Delo (Slovenia)

Vranješ držal obljubo in osupnil

Rokomet V reprezenta­nco se vračajo Dragan Gajić in brata Skube – Za EP 2022 najprej s Poljaki – V Zrečah kot v mehurčku

- Peter Zalokar

Ljubljana – Ko je Ljubomir Vranješ konec decembra lani prevzel rokometno reprezenta­nco, je imel omejene možnosti, saj je bilo pred vrati EP na Švedskem. Ko je Slovenijo popeljal do četrtega mesta, pa je nakazal, da bo v naslednji akciji opravil spremembe. Držal je besedo, čeprav ni pričakoval, da bo naslednji seznam reprezenta­ntov oddal skoraj deset mesecev kasneje ... Če novinarska konferenca ne bi potekala prek aplikacije zoom, ampak na sedežu RZS, bi med sedmo silo kar završalo, ko bi selektor začel s predstavit­vijo povabljenc­ev za prvi cikel kvalifikac­ij za EP 2022. Med 18 so najbolj izstopala tri imena: Dragan Gajić ter brata Sebastian in Staš Skube. Gajić res nikdar ni oznanil konca reprezenta­nčne poti, ni pa bilo pričakovat­i, da se bo vrnil pri 36 letih, potem ko ni našel skupnega jezika z Vranješevi­m predhodnik­om Veselinom Vujovićem in je nazadnje za Slovenijo igral na EP 2016 na Poljskem. »Gajo« je dobil prednost pred vrhunskima levičarjem­a na desnem krilu Gašperjem Margučem in Mariom Šoštaričem. »Poklical sem igralce, za katere mislim, da so ta čas v najboljši formi. Gajiću gre odlično v Franciji, gledal sem vse njegove tekme in rad bi ga imel zraven,« je selektorja s predstavam­i v Limogesu prepričal Gajić, ki se je v Francijo vrnil iz Veszprema, kjer je bil v sezoni 2017/18 njegov trener Vranješ.

Podobno kot Gajić tudi Staš Skube ni bil na isti valovni dolžini z Vujovićem, zdaj se mu obeta nov začetek v izbrani vrsti, tako kot njegovemu bratu Sebastianu. Na mestu krožnega napadalca je Igorja Žabića, ki je nastopil na EP, zamenjal Matic Suholežnik. Zraven bi bil gotovo tudi Matej Gaber, vendar zaradi okužbe s koronaviru­som ne bi bil pravočasno nared za to prvo akcijo. Kapetan Vid Kavtičnik pa ima po Vranješevi­h besedah težave s kolenom, zato ga tudi tokrat ne bo v ekipi.

Trimo kot Celje

Navdušeni so lahko pri trebanjske­mu Trimu, ki ga zelo uspešno vodi Vranješev pomočnik Uroš Zorman. Na prvih dveh tekmah, 5. novembra v Celju proti Poljski in tri dni kasneje v Turčiji (četrta reprezenta­nca v skupini 5 je Nizozemska), bosta igrala tudi Gregor Potočnik in Darko Cingesar. Trebanjci imajo toliko reprezenta­ntov kot prvaki iz Celja, katere bosta zastopala Tilen Kodrin in Kristian Horžen, pa še slednji je Trebanjec, tako kot Miha Zarabec, Klemen Ferlin ter brata Skube.

Priprave v Zrečah se bodo začele 1. novembra, igralci bodo ves čas v nekakšnem mehurčku, v Turčijo bodo odpotovali s čarterjem iz Maribora na dan tekme in se vrnili takoj po njej. Prve akcije se bodo udeležili – vratarja: Klemen Ferlin (Erlangen), Urh Kastelic (Göppingen); levi krili: Tilen Kodrin (Celje PL), Darko Cingesar (Trimo); levi zunanji:

Borut Mačkovšek (Pick Szeged), Nik Henigman (Pick Szeged), Gregor Potočnik (Trimo); srednji zunanji: Miha Zarabec (Kiel), Dean Bombač (Pick Szeged), Staš Skube (Meškov Brest), Sebastian Skube (Silkeborg); desna zunanja: Jure Dolenec (Barcelona), Nejc Cehte (Hannover); desni krili: Blaž Janc (Barcelona), Dragan Gajić (Limoges); krožni napadalci: Blaž Blagotinše­k (Veszprem), Kristjan Horžen (Celje PL), Matic Suholežnik (Benfica).

• Ljubomir Vranješ v kvaliikaci­jah za EP računa na 18 igralcev.

• V reprezenta­nci po štirih letih spet ostrostrel­ec Dragan Gajić.

• Prva tekma proti Poljski bo 5. novembra v celjskem Zlatorogu.

Tudi Bezjak ni odpisan

Na pripravah bodo sodelovali tudi trije mladi celjski rokometaši Tadej Mazej, Matic Grošelj in Miljan Vujović, ki so na širšem seznamu igralcev s pravico igranja v kvalifikac­ijah. Na njem so ob omenjenih Gabru. Kavtičniku, Marguču, Šoštariču in Žabiću tudi Marko Bezjak, Urban Lesjak, Domen Makuc, Jaka Malus, Žiga Mlakar, Rok Ovniček, Vid Poteko, Domen Sikošek Pelko in Matevž Skok.

Sicer pa se po devetmeseč­nem zatišju obeta prava nevihta. Slovenci bodo kvalifikac­ije za EP (Madžarska in Slovaška) nadaljeval­i januarja, potem pa odpotovali na SP v Egipt, marca jih v Berlinu čakajo kvalifikac­ije za OI ob želenem razpletu pa poleti četrti olimpijski nastop v Tokiu.

 ?? Foto Tomi Lombar ?? Seznam razkriva, da se Ljubomir Vranješ posvetuje s pomočnikom Urošem Zormanom.
Foto Tomi Lombar Seznam razkriva, da se Ljubomir Vranješ posvetuje s pomočnikom Urošem Zormanom.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia