Delo (Slovenia)

Omejitev dva kilograma, tudi za kostanj

-

Pravilnik o varstvu gozdov v 43. členu določa, da lahko posamezni obiskovale­c gozda za lastne potrebe nabere največ dva kilograma gob na dan (razen tistih, ki jih je prepovedan­o nabirati po predpisu, ki ureja varstvo samoniklih gliv), prav tako drugih plodov (robidnice, gozdne jagode, borovnice, brusnice ...), mahov in kostanja. Pri zelnatih rastlinah, kot so čemaž in šparglji, je omejitev kilogram na dan. Izjema so seveda zavarovane rastlinske vrste, ki jih je sploh prepovedan­o nabirati. Zakon o gozdovih določa, da se z globo od 200 do 400 evrov kaznuje posameznik, ki pri rekreativn­em nabiranju gob, kostanja, plodov, zelnatih rastlin in mahov preseže dovoljene količine.

Na gozdarski inšpekciji so poudarili, da je število prekrškarj­ev odvisno od sezone, saj se gobarji ob intenzivni rasti gob težko držijo količinske omejitve. Letos niso obravnaval­i nobenih kršitev, lani pa so izvedli 29 nadzorov in zaradi kršitev uredbe o varstvu samoniklih gliv izrekli dve opozorili in eno globo. Podobno se tudi pri nabiranju kostanja ljudje težko zadržijo, da ga ne bi odnesli več, če je plodov v izobilju, a obravnavaj­o malo kršitev, letos še nobene. Ravno tako ne opažajo kakšnega množičnega »ropanja« slovenskih gozdov, o kakršnem so mediji poročali pred leti, ko naj bi obiskovalc­i iz Italije v velikih količinah pobirali kostanj. Pogostejše kršitve kot pri nabiranju gob in plodov so zaradi nedovoljen­e vožnje v naravnem okolju, saj nabiralci uporabljaj­o gozdne ceste, ki so razen za gospodarje­nje z gozdom zaprte za promet, vozijo po gozdnih vlakah ali pa nedovoljen­o parkirajo v naravnem okolju.

 ?? Foto Stane Kaiser ?? Lepa bera, a pri gobah je treba biti zmeren in trajnosten, opozarjata sogovornik­a Tine Schein in Stane Kaiser.
Foto Stane Kaiser Lepa bera, a pri gobah je treba biti zmeren in trajnosten, opozarjata sogovornik­a Tine Schein in Stane Kaiser.
 ??  ?? Omejitve veljajo tudi za kostanj. Foto Mavric Pivk
Omejitve veljajo tudi za kostanj. Foto Mavric Pivk

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia