Delo (Slovenia)

Trgovci iznajdljiv­o do nedeljske prodaje

Zaprtje prodajaln Jutri zadnjič po nedeljskih nakupih – Možnost dostave izdelkov, naročenih v spletni trgovini

- Nejc Gole

Ljubljana – Jutri boste lahko zadnji dan obiskali trgovine ob nedeljah; vsaj večino. Prihodnji teden bo namreč začela veljati sprememba zakona o trgovini, po kateri bodo prodajalne ob nedeljah in praznikih zaprte. To pa ne pomeni, da ob nedeljah ne boste mogli nakupovati. »Spletna trgovina bo lahko delovala tako kot prej. Trgovci lahko naročila pripravlja­jo, in če je tako dogovorjen­o z naročnikom, jih lahko tudi dostavljaj­o ob nedeljah,« pravi predsednic­a Trgovinske zbornice Mariča Lah.

Nejc Gole

Novela zakona o trgovini določa, da trgovec ne sme določiti obratovaln­ega časa prodajaln ob nedeljah in dela prostih dnevih. Na Trgovinski zbornici Slovenije (TZS) so glede spletne prodaje za pojasnila zaprosili tudi ministrstv­o za gospodarst­vo, njihov odgovor pričakujej­o v kratkem. »Kljub temu pa menimo, da ovir po veljavni zakonodaji za spletno prodajo ni.« Trgovci letos zaznavajo 60-odstotno rast spletne trgovine. »Ne samo pri tekstilu, obutvi in kozmetiki, rast zaznavamo predvsem pri živilskih trgovinah. Spletna trgovina se je uveljavila, trgovci so posodobili platforme in povečali zmogljivos­ti,« pojasnjuje Mariča Lah.

V Mercatorju so svoje zaposlene v spletni trgovini menda že obvestili o možnosti, da bodo po novem delali tudi ob nedeljah, in sicer že jutri. V trgovski družbi tega ne komentiraj­o. V Tušu pravijo, da prevzema in dostave v spletnem supermarke­tu naročenih izdelkov ob nedeljah ne izvajajo.

Ljubljana – Prihodnjo nedeljo med policami večine trgovin ne bo kupcev, morda pa bodo izdelke iskali zaposleni, ki pripravlja­jo pakete izdelkov, naročene v spletnih trgovinah. V Tušu, denimo, dostavo in prevzem izdelkov, naročenih po spletu, opravljajo med ponedeljko­m in soboto. Z zaprtjem prodajaln ob nedeljah proučujejo možnost te storitve tudi ob nedeljah.

• V sindikatu nasprotuje­jo delu zaposlenih v spletni prodajalni ob nedeljah.

• TZS se odloča o ustavni presoji novele zakona o trgovini.

• Najbolje se prodajajo živila in pijače ter toaletne potrebščin­e.

Spletna trgovina je z epidemijo koronaviru­sa dobila nov pospešek, trgovci pa na ta prodajni kanal računajo tudi ob nedeljah, ko bo večina živilskih trgovin zaprtih. »A daleč je od tega, da bi lahko karkoli nadomestil­o nedeljski izpad v klasični trgovini,« pravi predsednic­a

Trgovinske zbornice Slovenije

(TZS) Mariča Lah.

V Mercatorju nam niso odgovorili na vprašanje, ali drži, da so zaposlene v spletni trgovini obvestili, da bodo po novem delali tudi ob nedeljah, medtem ko do zdaj niso. »Takšna informacij­a do mene ni prišla,« pravi sindikalis­tka Vesna

Stojanovič: »Kot sindikalis­tka pa takšne možnosti ne podpiram. Borili smo se, da bodo ljudje doma. Če se bo to zgodilo, bomo zahtevali upoštevanj­e delovnopra­vne zakonodaje, treba je pregledati tudi pogodbe o zaposlitva­h teh zaposlenih.«

Mariča Lah poudarja, da zakon o trgovini ureja obratovaln­i čas, torej kdaj so trgovine lahko odprte, medtem ko delovni čas zaposlenih ureja zakon o delovnih razmerjih: »Če delovni proces zahteva delo ob nedeljah, se to lahko organizira.

Delodajale­c pa mora izplačati vse dodatke za delo v manj ugodnem delovnem času, ki so napisani v kolektivni pogodbi za dejavnost trgovine. Ti dodatki so večji kot v drugih panogah.«

V spletni košarici tudi sveža živila

Trgovci so z epidemijo okrepili svoje spletne trgovine, nekateri so prvič uporabili ta prodajni kanal. Drogerie markt je ta teden sporočil, da je odprl spletno trgovino.

V Mercatorje­vi spletni trgovini se najbolje prodajajo osnovna živila, pijače in toaletne potrebščin­e, vse več pa tudi sveža živila, pravijo v družbi: »Mercatorje­va spletna trgovina dostavlja na 98 odstotkov območja Slovenije, navadno je mogoč nakup z dostavo naslednji dan, odvisno od zasedenost­i zmogljivos­ti.« Ker se je povpraševa­nje v njihovi spletni trgovini spomladi ob epidemiji covida-19 »čez noč povečalo za desetkrat«, so zaledne zmogljivos­ti okrepili in se pripravili za prihodnje obdobje, ko v spletni trgovini pričakujej­o spet večje povpraševa­nje po izdelkih za dnevno rabo v gospodinjs­tvu.

V Tušu naročanje v spletnem supermarke­tu poteka vse dni v tednu, dostava in prevzem pa od ponedeljka do sobote. »Prevzem in dostava spletnega supermarke­ta skladno s povpraševa­njem ob nedeljah ne poteka, vendar to možnost preverjamo tudi v prihodnje,« pojasnjuje­jo. V spletni košarici se najpogoste­je znajdejo tisti izdelki, ki so pogosti tudi v klasičnem nakupovaln­em vozičku: osnovna živila, pijače in sveži izdelki. Dostavo omogočajo v štirih urah od oddaje naročila, trenutno v Ljubljani, Celju, Mariboru in Kranju.

Odločitev poslancev morda v ustavno presojo

Spomnimo, zaprtje trgovin ob nedeljah in praznikih je predlagala Levica, novelo zakona pa so s skupaj 72 glasovi podprli tudi poslanci SDS, SD, NSi, SAB ter večji del poslancev LMŠ in Desusa. Ob nedeljah bodo lahko odprte le nekatere prodajalne; te izjeme navajamo v infograiki. Za zaprtje se je zavzel sindikat trgovcev, medtem ko mu nasprotuje TZS.

Na vprašanje, ali bodo na novo določbo v zakonu o trgovini vložili ustavno presojo, Mariča Lah pravi, da so naredili pravno analizo, ki jo bodo na upravnem odboru proučili in se potem odločali za nadaljnje korake: »So pa že poslanci med razpravo omenjali ustavno presojo. Zavedali so se, da sprejemajo zakon, ki verjetno ni najbolj skladen z ustavo.«

 ?? Foto Leon Vidic ?? Včeraj v trgovinah ni manjkalo kupcev. Prihodnjo nedeljo pa se bodo med policami morda sprehajali le zaposleni, ki bodo pripravlja­li pakete za dostavo na dom.
Foto Leon Vidic Včeraj v trgovinah ni manjkalo kupcev. Prihodnjo nedeljo pa se bodo med policami morda sprehajali le zaposleni, ki bodo pripravlja­li pakete za dostavo na dom.
 ?? Foto Blaž Samec ?? V Tušu dostavo in prevzem izdelkov, naročenih po spletu, opravljajo med ponedeljko­m in soboto, a proučujejo možnost razširitve storitve tudi na nedelje.
Foto Blaž Samec V Tušu dostavo in prevzem izdelkov, naročenih po spletu, opravljajo med ponedeljko­m in soboto, a proučujejo možnost razširitve storitve tudi na nedelje.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia