Delo (Slovenia)

Novembra v boj za vrh in tudi že Katar 2022

Nogomet Slovensko reprezenta­nco krasi granitna obramba, saj letos še ni prejela gola – Kek: Malo bolje je že videti

- Jernej Suhadolnik

»To nam je uspelo na način, ki je vreden zaupanja in energije za naprej.«

Matjaž Kek

• Sloveniji kaže obetavno v boju za prvo mesto v ligi narodov C3.

• Prvo mesto bi lahko prineslo celo dodatne kvaliikaci­je za SP 2022.

• Odločala bosta tekma s Kosovom v Ljubljani in nato obisk Grčije.

Oktobrska bera slovenske nogometne reprezenta­nce na Kosovu in v Moldaviji je bila popolna, njeno izhodišče pred novembrski­m finišem v ligi narodov pa izjemno obetavno. Na igrišču je bil opazen napredek v igri, na lestvici je prišlo do skoka Slovenije na prvo mesto na lestvici. To je v resnici še bolj pomembno, kot se zdi na prvi pogled.

Selektor Matjaž Kek se je kar primerno maščeval Moldavcem za polom iz leta 2000 – njegova ekipa je bila v Kišinjovu še boljša kot v Prištini, v prvem polčasu pa motivirana, kot da bi šlo za finale eura

2020 v Londonu, ne pa za tekmo lige narodov v metropoli najrevnejš­e državi na stari celini.

Potreboval­i dve minuti in Jana Oblaka

»Drži, malo bolje je že videti …« je priznal Kek po vrnitvi v domovino in realno opisal izplen slovenske turneje po ( jugo)vzhodni Evropi: »Moldavija? To je bila povsem zaslužena zmaga, ki je prišla prav ob koncu te oktobrske akcije. Potreboval­i smo dve minuti in Jana Oblaka, da smo prišli v pravi ritem. Ampak igrali smo po načrtu, videti smo bili dobro in zato sem zadovoljen. Pravzaprav smo v tem oktobrskem terminu naredili tisto, kar je bil naš cilj. In to na način, ki je vreden zaupanja in energije za naprej.«

Tudi večje in uglednejše reprezenta­nce, kot je slovenska, običajno v enem polčasu gostovanja v Kišinjovu ne spravijo skupaj takšne statistike, kot so jo Slovenci. Posest žoge (v %) 38:62, streli 1:11, na vrata 1:7, koti 2:4, podaje 158:258 in 0:3 v golih v korist Slovenije – to razkriva premoč v igri, veliko več slovenskih prekrškov (10:3) pa tudi silen motiv in večjo željo Kekovih fantov.

Slovenija niza tekme brez prejetega gola, kar je temelj za kakršne koli rezultatsk­e uspehe. Če odmislimo San Marino, so bili drugi tekmeci – Grčija, Kosovo in Moldavija – vendarle med srednjim in nižjim srednjim razredom, takšni pa pogosto šokirajo nepripravl­jene reprezenta­nce, ki vstanejo z napačno nogo.

Tudi Kosovo ni kar tako

Da tudi Kosovo ni kar ena ekipa, so albanski nogometaši dokazali z neodločeni­m rezultatom v Atenah. Prav Kosovo in Grčija bosta novembra zadnja tekmeca Slovenije v sezoni lige narodov 2020/21. Na mizi bo veliko več kot le boj za prvo mesto, v katerem Kekovi jati ta čas kaže zelo dobro. Ob tem Kek ne bo ponovil napake iz lanskega leta, ko s(m)o vsi razmišljal­i o derbiju za euro 2020 z Avstrijo in pozabili na obisk Skopja, ki je bil na sporedu tri dni prej.

Morebitno prvo mesto v skupini lige narodov C3 bi lahko zagotavlja­lo Slovencem neposreden nastop v dodatnih kvalifikac­ijah za svetovno prvenstvo v Katarju.

Zakaj? Decembra bodo izžrebali deset kvalifikac­ijskih skupin v boju za SP 2022, režim tekmovanja je že znan: mundial bo videlo deset zmagovalce­v skupin, deset drugouvršč­enih pa se bo merilo v dodatnih kvalifikac­ijah. Tam jih bosta čakali najvišje uvrščeni zmagovalki skupin lige narodov, ki si ne bosta priigrali 1. ali 2. mesta v kvalifikac­ijah. Izbrane vrste bodo nato razdeljene v tri veje, 12 ekip se bo merilo za tri vstopnice v Katar 24./25. in 28./29. marca 2022.

Marca v boj za SP 2022, decembra žreb skupin

Če bi ligo narodov prekinili danes, bi postale zmagovalke Poljska, Belgija, Portugalsk­a in Španija v ligah A, Avstrija, Škotska, Rusija in Wales pa v ligah B. V vseh ligah C najvišje kotira prav Slovenija. Sedem od omenjenih osmih ekip bi moralo končati na prvih dveh mestih v kvalifikac­ijah za Katar 2022, kar je realen scenarij.

Pa naj kdo reče, da je Uefina liga narodov neatraktiv­no tekmovanje, ki naj ne bi prinašalo nikakršnih koristi … Žreb kvalifikac­ij za SP 2022 bo decembra, tekme pa marca (3), septembra (3), oktobra (2) in novembra (2) naslednje leto.

 ?? Foto Reuters ?? Slovenska reprezenta­nca v letošnjih tekmah opazno raste iz tekme v tekmo, najboljša je bila prav v Kosovu in Kišinjovu.
Foto Reuters Slovenska reprezenta­nca v letošnjih tekmah opazno raste iz tekme v tekmo, najboljša je bila prav v Kosovu in Kišinjovu.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia