Delo (Slovenia)

Za zdaj brez množičnih odpovedi

Turizem Goste vznemirila omejitev gibanja – Boni veljavni tudi še prihodnje leto

- Maja Grgič

Ljubljana – V nastanitve­nih obratih so včeraj od jutra zvonili telefoni. Potihnili so šele, ko je postalo jasno, da bodo tisti, ki so do 15. oktobra že imeli rezerviran­o nastanitev, kljub sprejetim omejitvam gibanja lahko odšli na dopust. Turistični ponudniki za zdaj večjih odpovedi ne opažajo. »Vsi, ki imajo danes že rezerviran dopust, bodo lahko prehajali meje rdečih regij. To velja za vse turistične rezervacij­e, ne glede na to, ali se plačajo z boni,« je pojasnil notranji minister Aleš Hojs. Hkrati je državljane pozval, da naj, če je le mogoče, dopust preložijo ali odpovedo.

V Termah Olimia pravijo, da jih je po informacij­i o omejitvi gibanja med regijami poklicalo veliko gostov, ki že imajo rezervacij­e za prihodnje dni. Nekaj jih je rezervacij­o predvsem za prihajajoč­i konec tedna in prihodnji teden odpovedalo. »Število povpraševa­nj, ki smo mu bili priča v poletnih in zgodnjih jesenskih mesecih, se je res nekoliko zmanjšalo, ni pa se popolnoma ustavilo,« pravi Vasja Čretnik, direktor prodaje in marketinga v Termah Olimia. Rezervacij­e za krompirjev­e počitnice so zaradi velikega povpraševa­nja in zasedenost­i nehali sprejemati že v prvi polovici septembra, za zdaj večjih odpovedi ni. Odločitev o podaljšanj­u veljavnost­i bonov v prihodnje leto podpirajo, saj še ne pričakujej­o takojšnega okrevanja.

Veliko klicev so imeli v obratih Save Turizma. »Dodatni ukrepi, predvsem prehajanje med regijami, so bili vzrok za nekaj odpovedi. Gostom, ki že imajo rezervacij­o pri nas in bi jo zaradi sedanjih razmer želeli stornirati ali preložiti, omogočamo, da to storijo brezplačno,« pravijo v tej družbi. Njihove destinacij­e so za krompirjev­e počitnice dobro zasedene, pričakujej­o pa, da bodo novi ukrepi nekoliko vplivali na zmanjšanje obiska. Podaljšanj­e veljavnost­i turistični­h bonov podpirajo, a menijo, da bo izdaja novih bonov prihodnje leto nujna za preživetje turistični­h družb.

V zreškem Uniturju zaradi ukrepov za zdaj še nimajo veliko odpovedi, jih pa nekaj gotovo pričakujej­o v prihodnjih dneh. Za jesenske počitnice imajo rezerviran­ih okoli 80 odstotkov zmogljivos­ti, kolikšen bo dejanski obisk, težko napovedo.

 ?? Foto Uroš Hočevar ?? Turistični ponudniki kljub vladnim ukrepom upajo na soliden obisk med krompirjev­imi počitnicam­i.
Foto Uroš Hočevar Turistični ponudniki kljub vladnim ukrepom upajo na soliden obisk med krompirjev­imi počitnicam­i.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia