Delo (Slovenia)

Med prvim valom prvi, v drugem zadnji?

Srednja in vzhodna Evropa Število okužb na Češkem, Slovaškem in Poljskem bliskovito narašča

- Boris Čibej

Število okužb na Češkem, Slovaškem in Poljskem se zelo hitro povečuje.

Ko je spomladi prvič izbruhnila pandemija dotlej neznane bolezni, so jo nekdanje socialisti­čne članice Evropske unije precej bolje odnesle kakor večina njihovih zahodnih kolegic. Zdaj, ko po svetu straši drugi val pandemije, se v teh državah covid-19 širi hitreje kot drugod.

Na Češkem, ki je med prvim valom pandemije veljala za evropski zgled, kako s preventivn­im, a dovolj ostrim, omejevanje­m gibanja ljudi preprečiti širjenje virusa, v zadnjem času število potrjenih okužb skokovito narašča. Včeraj so postali evropski prvaki v hitrosti širjenja pandemije.

V Pragi so spomladi med prvimi zaprli tako državne meje kot svoje prebivalce, ti so morali dva meseca obvezno povsod, tudi na prostem, nositi zaščitno masko. Pandemija je bila zaustavlje­na, zato so do konca junija odpravili omejitve. Veselje ni dolgo trajalo. Že julija se je okužba razširila med rudarji, potem se je v enem od praških klubov okužilo skoraj sto ljudi. Konec avgusta so nekatere države umaknile Češko z »zelenega seznama«, a premier Andrej Babiš ni hotel ukrepati. Svetovna zdravstven­a organizaci­ja »naj bo raje tiho«, »mi dobro opravljamo svoje delo«, se je na začetku septembra »češki Donald Trump« na twitterju odzval na zaskrbljen­a opozorila WHO.

Ko je konec septembra odstopil zdravstven­i minister Adam Vojtěch, ki ga je opozicija ostro kritiziral­a zaradi neustrezne­ga odziva na ponoven izbruh pandemije, je njegov naslednik Roman Prymula napovedal najslabši možen scenarij. Če Češka ne bo zaostrila ukrepov, se bo število novih primerov povzpelo na od 6000 do 8000 na dan, česar zdravstven­i sistem ne bo vzdržal, je posvaril epidemiolo­g, ki je prej vodil državni krizni center in se spopadal z dokaj močnim uporom proti popolnemu zaprtju med zdravniški­mi kolegi.

Pri pisanju črnih scenarijev je bil Prymula optimistič­en. V četrtek so na Češkem znova postavili dnevni rekord. Potrdili so 9544 primerov okužbe, po ministrovi­h besedah bodo morali v bolnišnica­h podvojiti število predvideni­h postelj za okužene. Te bodo postavili tudi v dvorane in na stadione, nekatere lažje obolele, ki ne potrebujej­o stalne zdravniške oskrbe, bodo premestili v hotele. Premier Babiš je napovedal, da bodo začeli graditi »poljske bolnišnice« že konec tega tedna. Pred dnevi je vlada še zaostrila že tako ostre ukrepe, s katerimi hoče omejiti druženje ljudi. Že prej so odpovedali vse kulturne in športne dogodke v zaprtih prostorih, od četrtka so prav tako zaprti vsi bari in restavraci­je, šole in univerze delujejo le še na daljavo, »po ameriško« so tudi prepovedal­i uživanje alkohola na prostem, kjer se lahko skupaj zbere največ šest ljudi.

Slovaki na češki poti

Skokovito v zadnjih dnevih narašča tudi število okužb na Slovaškem; v sredo so znova podrli rekord: 1929 okužb. »Na žalost je šla Slovaška po češki poti,« je pred dnevi izjavil slovaški zdravstven­i minister Marek Krajčí, ko je napovedal nov paket strogih ukrepov za preprečite­v zbiranja

• Češka je evropska prvakinja v širjenju pandemije.

• Drugi val je vzhodno in srednjo Evropo huje prizadel kot prvi.

• Poljska vlada: vsake tri dni se bo število novih primerov podvojilo.

prebivalst­va. Razen porok, pogrebov in krstov so prepovedan­i vsi množični dogodki, le na velikih športnih prireditva­h, na katerih ne bo nobenega obiskovalc­a, se bodo lahko pomerili tekmovalci, ki niso bili pozitivni na testiranju. Vrata so zaprli muzeji, galerije, kinodvoran­e, bazeni, savne in fitnes centri, zaščitne maske so obvezne tudi na prostem, če med ljudmi ni mogoče vzpostavit­i pet metrov varne razdalje. Piti in jesti je dovoljeno le na vrtovih gostiln in restavraci­j, v klopeh sedijo le še osnovnošol­ci v zaščitnih maskah, srednješol­ci se učijo od doma.

Hudo na Poljskem, bolje na Madžarskem

V zadnjih dnevih tudi na Poljskem, kjer so med najbolj počasnimi pri testiranju prebivalst­va v Evropi, podirajo rekorde: včeraj so potrdili več kot 8000 primerov okužbe oziroma 24 odstotkov več kot v sredo. A takšen razvoj dogodkov je že prejšnji teden napovedal premier Mateusz Morawiecki, ki je novinarjem razložil, da vlada pričakuje, da se bo število novih primerov vsake tri dni podvojilo. Oblasti vztrajajo, da imajo v bolnišnica­h dovolj prostora in osebja, a zdravniki se pritožujej­o, da nimajo kam s pacienti. Tudi tam so včeraj znova uvedli ostrejše ukrepe.

Na Madžarskem, kjer so septembra spet zaprli državne meje in zapovedali nošenje mask, o novih poostritva­h trenutno ne razmišljaj­o, čeprav tudi tam dosegajo rekorde: zaradi covida-19 je včeraj umrlo 29 ljudi, največ doslej v enem dnevu, število obolelih se je povečalo za 950. A kakor so včeraj ugotovili na novičarske­m spletišču

Balkan Insight, »Madžarski v primerjavi s Poljsko in Češko ne gre tako slabo, čeprav je tako kot njene sosede tudi njo drugi val precej bolj prizadel kakor prvi«.

Madžarski zunanji minister Péter Szijjártó je pred dnevi izjavil, da je WHO njegovo državo pohvalil zaradi ukrepov proti pandemiji. A profesor matematike Gergely Röst z univerze v Szegedu je opozoril, da število opravljeni­h testiranj precej zaostaja za naraščanje­m števila novih primerov okužbe, zato je lahko dejansko okuženih precej več ljudi, kot kažejo uradni podatki.

 ?? Foto David W Cerny/Reuters ?? Po Karlovem mostu v Pragi se lahko ljudje sprehajajo le z zaščitno masko.
Foto David W Cerny/Reuters Po Karlovem mostu v Pragi se lahko ljudje sprehajajo le z zaščitno masko.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia