Delo (Slovenia)

Popravni izpit iz vedenja do covida-19

Teden ali štirinajst dni doslednega spoštovanj­a ukrepov ni konec sveta, lahko pa ta čas pomeni konec hitrega širjenja virusa.

- Brigite Ferlič Žgajnar o vladnih ukrepih za omejitev širjenja virusa

Smo odgovoren narod? Nismo. Če bi bili, bi zaupali strokovnja­kom. Spoštovali bi odredbo o uporabi mask, četudi med otroci v šolah, in ne bi vsevprek pametovali, kaj bi bilo po našem mnenju bolj prav. Ker edino prav je, da se trudimo narediti vse za ohranitev življenj. A ker tega v svoji tipični slovenski razklanost­i očitno nismo sposobni in smo navajeni pri vsaki stvari – najbolj tragično je, da tudi v primeru zdravja – politično obračunava­ti, smo danes tu, kjer smo: v razmerah, ki so strašljive in skrb vzbujajoče.

Na intenzivni terapiji se je včeraj 40 posameznik­ov borilo za življenje, 4778 jih ima možnost, da se v kratkem še bodo. A to so le okuženi z novim koronaviru­som. Kje so še vsi drugi bolniki, za katere zdravstven­o osebje ne bo imelo časa in ga marsikje že nima? Do zdaj je umrlo 176 bolnikov s covidom-19. Koliko je tistih, ki spomladi med epidemijo niso prišli pravočasno na pregled, in koliko bo takih zdaj, ko so razmere nekajkrat hujše, kot so bile marca?

Zamislite si, da vaša ljubljena oseba doživi hudo nesrečo, reševalneg­a vozila pa več ur ni, ker so vsi tisti zdravniki, ki niso v karanteni, zasedeni. UKC Maribor že prehaja zgolj na izvajanje nujnih storitev, kar bo neizogibno imelo posledice za zdravje prebivalst­va. Ja, tako resno je.

Da bi zdravstven­i sistem pri tako veliko obolelih še lahko vzdržal, je jasno, da je morala vlada nekaj ukreniti. Trenutno se spet lahko pregovarja­mo, ali sta zapiranje regij in določenih dejavnosti prava ukrepa. Verjetno za marsikoga nista, a bolje je, da tokrat – izjemoma, stisnemo zobe z zavedanjem, da bo naše ravnanje morda pomagalo ohraniti kakšno bolniško posteljo prazno za posameznik­a, ki jo bo res potreboval. Teden ali štirinajst dni doslednega spoštovanj­a ukrepov ni konec sveta, lahko pa ta čas pomeni konec hitrega širjenja virusa. Pred nami je, predvsem zaradi nevestnega vedenja, popravni izpit. Naredimo ga prvič in vzorno. Otroci bodo lahko šli v šole, lokali se bodo odprli, le zdravstven­i sistem bomo morali kljub temu zgraditi na novo in ga bolje pripraviti na sodobni čas.

Ne verjamete v covid-19? Potem si masko nataknite zaradi drugih virusov. Če tudi v te ne verjamete, si jo nataknite iz spoštovanj­a do drugih. Tako kot nasmeh, ki vas nič ne stane, pa vendar čudežno deluje.

 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia