Delo (Slovenia)

Smrad, slaba hrana, še slabše spanje

Razmere v priporu Za 21 mesecev bivanja na Povšetovi je eden od obsojenih v sodnih postopkih po akciji Očistimo Slovenijo iztožil 4500 evrov

- Iva Ropac

Ljubljana – Senad Pavleković, eden od obsojenih v sodnih postopkih po akciji Očistimo Slovenijo, v kateri je policija razbila združbo, ki je trgovala z mamili in organizira­la prevoz orožja, je za čas, ki ga je preživel v ljubljansk­em priporu v neustrezni­h razmerah, zahteval poplačilo. Od države je za 21 mesecev terjal 9600 evrov, iztožil je manj kot polovico. Prvostopen­jsko sodišče mu je prisodilo 4500 evrov, takšni odločitvi pa je pritrdilo višje sodišče.

Pavleković se je za rešetkami znašel po odmevni policijski akciji maja 2012. Leto prej so italijansk­i varnostni organi spremljali delovanje skupine, ki se je ukvarjala s prevozom orožja z Balkana čez Slovenijo in Italijo v Francijo, potem se je vključila naša policija in dognala, da se udeleženci pečajo še s preprodajo mamil. Vse to je pomenilo 26 kazensko ovadenih v Kranju, 13 v Ljubljani in štiri v Kopru. Ljubljansk­i del zgodbe se je končal z obsodbami enajstih obtoženih, v Kopru so obsodili dva prijeta, v Kranju pa se je več kot deset obdolženih odločilo za dogovor s tožilstvom, osmerico je sodišče obsodilo v rednem postopku.

A bivanje v ljubljansk­em zavodu za prestajanj­e kazni je bilo pravo mučenje, trdi Pavleković, zaradi smradu, neznosne vročine, slabe hrane in še slabših vzmetnic, na katerih si je »lomil hrbtenico«. Na ljubljansk­i Povšetovi, kamor so ga premestili iz celjskega zapora na željo njegove partnerice, je pripor prestajal med 24. julijem 2012 in 25. aprilom 2014. Tako kot veliko drugih priporniko­v je med pomanjklji­vostmi ljubljansk­ega zapora naštel slabo prezračeva­nje, neznosno vročino v poletnih mesecih, mraz v spomladans­kih dneh, ko centralno ogrevanje ni delovalo, mrzlo vodo, pomanjkanj­e zasebnosti, celo ko je šel na stranišče v sobi, slabe vzmetnice in slabo hrano. Imel naj bi premalo dnevnega gibanja in stikov z družino, kljub temu da je nekadilec, pa je moral sobivati s priporniki, ki so kadili. Na Dobu, kamor so ga premestili, so bile razmere menda boljše.

Čeprav je država vztrajala, da bivalne razmere za rešetkami le niso bile tako hude, navsezadnj­e je vanje privolil s tem, ko je za premestite­v zaprosila njegova partnerica, on pa se je strinjal, okoliščina, da je bil seznanjen s prezaseden­ostjo zavoda, ne pomeni, da je v nehumane oziroma neustrezne razmere privolil. Sodišče se je pri svoji odločitvi oprlo predvsem na mnenje evropskega sodišča za človekove pravice o okoliščina­h, v katerih posameznik prebiva, in sklenilo, da je Pavleković v neprimerni­h razmerah živel v obdobjih, ko je imel na voljo manj kot štiri kvadratne metre, to je 470 dni. Na Povšetovi je zamenjal štiri sobe, v majhnih celicah pa se je gnetlo preveč ljudi. Ponekod je imel več prostora, ponekod manj.

Ostal brez stanovanja

Specializi­rano državno tožilstvo je zoper Pavleković­a (in še dva prijeta) uvedlo tudi finančno preiskavo, po njej pa vložilo tožbo za odvzem premoženja nezakonite­ga izvora. Ljubljansk­o okrožno sodišče je s tako imenovano zamudno sodbo v celoti ugodilo tožilstvu za odvzem imetja v vrednosti 178.405 evrov, kar pomeni odvzem 35 kvadratnih metrov velikega stanovanja v Izoli in 119.767 evrov, s katerimi je menda Pavleković razpolagal in jih je porabil.

Država se je kot lastnica izolskega stanovanja v zemljiško knjigo vpisala marca 2017, denarja, okoli 120 tisočakov, pa ji po naših podatkih še ni uspelo izterjati, saj Pavleković nima nobenega premoženja, v katero bi država lahko posegla z izvršbo. Čez leto dni lahko poskusi znova.

 ??  ?? Senad Pavleković se je za rešetkami znašel po odmevni policijski akciji Očistimo Slovenijo maja 2012.
Senad Pavleković se je za rešetkami znašel po odmevni policijski akciji Očistimo Slovenijo maja 2012.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia