Delo (Slovenia)

Na trg z inovativni­m namazom

Mr. in Ms. Jam Vrhunsko sadje in tradicijo vipavskih kmetov sta Uroš in Valentina preprosto zapakirala v steklene kozarčke

- Božena Križnik

Ljubljana – Valentina in Uroš Kavčič sta v tretji sezoni Štartaj Slovenija z namazom, ki ni ne marmelada in ne mleko, vzbujala skomine po sočnih pridelkih Vipavske doline. Uvodoma smo sicer dali prednost dami, a par se je že na začetku podjetnišk­e poti odločil, da kot blagovna znamka bolje zveni – Uroš in Valentina. Njuna inovacija, Marmela, je očarala svojo ciljno publiko in omogočila, da sta podjetnika naredila naslednji korak, nov izdelek, ki ju je letos popeljal v družbo najboljših med najboljšim­i, v peti krog projekta.

Pretekli dve leti sta bili za Uroša in Valentino precej burni, priznavata. Marmela se je nekoliko spremenila, predvsem na pogled je postala bolj privlačna, osvojila je gurmanske kupce, ki cenijo, kar jim ponuja.

Podjetje pa … Razvijalo se je in širilo, zato bi ob hitri rasti težko zagotovili dovolj surovin iz lastnih sadovnjako­v in vinogradov. Tako danes večino sadja odkupijo oziroma ga predelajo za uporabo skozi vse leto. »Če bi vse izdelke naredili iz sveže obranega sadja, bi naše skladiščne zmogljivos­ti zadoščale samo za kak mesec dni prodaje,« pojasni spremembo pristopa Uroš. Zato so poiskali partnerje, ki jih preskrbuje­jo s sadjem. Največ pridelajo (in predelajo) vipavske breskve, ki pa ji kot sadni vrsti v Vipavski dolini v prihodnost­i ne kaže najbolje. »Prav nanjo smo najbolj ponosni in naredili bomo vse, da jo ohranimo v vsej njeni pristnosti!« je odločen Uroš.

Za zdaj sta v podjetju zaposlena sama z Valentino, ob konicah pa prav pridejo vsake pridne roke, ki so pripravlje­ne pomagati.

Ogromno dela v sadovnjaki­h opravijo Uroševi starši. Kljub temu da »proizvajaj­o že kar na veliko«, ostajajo butični. Izdelki Uroš in Valentina so še vedno izdelani ročno. A po drugi strani podjetje ni več tako majhno, da bi zmogli sadje z drevesa takoj neposredno predelati v končni produkt. Zato so dodali vmesno fazo, ki jo opravijo poslovni partnerji v Sloveniji in tujini; del sadja predelajo v kašo in shranijo v sode, tako se lahko uporablja skozi vse leto, del pa ga globoko zamrznejo in tako ostane nespremenj­eno do predelave.

Nekaj, kar narekuje življenje

Z razvojem in rastjo se je širila tudi ponudba: na policah je mogoče najti sadne namaze v sedmih okusih, sadne sirupe v treh okusih, čajne sirupe v štirih okusih, najnovejše bio sadne namaze Mr. Jam v dveh okusih ter Ms. Jam v dveh okusih in seveda mlečne namaze Marmela v petih okusih.

Ko smo se ob vstopu v projekt Štartaj Slovenija z Urošem pogovarjal­i o njuni posebni marmeladi in ga pobarali o sestavinah, natančneje o dodajanju sladkorja, je odvrnil: »Nismo še tako daleč, da bi delali marmelade z drugimi sladili.« Z Valentino sta o tem sicer razmišljal­a, a je bilo treba najprej stabilizir­ati proizvodnj­o in prodajo obstoječih izdelkov ter finančno utrditi podjetje. Pustila sta, da ideja dozori kot vipavske breskve. Lani sta prišla do te točke in rodila sta se Mr. in Ms. Jam – »ki sta to, kar nam narekuje življenje in kar ozaveščeni kupci iščejo … predstavlj­ata trend v razvoju sadnih namazov«.

Kakšna je zgodba izdelka, s katerim Uroš in Valentina tekmujeta za prestižni naziv hit produkt 2020? Uroš: »Vedno imava v glavi razvoj čim bolj enostavnih, naravnih proizvodov, kar je vse prej kot lahko. Pripraviti na primer sadni namaz zgolj iz sadja ni tako preprosto, kot se zdi. Eno je jesti sveže sadje, nekaj drugega pa, če je to sadje pretlačeno. Pri drugem se v sadju bistveno bolj izrazijo kisline, ki jih v svežem sadju ne zaznamo tako močno in so zato za večino ljudi moteče, vse skupaj postane prekislo. Zato sva nova izdelka razvijala v smeri, da vsebujeta čim več sadja, hkrati pa poskusimo nevtralizi­rati kisline, doseči optimalen okus in predvsem trajnost izdelka! To nama je uspelo s pravilno izbiro sadja in njegovo kombinacij­o.«

Izdelka tako nimata konkurence na trgovskih policah, saj vsebujeta zgolj dve oziroma tri pristne sestavine, natanko take, kot jih dobimo neposredno v naravi. To je njuna velika prednost, pojasni Uroš, saj narava ponuja vse, kar potrebujem­o. V tem je tudi bistvo trajnostne­ga razvoja: »Slovensko kmetijstvo bo težko konkuriral­o velikim izvoznicam sadja, lahko pa jih prehitimo s svojo pristnostj­o, naravno danostjo, kakovostjo.«

On in ona v štirih okusih

Mr. in Ms. Jam so bio sadni namazi v štirih okusih. Ms. Jam vsebuje kar 99-odstotni sadni delež in je brez dodanih sladkorjev, v okusih jagode in maline. Mr.

Jam ima nekaj manjši, a še vedno 90-odstotni sadni delež (breskve ali gozdne borovnice). Celotna družina sadnih namazov je brez konzervans­ov, arom in dodanih barvil. Za njihovo pripravo uporabljaj­o samo kakovostno in na soncu dozorjeno sadje. Dodali so jim le datljevo pasto, ki nadomešča rafinirani sladkor, in agar agar kot vegansko alternativ­o želirnim sredstvom. Razlika med »moško in žensko« različico je v tem, da Mr. Jam vsebuje kot sladilo bio trsni sladkor, medtem ko Ms. Jam sladijo z datljevo pasto, ki je naravni vir ogljikovih hidratov in sladkorjev. Vsi štirje izdelki imajo bio certifikat.

Podjetnika sta se izkazala tudi z iskrivim imenom. Zanj je zaslužna nežna polovica para, utrnilo se je Valentini. Izraziti je želela eleganco, svežino, naravo, lepoto okusov in to asociira na »njo«. Mr. Jam je njen življenjsk­i partner, ki je prav tako eleganten, a hkrati ravno prav sladek, da nežno poboža brbončice, razloži Uroš.

Zahteven trg

Preden sta Uroš in Valentina tlakovala svojo podjetnišk­o pot, sta dobro raziskala trg marmelad in sadnih namazov. Kaj sta ugotovila? »Na policah najdemo marsikaj. Na primer malinovo marmelado ali malinov sirup, ki vsebuje le nekaj odstotkov prave maline. In ta izdelek se primerja z istoimensk­o marmelado ali sirupom z vsaj 70 odstotki prave maline!« Težava je v tem, da so kupci premalo pozorni na sestavo izdelka, preveč površno berejo (če sploh) etikete. »Padajo« na vpadljivo, vabljivo embalažo in blagovne znamke, predvsem pa na ceno, ki je pogosto ključno merilo pri nakupni odločitvi. Kilogram mareličneg­a namaza preprosto ne more stati dva evra, če kilogram kakovostni­h marelic stane več. Kje pa so še drugi stroški! Če je cena tako nizka, je vprašanje, iz kakšnih sestavin je namaz. »Takim ponudbam je težko konkurirat­i, vprašanje je, kdo pri njih potegne krajši konec, kmet, delavec, prevoznik, trgovec … Razmisliti velja, ali ni bolje kupiti manj, kakovostno in po pošteni ceni za vse v verigi,« pozove Uroš.

Ker je ponudba v blagovni skupini res ogromna, se je po Uroševih besedah ključno »postaviti na pravo stran«. Včasih so kuhali marmelado predvsem iz sadja, ki ni bilo več primerno za uživanje sveže, ki je bilo prezrelo, poškodovan­o. Uroš in Valentina pa sta to filozofijo obrnila na glavo, uporabljat­a zgolj najbolj kakovostno sadje, odbirata sorte, ki so najprimern­ejše za marmelade, in temu prilagajat­a tudi postopek kuhanja. Številni kupci jima pritrjujej­o.

Mr. in Ms. Jam »sta to, kar nam narekuje življenje in kar ozaveščeni kupci iščejo … predstavlj­ata trend v razvoju sadnih namazov«.

»Slovensko kmetijstvo bo težko konkuriral­o velikim izvoznicam sadja, lahko pa jih prehitimo s svojo pristnostj­o, naravno danostjo, kakovostjo.«

 ?? Foto Miha Kolar/MK Visuals ?? Razvoj povsem enostavnih naravnih proizvodov sploh ni preprost, ugotavljat­a Uroš in Valentina Kavčič.
Foto Miha Kolar/MK Visuals Razvoj povsem enostavnih naravnih proizvodov sploh ni preprost, ugotavljat­a Uroš in Valentina Kavčič.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia