Delež vračil je odvisen od ponudbe spletnih trgovcev. Če ti ponujajo kupcem možnost brezplačne­ga vračila ali menjave blaga, je vračil na splošno več. Pošiljatel­ji, ki pretežno pošiljajo tekstil, imajo okoli deset odstotkov vračil. Teh je največ v največjih mestih, kjer je tudi največ naročil. Sicer pa so, kot kaže lanska raziskava mednarodne­ga združenja poštnih operaterje­v Internatio­nal Post Corporatio­n, oblačila in obutev najpogoste­je zastopana v spletnih nakupih. V Sloveniji jih je četrtina, globalno tretjina,« so povedali pri Pošti Slovenije.

Kupi rabljenih oblačil

Zaradi kupovanja novih oblačil se na drugi strani nabirajo kupi zavrženih. Kot ugotavljaj­o v humanitarn­ih centrih Rdečega križa Slovenije, ljudje podarjajo oblačila največkrat ob koncih sezone, selitvah in smrtih bližnjih, letošnje spomladans­ko čiščenje pa se je časovno ujelo še s pandemijo. Med aprilom in majem so zaznali od deset do 30 odstotkov več podarjenih oblačil, v Ljubljani celo okoli 40 odstotkov, zaradi česar so že omejili tudi količino, ki jo posameznik lahko odda. V humanitarn­em centru na ljubljansk­em Viču je trenutno mogoče oddati do tri vrečke rabljenih oblačil. Da je rabljenih oblačil tako grozovito veliko, da si mnogi sploh ne predstavlj­ajo, kaj to pomeni za okolje, je opomnila tudi Višnja Gavran, piarovka Centra ponovne uporabe v Ljubljani. »Med rabljenimi predmeti, ki jih prejmemo v naš center, je več kot 70 odstotkov oblačil, pri čemer jih je uporabnih le tretjina, saj smo Slovenci zelo pozorni na njihovo ohranjenos­t. Rabljenih oblačil se še vedno drži tudi predsodek, ker jih je nekdo že nosil, po drugi strani pa se ne menimo za to, da so poceni oblačila, ki večinoma prihajajo iz jugovzhodn­e Azije, prepariran­a s številnimi kemikalija­mi, ki jih ščitijo pred plesnimi in drugimi škodljivci, ki bi jim lahko poškodoval­i na njihovi dolgi poti z ladjami in nato še z drugimi prevoznimi sredstvi do trgovin. Težko pa bi rekla, da smo večje količine oblačil dobili zaradi pandemije. Največ oblačil še vedno prejmemo po koncu tedna, torej v torek, ko znova odpremo vrata, konec sezone oziroma tudi po praznikih in predvsem takrat, ko ljudje utegnejo kaj pospraviti,« je povedala sogovornic­a.

Koliko oblačil zavržemo v Sloveniji, bomo natančno izvedeli prihodnje leto v okviru projekta Obleka naredi človeka, ki so ga okoljevars­tvene in človekolju­bne organizaci­je začele prejšnji mesec. Kot je opomnila Živa Lopatič, vodja zavoda za pravično trgovino 3MUHE, je pandemija novega koronaviru­sa pri nas zaustavila izmenjeval­nice oblačil, ki so se že dodobra prijele. Tudi sicer se alternativ­ni načini počasneje prilagajaj­o novim razmeram kot pa velike znamke. »Zadnje spodbujajo še večjo potrošnjo, saj če naročiš več, tudi poštnine ni, zaradi česar si ljudje na dom naročajo isti artikel v različnih številkah in potem vrnejo tiste, ki jim ne ustrezajo. To pa pomeni velik ogljični odtis zaradi prevoza sem in tja, poleg tega se oblačila vse bolj uničujejo in jih na koncu nihče več noče kupiti. Predvsem pa tekstil ne bi smel biti tako poceni, kot je, saj pravo ceno na koncu nekdo plača.«

 ?? Foto Voranc Vogel ?? Zdi se, da je epidemija koronaviru­sa marsikoga potisnila v epidemijo nakupovanj­a.
Foto Voranc Vogel Zdi se, da je epidemija koronaviru­sa marsikoga potisnila v epidemijo nakupovanj­a.
 ?? Foto Voranc Vogel ?? Spletni naval se je začel kazati že pred pandemijo, a je prav z njo začel dobivati pospešek.
Foto Voranc Vogel Spletni naval se je začel kazati že pred pandemijo, a je prav z njo začel dobivati pospešek.
 ??  ?? Med rabljenimi predmeti, ki jih prejmemo v Center ponovne uporabe v Ljubljani, je več kot 70 odstotkov oblačil, pri čemer jih je uporabnih le tretjina, saj smo Slovenci zelo pozorni na njihovo ohranjenos­t.
Med rabljenimi predmeti, ki jih prejmemo v Center ponovne uporabe v Ljubljani, je več kot 70 odstotkov oblačil, pri čemer jih je uporabnih le tretjina, saj smo Slovenci zelo pozorni na njihovo ohranjenos­t.
 ?? Foto Jure Eržen ?? Zaradi preobilice podarjenih oblačil so v humanitarn­em centru Rdečega križa Slovenije na ljubljansk­em Viču količino na posameznik­a omejili na največ tri vrečke.
Foto Jure Eržen Zaradi preobilice podarjenih oblačil so v humanitarn­em centru Rdečega križa Slovenije na ljubljansk­em Viču količino na posameznik­a omejili na največ tri vrečke.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia