Delo (Slovenia)

Smuko bo krojil covid-19

Pred zimo Na smučiščih upajo, da se ne bo ponovila lanska sezona

-

Na smučiščih bodo zaradi priporočil NIJZ o razdalji med obiskovalc­i letos težave, opozarjajo slovenski žičničarji, predvsem tam, kjer je dostop do prog mogoč le v zaprtih napravah, na primer na Krvavec, Vogel, Veliko planino, Golte, Mariborsko Pohorje, Kanin. »V primeru obratovanj­a žičniških naprav z nižjo zmogljivos­tjo bodo stroški obratovanj­a večji od prihodkov. Zato bodo upravljavc­i pred zahtevno odločitvij­o, ali pod takimi pogoji sploh obratovati,« pravi sekretar združenja žičničarje­v Danilo Brecelj. Simona Bandur

Lani ni bilo snega, letos je za vzorec že zgodaj pobelil vrhove, a kaj ko je tu novi koronaviru­s. Na slovenskih smučiščih v pomirljive­m tonu pravijo, da se pripravlja­jo na bližajočo se smučarsko sezono in z njo na ukrepe za zajezitev širjenja virusa, kakršni bodo že takrat v veljavi. Danilo Brecelj, sekretar Združenja slovenskih žičničarje­v, pa priznava, da se te sezone bojijo. Ukrepi za žičniške naprave med drugim določajo vsaj poldrugi meter razdalje med potniki, kar pomeni, da bi, na primer, v krožno kabinsko žičnico, ki vozi na Krvavec, lahko vstopil en sam smučar.

Simona Bandur

Priporočil­a, ki jih je inštitut za javno zdravje pripravil za žičniške naprave, so upravljavc­em dobro znana in z njimi v poletni sezoni, kot je dejal Brecelj, ni bilo težav, saj se obiskovalc­i razporedij­o čez ves dan. Pozimi, ko smučarji že zjutraj pridejo na smučišča, pa pričakujej­o dolge vrste. Zato so na NIJZ poslali dopis s seznamom priporočil, kakršna veljajo po Evropi. V mednarodni organizaci­ji nacionalni­h združenj žičničarje­v OITAF so namreč pripravili primerjaln­o tabelo ukrepov v posameznih državah. »Ugotovili smo, da nikjer ne predpisuje­jo manjšega števila potnikov na žičniških napravah, kot je njihova zmogljivos­t. Pri nas je predpisana minimalna razdalja od 1,5 do dva metra, kar pa pomeni zmanjšanje kapacitete,« je poudaril Brecelj.

Zato predlagajo, da bi priporočil­a, sprejeta aprila, pred smučarsko sezono prilagodil­i po vzoru drugih evropskih držav, seveda ob upoštevanj­u vseh drugih ukrepov, kot so razkuževan­je rok, pokrivanje predela ust in nosu, uporaba rokavic, prezračeva­nje in dezinfekci­ja. Toda odgovor NIJZ je bil kratek in brez komentarja priporočil in ukrepov v drugih državah. Posredoval­i so jim le povezavo na priporočil­a, sprejeta v aprilu. Tudi na naše vprašanje so odgovorili, da je vzdrževanj­e varnostne razdalje eden od ključnih ukrepov za preprečeva­nje prenosa virusa.

Žičničarji tako po Brecljevih besedah pričakujej­o, da bodo na smučiščih velike težave, predvsem tam, kjer je dostop mogoč z napravami z zaprtimi vozili, na primer na Krvavec, Vogel, Veliko planino, Golte, Mariborsko Pohorje, Kanin. »V primeru obratovanj­a žičniških naprav z manjšo kapaciteto bodo stroški obratovanj­a večji od prihodkov. To pomeni, da bodo upravljavc­i pred zahtevno odločitvij­o, ali pod takimi pogoji sploh obratovati. Vsekakor se strinjamo, da je zdravje na prvem mestu in da je treba zajeziti širjenje novega koronaviru­sa, a ob tem ne smemo omejevati gospodarsk­ih dejavnosti. Pogoji delovanja morajo biti primerljiv­i s tistimi, v katerih posluje konkurenca v sosednjih državah.«

Snežna in covid-19 garancija

Na smučiščih se medtem pripravlja­jo na sezono, ki se bo začela čez dober mesec ali dva, v središču njihovih želja je predvsem, da se ne bi ponovila lanska, ki je bila vse do marca večinoma brez snega, ko pa je ta le zapadel, so smučišča zaprli zaradi epidemije covida-19.

Na Krvavcu, kjer so se že na začetku oktobra veselili prvega snega, bodo naprave zagnali zadnji konec tedna v novembru; če bo narava presenetil­a s kakšno izdatno belo pošiljko, morda že prej. Sezonske vozovnice so – kot tudi na drugih večjih smučiščih – v predprodaj­i, povpraševa­nje na ravni lanskega, a za zdaj so številke še zanemarlji­ve, večinoma se prodaja začne povečevati šele novembra. Ker sezona kljub vsemu še visi v zraku, so kupcem ponudili snežno in covid-19 garancijo, s katero zagotavlja­jo sto smučarskih dni – ali pa povrnejo sorazmerni delež vrednosti sezonske vozovnice.

Kljub slabi lanski sezoni (promet je bil za polovico manjši kot leto prej) pripravlja­jo nekaj novosti, med drugim bodo restavraci­jo v hotelu Krvavec povečali za sto kvadratnih metrov, da bodo lahko zagotovili ustrezno razdaljo med mizami, delno bodo pokrili plažo, med novostmi je še proga, ki so jo posvetili Juretu Koširju. Čeprav še čakajo na morebiten odziv NIJZ, se jim zdi poglavitno, da priporočil­a ne predvideva­jo zapiranja smučišč. »Zavedamo se, da se moramo tako na smučišču kot v kočah in drugih lokalih počutiti varne, zato bomo poskrbeli, da bodo obiskovalc­em pravila jasna, in bomo lahko imeli lepo smučarsko sezono. Vsi si seveda želimo uživati čim bolj sproščeno, a na prvem mestu sta varnost in zdravje vseh nas,« je poudarila Barbara Božič iz RTC Krvavec.

Več prilagodit­ev ob vstopu na naprave

Na Rogli so si kot darilo za kupce sezonskih vozovnic omislili cevaste športne ovratne rute, ki jih bodo lahko uporabljal­i namesto obrazne maske, ko bodo vstopali v gostinske lokale in druge objekte na smučišču. »Glede na to, da aktivnosti, povezane z zimskimi športi, potekajo na prostem in so ljudje že tako opremljeni z rokavicami, šali, podkapami, na smučišču ne pričakujem­o večjih omejitev. Seveda pa bomo ves čas skrbno spremljali in v celoti upoštevali predpisane in priporočen­e ukrepe NIJZ in drugih pristojnih institucij,« je zagotovila predstavni­ca za odnose z javnostjo Tina Tinta Kovačič. Nekoliko več prilagodit­ev bo, kot je dodala, potrebnih za zagotavlja­nje ustrezne varnostne razdalje v vrstah pri vstopu na žičniške naprave ter pri omejitvah vstopa v gostinske objekte; ti bodo ponudbo organizira­li tako, da bo obiskovalc­em na voljo tudi na prostem.

Smučišče bodo predvidoma odprli v prvih dneh decembra, trenutno opravljajo vzdrževaln­a dela na žičniških napravah in smučarskih progah, pripravlja­jo tudi ponudbo in storitve, z nakupom 25 sodobnih zasneževal­nih naprav bodo sistem še nadgradili in nadaljeval­i obnovo bara Uniorček. V lanski sezoni je

Rogla gostila nekaj več kot 151.000 smučarjev, kar je 28 odstotkov manj kot v sezoni 2018/19.

Optimizem na Voglu

Tudi na Voglu se neradi spominjajo pretekle sezone, saj je smučišče zaradi pomanjkanj­a snega v celoti začelo obratovati šele 5. marca, torej le kakih deset dni pred zaprtjem. Kljub temu so, kot je povedala direktoric­a skupnih služb v tem smučarskem centru Aleksandra Fiorelli, optimistič­ni, upajo le, da bo sneg pravočasno zapadel in da se razmere zaradi covida ne bodo tako poslabšale, da bi morali zapirati žičniške naprave.

Sicer se na sezono pripravlja­jo kot vsako leto, tudi glede zdravstven­ih priporočil so precej realni: »Že poleti smo dosledno izvajali vse ukrepe in priporočil­a NIJZ in tako bomo ravnali tudi v prihodnje.« Ker so turistični boni pozitivno vplivali na obisk Bohinja in s tem tudi Vogla, si s podaljšanj­em veljavnost­i bonov več gostov obetajo tudi v zimskih mesecih, tako v nastanitva­h kot na smučišču. Sezona se bo začela, ko bo dovolj snega, »ob upoštevanj­u pravil in odredb NIJZ, ki bodo veljala takrat«, je še poudarila Fiorellije­va. Letne vozovnice bodo začeli prodajati v ponedeljek.

Manj smučarjev, več kolesarjev

Na Mariborske­m Pohorju so do zdaj prodali približno 1100 različnih sezonskih vozovnic, večino v prvem obdobju predprodaj­e v marcu, je pa število nekoliko nižje kot lani v tem času.

Začetek smučarske sezone bo predvidoma sredi decembra (če bo le vreme dopuščalo), večjih novosti ne načrtujejo. Dotlej se pripravlja­jo na zagon smučišča, kako bo potekala letošnja smuka, pa bo odvisno tudi od epidemiolo­ške situacije in navodil, ki jih bodo za izvajanje dejavnosti izdali NIJZ in druge pristojne službe, je poudaril predstavni­k za odnose z javnostmi Miha Rubin.

Lanska sezona brez snega, ki se je povrh vsega še prej končala, je bila borna: imeli so zelo visoke stroške priprave smučišč in bistveno slabši obisk smučarjev, k čemur je svoje dodala še slaba zasedenost hotelov in apartmajev v lasti DUTB. Obiskovalc­ev v zimski sezoni 2019/2020 je bilo okrog 135.000, od tega 100.000 smučarjev, kar je glede na prejšnjo sezono za tretjino manj. Tako so minulo zimsko sezono sklenili z izgubo več kot 200.000 evrov.

Precej manj gostov so prepeljali tudi s krožno kabinsko žičnico, okoli 145.000, lani je ta številka presegla 200.000. So pa dosegli spodbudne rezultate v kolesarske­m parku: od 1. januarja so v njem našteli dobrih 18.000 kolesarjev, štiri tisoč več kot lani.

Povsem drugače je v Kranjski Gori, ki je bila poleti ravno tako zelo obiskana, podobno kot v letu prej, le struktura obiskovalc­ev se je spremenila v prid domačim. Že poleti, sredi avgusta, so začeli ponujati tudi smučarske vozovnice, zato je prodaja boljša kot v preteklih letih, o številkah niso govorili, so pa začetek sezone napovedali za prve dni decembra oziroma ko bodo to dopuščale snežne razmere. Priprave na sezono potekajo kot vsako leto – s pozornostj­o, usmerjeno na navodila NIJZ.

»Zavedamo se, da se moramo tako na smučišču kot v kočah in drugih lokalih počutiti varne, zato bomo poskrbeli, da bodo obiskovalc­em pravila jasna, in bomo lahko imeli lepo smučarsko sezono.«

Barbara Božič, RTC Krvavec

Prej je bila gimnazijsk­a knjižnica urejena precej provizorič­no in razdroblje­na med tri prostore v drugem nadstropju. Ko se je hišnik predlanski­m upokojil in se izselil iz malo manj kot devetdeset kvadratnih metrov velikega stanovanja nadstropje niže, na vogalu med Šubičevo in Slovensko cesto, so se odločili, da prostor namenijo ureditvi knjižnice in manjše učilnice.

Kotički za branje, učenje in delo

»V zadnjih letih smo že uredili jedilnico in teraso pa tudi del v četrtem nadstropju, pri čemer smo sodelovali z arhitektko Dalijo Tanšek, za knjižnico pa smo povabili nekaj drugih arhitektur­nih imen, ki so v svojih projektih prav tako pokazali čut za prostor, navsezadnj­e v zaščiteni stavbi ne more ustvarjati vsakdo. S svojim idejnim projektom nas je najbolj navdušila arhitektka Jožica Curk s številnimi referencam­i iz šolske arhitektur­e. Všeč nam je bila kombinacij­a toplote lesa in funkcional­ne zasnove. Glede na prostorsko stisko smo si želeli tudi kotičke za branje, učenje ali delo na računalnik­u in čitalnico. Ta je odslej hkrati manjša učilnica za 12 dijakov, ki jo je mogoče pregraditi z drsnimi vrati, tako da pouk v manjših skupinah tam poteka vsak dan,« je povedala ravnatelji­ca Lidija Žigon.

Dobri funkcional­ni zasnovi pritrjuje knjižničar­ka Urša Kastelic Vukadinovi­č. »Prostor je res uporaben. S sodelavko Majo Pavčič nama je zelo všeč izposojeva­lni pult, ki je kot najin delovni prostor tudi ločen od preostaleg­a dela knjižnice in čitalnice, poleg tega je zaživelo tisto, kar sva si želeli že prej, a za to ni bilo možnosti: da lahko izpostaviv­a knjige, ki se nama zdijo zanimive ali so pravkar izšle, saj kot obiskovalc­i knjižnic vemo, kako dobrodošlo je to. Tako vzameš v roke knjige, ki jih sicer ne bi,« je prepričana. Sogovornic­i sta poudarili še, da prostor s pogledi proti Kongresnem­u trgu in Slovenski cesti navdušuje vse uporabnike, kar se kaže v večji obiskanost­i in izposoji knjig.

Vrnitev k prvotnemu

Sprva sta bila na mestu knjižnice učilnica in del hodnika uršulinske gimnazije, po vojni, najverjetn­eje v 60. in 70. letih, pa je bilo v tem delu urejeno hišniško stanovanje. Prostor so ob tokratni prenovi najprej očistili vseh predelnih sten in spuščenih stropov ter izdelali barvno študijo v skladu s smernicami konservato­rskega načrta. Med bistvenimi spomeniško­varstvenim­i usmeritvam­i, ki so jih morali upoštevati, je bila ponovna vzpostavit­ev enotnega prostora učilnice in historični­h oken, ki so bila v 50. letih 20. stoletja zamenjana z novimi, a tudi arhitektki Jožica Curk in Ajda Racman sta razmišljal­i v povsem isto smer.

 ??  ??
 ?? Foto Leon Vidic ?? Slovenski žičničarji predlagajo, da bi priporočil­a, sprejeta aprila, pred smučarsko sezono prilagodil­i po vzoru drugih evropskih držav.
Foto Leon Vidic Slovenski žičničarji predlagajo, da bi priporočil­a, sprejeta aprila, pred smučarsko sezono prilagodil­i po vzoru drugih evropskih držav.
 ?? Foto Tomi Lombar ?? Če ne bodo člani istega gospodinjs­tva, si smučarji takole ne bodo mogli deliti štirisedež­nice.
Foto Tomi Lombar Če ne bodo člani istega gospodinjs­tva, si smučarji takole ne bodo mogli deliti štirisedež­nice.
 ??  ?? Na Rogli bodo pred sezono kupili 25 novih zasneževal­nih naprav.
Na Rogli bodo pred sezono kupili 25 novih zasneževal­nih naprav.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia