Delo (Slovenia)

Slovensko-avstrijska vaja z droni

Nadzor Policisti so preizkušal­i novo tehnologij­o – Tokrat brez zapiranja meje?

- Helena Kocmur

Šentilj – Slovenska in avstrijska policija sta včeraj na avstrijski strani mejnega prehoda Šentilj vadili nadzor meje z droni. Ob tem sta se srečala tudi notranja ministra obeh držav, Aleš Hojs in Karl Nehammer, zadovoljna zaradi dobrega sodelovanj­a med obema policijama.

Medtem ko Avstrija trenutno razpolaga s 40 droni in 90 piloti, ki te upravljajo, ima Slovenija zdaj na voljo 24 teh naprav, pravkar pa poteka nabava še petdesetih. »Pred nami so veliki izzivi, saj je v BiH in Srbiji 20.000 migrantov. Od turških provokacij EU je opaziti večji pritisk na naše meje, zato pričakujem, da bo sistem, ki smo ga danes preizkusil­i, začel delovati prihodnje leto. Letos smo v naši državi odkrili že 250 tihotapcev migrantov,« je ob vaji dejal Nehammer, Hojs pa dodal, da je Slovenija letos prav tako ujela že 180 tihotapcev.

Oba ministra sta se sestala že pred vajo, srečanje pa je bilo v znamenju poglobljen­ega policijske­ga sodelovanj­a pri varovanju meja, ne le med Avstrijo in Slovenijo, temveč želijo v skladu z letos podpisano dunajsko izjavo vključiti tudi druge države na tako imenovani balkanski poti, je po poročanju STA dejal Nehammer.

S Hojsom sta se dogovarjal­a tudi o nadaljnjih aktivnosti­h obeh držav pri preprečeva­nju širjenja okužb s sars-cov-2, saj se razmere v Sloveniji dramatično slabšajo, dosti bolje pa ni niti v Avstriji. Hojs kljub temu ne pričakuje ponovnega zaprtja meja, kot je bilo to spomladi. Z avstrijski­m kolegom sta se dogovorila, da bosta tako tranzit kot tudi prehajanje državljano­v obeh držav v primeru poslabšanj­a razmer še naprej potekala tekoče.

 ?? Foto Borut Cvetko/mediaspeed ?? Notranji minister Aleš Hojs in njegov avstrijski kolega Karl Nehammer sta navdušena nad novo tehnologij­o, ki omogoča učinkovit nadzor meje.
Foto Borut Cvetko/mediaspeed Notranji minister Aleš Hojs in njegov avstrijski kolega Karl Nehammer sta navdušena nad novo tehnologij­o, ki omogoča učinkovit nadzor meje.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia