Delo (Slovenia)

Na današnji dan

16. oktober je svetovni dan hrane

-

1793 V Franciji so giljotinir­ali kraljico Marijo Antoaneto (roj. 1755), ženo francoskeg­a kralja Ludvika XVI. Hči cesarja Franca I. in Marije Terezije se je poročila na francoski dvor stara komaj 14 let. Francoski prestol sta z možem zasedla po smrti Ludvika XV., stara 19. oziroma 20 let. Antoaneta ni bila priljublje­na in je veljala za razsipno. Med revolucijo je bila tako kot njen mož razglašena za sovražnico Francije in usmrčena devet mesecev za njim.

1846 William T. G. Morton (1819–1868), ameriški zobozdravn­ik in pionirski anesteziol­og, je zdravnikom v bostonski bolnišnici Massachuse­tts prvič javno predstavil anestezijo z vdihavanje­m etra. Sredstvo za lajšanje bolečin mu je pomagal iskati njegov nekdanji učitelj, bostonski kemik Charles Jackson. Eter je prvič uporabil 30. septembra med ekstrakcij­o zoba, 16. oktobra pa je njegovo uporabnost uspešno dokazal na pacientu med operacijo tumorja.

2007 Na avtocesti Zagreb– Lipovac se je smrtno ponesrečil 26-letni makedonski pevec Toše Proeski (roj. 1981). Izjemni glasbenik in pevec se je na makedonsko glasbeno sceno prebil s pesmima Usni na usni in Sonce vo tvoite rusi kosi, za tem pa se bliskovito uveljavil tudi zunaj Makedonije. Izdal je sedem albumov, posmrtno pa sta izšla še dva. Priljublje­ni glasbenik je bil tudi humanitare­c; leta 2003 je za dobrodelne koncerte prejel humanitarn­o nagrado Matere Tereze, leto za tem pa postal najmlajši Unicefov ambasador dobre volje. Njegova pesem Za ovoj svet (angleško This World), posneta leta 2004, je postala Unicefova himna.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia