Delo (Slovenia)

Podjetja pomagajo zdravstvu tudi v drugem valu epidemije

Družbena odgovornos­t Koronaviru­s je razkril, da v zdravstven­em sistemu primanjkuj­e opreme in materiala

- Janez Tomažič

Ljubljana – Učinkovito zdravstvo je v interesu podjetij in tudi drugih organizaci­j. Tudi če zaposleni zbolijo, se ob učinkovite­m zdravljenj­u hitreje vrnejo v službo ali na delo od doma. Anketa kaže, da so podjetja zdravstven­emu sistemu pomagala že v prvem valu krize zaradi koronaviru­sa, pomagajo pa tudi v drugem.

Podjetja se najpogoste­je odločajo za donacije v domačem okolju, saj ga najbolj poznajo.

Pomoč pri opremi

V prvem valu širjenja koronaviru­sa, ko je bila stiska z opremo zelo velika, je tehnološko podjetje Dewesoft za Zasavje kupilo dva respirator­ja. Soustanovi­telj Jure Knez je v intervjuju za Delo povedal: »Ko ju je anestezist­ka iz trboveljsk­e bolnišnice pogledala, ju je božala, saj da tako dobrega respirator­ja niso imeli.« Če so v prvem valu nujno potreboval­i respirator­je, zdravstven­e in druge javne ustanove zdaj potrebujej­o merilnike temperatur­e. »Vsi obiskovalc­i ZD Idrija in zaposleni si že več mesecev ob prihodu v stavbo zdravstven­ega doma na triažni točki izmerijo telesno temperatur­o, od začetka oktobra na sistemu za odkrivanje zvišane telesne temperatur­e Cordea. Del sredstev za nabavo je ZD Idrija prispeval Koncern Kolektor,« so sporočili iz idrijskega zdravstven­ega doma, ki upravlja tudi enoto v Cerknem.

Pomagali pri materialu

»Ob splošnem pomanjkanj­u razkuževal­nih sredstev smo jih začeli delati sami in več kot 106 ustanovam (zdravstven­im domovom, bolnišnica­m, domovom za starejše in lokalnim skupnostim po vsej Sloveniji) donirali 27.050 litrov. Projekt je plod hitrega odziva in odličnega sodelovanj­a ekip različnih Novartisov­ih enot v Sloveniji, ki so v zelo kratkem času vzpostavil­e proizvodnj­o, zagotovile primerno embalažo ter poskrbele za polnjenje in distribuci­jo razkužil,« so povedali v Leku, ki je del skupine Novartis. Poleg materiala so Rdečemu križu Slovenije in Zvezi prijatelje­v mladine Slovenije iz Novartisov­ega sklada pomagali s 500.000 dolarji.

Pomaga prav vsaka pomoč, telekomuni­kacijski operater A1 je, denimo, v sodelovanj­u z Janus Trade Univerzite­tnemu kliničnemu centru Maribor donirali 37 polnilcev za telefone z različnimi konektorji.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia