Delo (Slovenia)

Koliko denarja mora imeti Nemec, da je bogat

Razredne razlike Minister Olaf Scholz se nima za bogatega, tudi milijonar Friedrich Merz ne

- Barbara Zimic,

Frankfurt – Minister za finance Olaf Scholz je pred kratkim razburil nemško javnost z izjavo, da dobro zasluži, med bogate pa da se ne prišteva. Izjava je bila povezana s predlogi njegove socialnode­mokratske stranke SPD, da bi morali bogate Nemce bolj obdavčiti. S tem si je prislužil precej negativnih odzivov, v državi, kjer so tudi najbogatej­ši radi del srednjega razreda, pa vročo razpravo.

dopisnica

Minister je svojo izjavo pozneje dopolnil s pojasnilom, da vsekakor spada med Nemce, ki zelo dobro zaslužijo, in da bi višja obdavčitev zajela tudi njegove prihodke, ki mesečno dosežejo okoli 15.000 evrov bruto. Izjava je spodbudila razpravo, kdo je v Nemčiji pravzaprav bogat. Na inštitutu za nemško gospodarst­vo (IW) so z anketno raziskavo prišli do podatka, da imajo Nemci za bogate tiste, ki na mesec zaslužijo od 7000 do 10.000 evrov neto. Po mišljenju Nemcev toliko denarja na mesec zasluži okoli petina prebivalst­va. Po njihovem mnenju je v državi okoli 16 milijonov bogatašev. To se ne sklada z uradnimi podatki. Če bi namreč potegnili črto pri 20 odstotkih tistih, ki zaslužijo največ, bi prvi nad črto zaslužil slabih 3000 evrov neto. Nemci torej močno precenjuje­jo prihodke sodržavlja­nov.

Scholz po dohodku v zgornjem odstotku

Na nemškem inštitutu za ekonomske raziskave DIW so za časnik Handelsbla­tt pojasnili, da je Scholz vsekakor med bogatejšim­i Nemci, vsaj kar zadeva dohodke. Spada namreč v zgornji odstotek na dohodkovni lestvici. A se, kot so dejali, redkokdo, čeprav uradno spada tako visoko na lestvico, v Nemčiji počuti bogatega. Drži tudi, da je tistih, ki plačujejo najvišji, 45-odstotni davek na dohodke, zelo malo, le 0,2 odstotka prebivalst­va oziroma 163.000 posameznik­ov. V Nemčiji najvišja davčna stopnja nastopi ob dobrih 270.000 evrih bruto letnih dohodkov. V to skupino minister za finance ne spada.

Seveda je precejšnja razlika med dohodki in dejanskim bogastvom v obliki premoženja. Na DIW so pojasnili, da je mogoče za bogatega imeti le tistega, ki ima toliko neto premoženja, da si lahko iz naslova prihodkov iz tega premoženja ustvari povprečne dohodke. Trenutno, kot pravijo, mora posameznik v

Nemčiji imeti okoli milijon evrov premoženja, da izpolni ta pogoj.

Odstotek bogatih ima 35 odstotkov premoženja

V podobno zanko se je zapletel še en zvezni politik. Friedrich Merz, ki se bori za kanclersko kandidatur­o v krščanskod­emokratski CDU, ima po ocenah pod palcem okoli 12 milijonov evrov premoženja in na mesec kot odvetnik zasluži še milijon evrov. Podobno kot Scholz se je tudi Merz v izjavah za javnost prišteval v visoki srednji razred.

Kakorkoli že, na DIW so pred kratkim objavili študijo, s katero so ugotovili, da imajo najbogatej­ši Nemci v lasti precej več premoženja v državi, kot so doslej ocenjevali. Odstotek najbogatej­ših ima v lasti 35, ne le 22 odstotkov premoženja. Na vrhu lestvice najbogatej­ših Nemcev je 80-letni Reimann in Porsche, ki imata po dobrih 20 milijard evrov, na četrtem mestu je solastnica BMW Susanne Klatten. Na tej lestvici ni niti Scholza niti Merza, saj jo sestavljaj­o le milijarder­ji.

• So ministri bogati ali ne?

• Odstotek najbogatej­ših ima v lasti 35 odstotkov premoženja.

• Najbogatej­ši je lastnik verige trgovin Lidl.

 ??  ?? Minister za finance Olaf Scholz je izjavil, da dobro zasluži, ni pa bogat, in spodbudil živahno razpravo o definicija­h bogastva.
Minister za finance Olaf Scholz je izjavil, da dobro zasluži, ni pa bogat, in spodbudil živahno razpravo o definicija­h bogastva.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia