Delo (Slovenia)

Iz Kočevja skozi karavanški predor do Hamburga

-

Najsi bo pravi, nemški Hamburg ali pa Titov Hamburg, vam do tja vožnje z vlakom po tej strani Karavank ne priporočam. Ker nima smisla izgubljati časa in živcev na počasnih, dotrajanih in spodobnega potnika nevrednih vlakih. Ker je ime slovenskeg­a železniške­ga prevoznika soznačnica za nezaneslji­vost in zamujanje.

Tako pravi z vsemi mediji podprto javno mnenje, a ima le delno prav. To isto javno mnenje pravi tudi, da čas in živce raje izgubljajm­o v stoječih kolonah na preozkih in premalo številnih avtocestah, ampak če bomo vsi skupaj dobro lobirali, bo kmalu vse drugače. Tretja, četrta, peta itd. razvojna os, dokler ne bo vsaka slovenska vas imela neposredne­ga dostopa do avtoceste ali vsaj hitre ceste in bomo v počasi vozečih kolonah lahko uživali širom po naši lepi domovini.

To isto javno mnenje nekritično sprejema vse »resnice« o tem, kako je Slovenija v zadnjih desetih letih vložila več kot dve milijardi evrov v posodobite­v železniške infrastruk­ture, ne vpraša pa se, kako je mogoče, da se čas potovanja med mesti, povezanimi s tiri, ne krajša, temveč celo daljša. Ne vpraša se tudi, kakšne vrste posodobite­v je spreminjan­je dvotirne proge v enotirno v karavanške­m predoru in zakaj se zraven gradi druga cev cestnega predora, če bi pa po tej logiki lahko varnosti zadostili z uvedbo enosmerneg­a prometa. Kot se tudi ne vpraša, kako je mogoče, da se po dvanajstih letih še vedno zbirajo razna dovoljenja za kočevsko progo. Občasno se sprašuje samo, kako gosta je megla okoli drugega tira.

Vse te nadgradnje in posodobitv­e – ki so vse, brez izjeme, povezane z zavlačevan­ji in metanjem denarja skozi okno – opazijo tudi drugod po Evropi, pa če jih še tako zavijamo v celofan. Noben Mehdorn, Sorgenfrei, Angelca Titzrathov­a, italijansk­i logistični velemojste­r ali britanski polžvižgač niso krivi, da do Kopra vodi še vedno (in še dolgo bo) samo en industrijs­ki tir. Ker imajo v resnici prav. Pri »posodablja­nju« železniške infrastruk­ture se obnašamo zapravljiv­o, goljufivo, koruptivno in zgrešeno.

Jure Krajnik,

Kranj

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia