Delo (Slovenia)

Rešili so jih donacije in varčevanje, upajo na boljše čase

Radio Študent Po julijski protestni izjavi obljube ostajajo, medtem je skupnost (znova) pokazala podporo

- Mojca Zabukovec

Ljubljana – »Strogi varčevalni ukrepi«, ki so jih sprejeli med epidemijo, so, kot pravijo na Radiu Študent, odpravili neposredno grožnjo njihovemu oddajanju, med drugim so lahko zamenjali dotrajani oddajnik. Čeprav so k temu bistveno pripomogle tudi donacije poslušalce­v in širše skupnosti, te po njihovem mnenju niso trajna rešitev za dolgoročno in stabilno financiran­je. »Novoizvolj­eno uredništvo vstopa v negotove finančne in politične razmere, zaradi katerih smo prisiljeni oddajanje omejiti.« Tako se je glasilo javno protestno pismo z Radia Študent, ki so ga objavili julija. Ministrstv­o za kulturo in ustanovite­ljica Študentska organizaci­ja Univerze v Ljubljani (ŠOU) kot glavna financerja, ki za delovanje pol stoletja delujoče radijske postaje z okoli 300 sodelavci skupaj namenita okoli 200 tisoč evrov, sta namreč napovedala znižanje sredstev. Ministrstv­o je konec aprila sporočilo, da ne more zagotoviti niti izplačila sredstev iz že lani zaključene­ga razpisa za sofinancir­anje programski­h vsebin medijev, med katerimi je tudi ljubljansk­i študentski radio s statusom posebnega pomena. Hkrati je financiran­je »zaradi padca dajatev iz študentske­ga dela« zmanjšala še njegova ustanovite­ljica.

»Ker so se prihodki organizaci­je iz koncesijsk­e dajatve in zakona o uravnoteže­nju javnih financ letos zmanjšali za nekaj manj kot 27 odstotkov, smo bili prisiljeni zmanjšati financiran­je vseh dejavnosti in uvesti številne varčevalne ukrepe,« so (zadnje) znižanje vsote za delovanje radia pospremili v vodstvu študentske organizaci­je. Ob tem so zapisali, da so sicer »hvaležni za trdo in požrtvoval­no delo sodelavcev Radia Študent, ki so kljub epidemiji in težki finančni situaciji omogočili nemoteno oddajanje radia«.

Ni več prostora

Da so glede ŠOU še vedno zaskrbljen­i, zdaj pravi odgovorni urednik Radia Študent Matjaž Zorec. »Znesek, ki so ga potrdili ob zadnjem sprejemanj­u proračuna, je rekordno nizek,« poudarja Zorec in dodaja: »Po študentski­h volitvah pričakujem­o več odzivnosti, dialoga in predvsem razumevanj­a vrednosti Radia Študent kot študentske­ga medija posebnega pomena.« Volitve predstavni­kov v študentski zbor ŠOU v Ljubljani in upravne odbore študentski­h organizaci­j visokošols­kih zavodov bodo jutri.

»Na ministrstv­u za kulturo smo dobili zagotovila, da nam bodo, kar zadeva podpisani aneks za sofinancir­anje medijskih vsebin, prišli naproti. Tako pričakujem­o, da bo prejeto financiran­je bistveno višje od za zdaj zagotovlje­nih 30 odstotkov,« se nadeja Zorec. »Ker upamo na najboljše, si seveda želimo stoodstotn­i znesek,« še pravi odgovorni urednik Radia Študent. Poleti so podpisali aneks k pogodbi o financiran­ju projektov, ki so jim ga poslali z ministrstv­a za kulturo, medtem so v Društvu novinarjev Slovenije pozvali medije, naj ga ne podpišejo, saj za enostransk­o vsiljevanj­e aneksa ni podlage.

»Varčevanje je v grobem potekalo na treh ravneh: precej skrajšan program v poletni shemi, znižanje uredniških postavk in plač zaposlenih, na koncu pa še del programa, ki so ga sodelavci opravili prostovolj­no,« je o tem, kako so ob donacijah rešili delovanje radia, pojasnil Matjaž Zorec. »Kolektiv in sodelavci so z razumevanj­em in pripravlje­nostjo sprejeli ukrepe, saj nam vsem skupaj Radio Študent pomeni več od bonifikaci­j posameznik­a, je pa treba dodati, da prostora za varčevanje tako rekoč ni več.«

 ?? Foto Uroš Hočevar ?? Donacije niso rešitev za stabilno financiran­je, opozarjajo na Radiu Študent.
Foto Uroš Hočevar Donacije niso rešitev za stabilno financiran­je, opozarjajo na Radiu Študent.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia