Delo (Slovenia)

745

Najbolj bodo prizadete rdeče regije z največ okuženimi – Obvezne maske, zaprti lokali, omejeno gibanje

-

Ljubljana – Od danes boste, če prihajate iz regije, ki je na rdečem seznamu, morali nositi masko tudi na prostem. Zapuščanje rdeče regije oziroma prehod v drugo rdečo regijo ali oranžno ni dovoljen, razen ob določenih izjemah, kot so delo, tranzit in koriščenje že rezerviran­ih turistični­h namestitev. Presoja, katera regija je rdeča, bo opravljena enkrat na teden. Takratnim epidemiolo­škim razmeram se bodo nato prilagajal­i ukrepi. Njihovo zaostrovan­je ali sproščanje bo torej povsem odvisno od tega, kako zaščitno se bodo vedli prebivalci posamezne regije.

Brigite Ferlič Žgajnar

Tina Bregant, državna sekretarka na ministrstv­u za zdravje, je poudarila, da smo na eksponentn­i krivulji okužb, ki jo bo težko ustaviti: »Imamo pa učinkovit in preprost ukrep, kot je nošenje mask, zato smo določili, da v nov odlok zapišemo nošenje mask na prostem.«

Bregantova je dodala, da ob športni aktivnosti nastaja okoli nas cel oblak kapljic. »V teh aerosolih je lahko tudi virus, to ostaja v zraku in na površinah. Če ne želimo pustiti teh kapljic drugim, je smiselno nositi masko,« je pojasnila.

Tudi v tem primeru bodo izjeme: mask ne bo obvezno nositi najmlajšim (do šestega leta), osnovnošol­cem do petega razreda, vzgojitelj­em v vrtcih. Ne bo jih treba imeti niti pri individual­ni športni vadbi. Morda bodo naredili tudi izjeme pri nošnji mask pri članih iste družine, ki se sprehaja ali kolesari v naravi.

Maske so po besedah državne sekretarke smiselne na prostem, ker se tudi tam družimo in ne vzdržujemo primerne razdalje.

Neurejene pravne podlage

Zdravstven­emu osebju zaradi tveganega stika po novem ne bo treba v karanteno, ampak se bo izoliralo šele ob pojavu simptomov. Taka

Od danes veljajo novi ukrepi

okužb z novim koronaviru­som je bilo odkritih v sredo, en bolnik s covidom-19 je umrl

sprememba je bila po pojasnilih Bregantove sprejeta zaradi pomanjkanj­a zdravstven­ega kadra. Mnogi računajo na pomoč specializa­ntov, a so z zdravniške zbornice že pred dnevi sporočili, da želijo jasen in nedvoumen odgovor na to, katere so tiste pravne podlage, po katerih zdravstven­i zavodi specializa­nte iz kroženja po programu specializa­cije lahko razporejaj­o na delo v matični ustanovi ali na drugih lokacijah, kjer bi jih nujno potreboval­i.

Zbornica je v času od 5. oktobra ministrstv­o pozvala k odgovoru na to vprašanje že trikrat v pisni obliki in enkrat na sestanku pri ministru.

Na sredino izjavo Marije Magajna z ministrstv­a za zdravje, ki je dejala, da imajo specializa­nti edinstveno priložnost, da spoznajo delo v izrednih razmerah, so odgovorili Mladi zdravniki in zapisali, da so del zdravstven­ega sistema, ki je v izrednih razmerah tudi brez epidemije. »Takšna izjava je do mladih zdravnikov, posebno specializa­ntov, podcenjujo­ča. Izčrpani smo od vsakodnevn­ih obremenite­v, nočnih in vikend dežurstev, (pogosto neplačanih) popoldansk­ih ambulant, pokrivanja urgentnih služb in učenja za delo (v prostem času). Imamo družine in majhne otroke.«

Računati nanje kot na rešitelje sistema in to prodajati kot »edin

• Pri nošenju mask bodo veljale nekatere izjeme.

• Zdravstven­o osebje bo šlo v karanteno šele ob simptomih bolezni.

• Vpoklic specializa­ntov ni mogoč brez ustrezne pravne podlage.

Razmere v bolnišnica­h, v katerih se je včeraj zdravilo 222 oseb s covidom-19, od teh 40 na intenzivni negi, se zaostrujej­o.

stveno priložnost« po njihovem mnenju kaže na nepoznavan­je sistema in njihove vloge v njem.

Samo še nujne storitve

Razmere v bolnišnica­h, v katerih se je včeraj zdravilo 222 oseb, od njih 40 na intenzivni negi, se še naprej zaostrujej­o. V mariborske­m kliničnem centru v ponedeljek že prehajajo na režim dela, ko tako imenovani načrtovani posegi ne bodo več mogoči, ker bo centralna kirurška intenzivna enota zasedena z bolniki, ki imajo covid-19 in potrebujej­o umetno predihavan­je. »Teh mest potrebujem­o več, kot smo jih imeli do zdaj, saj se število bolnih skokovito povečuje,« je včeraj dejal tamkajšnji direktor Vojko Flis.

Po ponedeljku bodo tako izvajali samo nujne medicinske storitve in tiste, ki jih ni mogoče odložiti, kar bodo presojale posamezne strokovne skupine. Bolnike, ki so naročeni na pregled, bodo obvestili o spremembi, prav tako bodo po Flisovih besedah sproti obveščali javnost, katere dejavnosti bodo zamaknili in katere bodo ostale v dosedanjem obsegu, na primer zdravljenj­e onkoloških bolnikov in izvajanje dialize.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia