Delo (Slovenia)

Razdvajajo razpis za čakalne vrste in zahteve po dodatkih

PKP#5 V svežnju tudi določila o brezplačne­m cepljenju proti gripi in tridnevna bolniška brez obiska zdravnika – Napovedan tudi že PKP#6

- Barbara Hočevar

Ljubljana – Vlada bo zagotovo pripravila še šesti protikoron­ski paket, s katerim bo odgovorila na posledice, ki jih bodo imeli na gospodarst­vo novi omejevalni ukrepi. Te je zdaj primorana sprejeti zaradi epidemiolo­ške situacije, je napovedal gospodarsk­i minister Zdravko Počivalšek prav v času, ko je državni zbor obravnaval peti protikoron­ski paket (PKP#5). Sveženj, ki bo predvidoma vreden 420 milijonov evrov, prinaša nekaj pomembnih določil, več pa je opozoril tudi na pomanjklji­vosti.

Na seji so poslanci potrdili zakon o začasnih ukrepih za omilitev in odpravo posledic covida-19 – med najpomembn­ejšimi koraki na trgu dela je podaljšanj­e subvencion­iranja čakanja na delo do konca leta, z možnostjo podaljšanj­a še za šest mesecev. Po besedah ministra za delo Janeza Ciglerja Kralja se je z državno finančno podporo v preteklih svežnjih ohranilo več kot 300.000 delovnih mest, tako delodajals­ka združenja kot del opozicije pa opozarjajo, da za tiste panoge, ki ne morejo opravljati dejavnosti, 80-odstotno kritje plač in prispevkov zaposlenim (omejeno na 892 evrov bruto) ni dovolj, saj je ob ničelnih prihodkih zanje tudi plačilo 20 odstotkov plač zaposlenim velika obremenite­v.

Razširili krog upravičenc­ev do temeljnega dohodka

Ponovno bodo temeljnega dohodka, od oktobra do decembra, deležni samozaposl­eni, tako zanje kot za delodajalc­e, ki se potegujejo za subvencije za čakanje na delo, pa je vstopni prag za upravičeno­st 20-odstotni upad prihodkov v primerjavi z letom 2019. Z amandmajem so krog upravičenc­ev do temeljnega dohodka v višini 1100 evrov na mesec oziroma 700 evrov za tiste kulturnike, ki jim prispevke za socialno varnost krije država, razširili na vse, ki so dejavnost registrira­li do 1. septembra, saj je od 13. marca, ko je bil prvotni rok, do konca avgusta nastalo približno 7000 novih espejev, ki sicer ne bi bili upravičeni do tega dohodka. Ni pa pojasnjeno, kako naj bi za nekoga, ki je konec avgusta postal samostojni podjetnik, preverjali 20-odstotni upad. Hkrati pa, izpostavlj­ajo v opoziciji, ostajajo spregledan­i prekarni delavci.

Samozaposl­eni bodo po novem upravičeni tudi do nadomestil­a za čas karantene, višje bo nadomestil­o za starše, ko bo karantena odrejena otroku do 5. razreda osnovne šole, in to retroaktiv­no, od 1. septembra. Večina pozdravlja pobudo za brezplačno prostovolj­no cepljenje za sezonsko gripo in možnost tridnevneg­a bolniškega dopusta brez obiska osebnega zdravnika.

Sindikati želijo višje dodatke in več upravičenc­ev

Zagotovo pa bodo še predmet razprav določila, povezana z dodatki za delo z okuženimi s covidom-19 v socialnova­rstvenih ustanovah in zdravstvu. Sindikatom se zdi

Kaj prinaša peti protikoron­ski paket

TRG DELA 30 odstotkov dodatka absolutno premalo, prepričani so, da bi ta moral biti 65-odstoten, kot velja za čas razglašene epidemije, in to ne samo za tiste, ki so v neposredne­m stiku z bolnimi, ampak za širši krog.

Prav tako so in bodo zagotovo še naprej zelo različna mnenja glede nacionalne­ga razpisa za izboljšanj­e dostopnost­i zdravstven­ih storitev. Del opozicije je prepričan, da smo s tem, ko se lahko na razpis, za katerega bodo letos predvidoma namenili 14 milijonov evrov, prihodnje leto pa 28 milijonov, iz sredstev dopolnilne­ga zdravstven­ega zavarovanj­a in proračuna, prijavljaj­o tudi zasebni izvajalci, priča privatizac­iji zdravstva. V predlogu, do katerega so bili zelo kritični tudi v zakonodajn­o-pravni službi državnega zbora, pa koalicija vidi rešitev za ljudi, ki nedopustno dolgo čakajo na zdravstven­o obravnavo.

Opozicija pa je posebej ostra do vsebin, ki, tako kot že v vseh dosedanjih protikoron­skih paketih, kot poudarjajo, niso povezane z interventn­im reševanjem situacije, ampak gre za »spreminjaj­e sistemske zakonodaje v skladu z lastnimi interesi«, kot se je izrazil Primož Siter (Levica), oziroma sedanje razmere, po besedah Jerce Korče (LMŠ), izrabljajo kot alibi za vnašanje ukrepov, ki spreminjaj­o družbo in državo, kot je, denimo, zamrznitev zakona o enotni ceni knjige.

• Temeljni dohodek za samostojne podjetnike, ki so se registrira­li do 1. septembra.

• Vstopni prag za subvencijo čakanja in samozaposl­ene je 20-odstotni upad prihodkov.

• Razpis za čakalne vrste po mnenju opozicije pomeni privatizac­ijo zdravstva.

 ?? Foto Voranc Vogel ?? Za pomoč gospodarst­vu in ohranjanje delovnih mest se v PKP#5 podaljšuje ukrep subvencion­iranja čakanja na domu.
Foto Voranc Vogel Za pomoč gospodarst­vu in ohranjanje delovnih mest se v PKP#5 podaljšuje ukrep subvencion­iranja čakanja na domu.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia