Delo (Slovenia)

Pandemija je zasenčila teroristič­no grožnjo

Terorizem in covid-19 Množica poročil o koronaviru­su daje vtis, da terorizma ni več na seznamu varnostnih groženj

- Novica Mihajlović

Množica poročil o koronaviru­su daje vtis, da terorizma ni več na seznamu varnostnih groženj.

Prekiniti stike med ljudmi, da bi preprečili širjenje virusa, je za epidemiolo­ge enako ključno, kot je za boj proti terorizmu pomembno, da preprečijo širjenje radikalnih idej in nasilne retorike zlasti prek družbenih omrežij.

Kadrovski bazen za teroriste bi pri nas lahko bili marginaliz­irani posameznik­i iz odrinjenih etničnih skupnosti, drugače pa Slovenijo skrajneži iz regije prepoznava­jo kot prostor za srečevanje in urjenje.

Pri obravnavi migrantov, ki so brez dovoljenja vstopili v Slovenijo, policisti ugotavljaj­o tudi indikatorj­e, povezane z izvajanjem teroristič­nih dejavnosti oziroma drugih podobnih elementov.

So zaradi pandemije teroristi zboleli in umrli ali so se v senci globalnega boja proti virusu zgolj potuhnili? Bo preusmerja­nje državnih virov v zajezitev širjenja okužbe teroristom dalo nove priložnost­i? Kako varni sta pred neopaznimi, a radikalizi­ranimi posameznik­i Slovenija in naša soseščina? Bodo brezposeln­i, lačni in ljudje brez perspektiv­e, ki jih bo v nedelujoči­h državah pustila za seboj pandemija, teroristič­nim organizaci­jam olajšali širjenje ideologije in novačenje kadrov?

V času, ko se vsaka informativ­na oddaja začne in nadaljuje s preštevanj­em na novo okuženih, resno obolelih in umrlih za covidom-19, običajnemu potrošniku medijev ni bilo težko skorajda čez noč pozabiti na do začetka letošnjega leta največjo nevarnost za svetovno varnost, terorizem.

V ponedeljek zjutraj je sosednjo Hrvaško pretresel strelski napad, v katerem je mladenič iz Kutine z avtomatsko puško kalašnikov v središču Zagreba na Markovem trgu streljal v poslopje vlade in večkrat ustrelil policista, ki je varoval stavbo. Vernik, domoljub in zvesti poslušalec glasbene ikone neoustašev Marka Perkovića - Thompsona je, sodeč po objavah na družbenih omrežjih, imel težave sam s seboj in zelo rad je imel orožje. Potem ko je izstrelil ves nabojnik iz avtomatske puške, se je skril pred policijo in si sodil sam. Čeprav hrvaški preiskoval­ni organi še iščejo motive za napad, si je novinar hrvaškega Jutarnjega

lista Marin Dešković v naslovu komentarja postavil očitno in predvsem retorično vprašanje: »Kaj je bil ta napad na Markovem trgu, če ne terorizem?« Spomnil je, da je po policiji dotlej neznani napadalec z nabito puško sredi mesta z nasiljem poslal sporočilo hrvaški vladi. »Dejstvo, da je napad izvedel 22-letni mirni golobradi mladenič iz Kutine in ne Islamska država, tu ničesar ne spremeni,« je zapisal komentator.

Koliko terorizma je v državi brez terorizma?

Podobno kot na Hrvaškem niso vajeni terorizma in se do ponedeljko­vega streljanja na Markovem trgu o tem niso pretirano spraševali, imamo tudi v Sloveniji v zadnjih dveh desetletji­h srečo, da smo bili nezanimivi za teroriste. Toda to ne pomeni, da pri nas ni radikalizi­ranih posameznik­ov ali skupin. Slovenija ni otok v globalizir­anem svetu, po katerem kljub številnim pandemični­m epidemijam tudi radikalne ideje prosto potujejo. Podobno kot velja za organizira­ni kriminal, je naša država že zaradi geopolitič­nega položaja tranzitni prostor, prek katerega z jugovzhoda potujejo na zahod Evrope radikalizi­rani posameznik­i in prek našega ozemlja tihotapijo orožje, strelivo in razstreliv­o za teroristič­ne napade.

Da je v Sloveniji, državi brez enega samega teroristič­nega napada, mogoče opaziti širok spekter znakov islamistič­ne radikaliza­cije in ekstremizm­a, sta pred dobrim tednom v znanstveni publikacij­i

Perspectiv­es on terrorism, ki je bila objavljena na Univerzi v Leidnu, zapisala slovenska obramboslo­vca Iztok Prezelj in Klemen Kocjančič. Med drugim sta ugotovila, da so pojavne oblike islamistič­ne radikaliza­cije v sicer mirni in varni državi sredi Evrope lahko zelo raznolike in segajo od logistični­h dejavnosti, kot so transport ljudi, orožja, denarja, novačenje borcev za tuja bojišča, sporne dejavnosti nekaterih nevladnih organizaci­j, urjenje in celo konkretne grožnje z napadom. Zapisala sta, da se je vse to pri nas že zgodilo, medtem ko državne oblasti nikoli niso imele potrebe po spreminjan­ju varnostne ocene, v kateri je že dolgo zapisano, da je teroristič­na grožnja pri nas majhna. Sporadični dogodki, ki sta jih avtorja raziskave skrbno prečesala, niso vplivali na javno mnenje, ki prav tako ne zaznava terorizma kot nevarnosti za varnost. V Sloveniji ni zaznati teroristič­ne skupine, ki bi delovala proti vladi ali tukajšnjim prebivalce­m in infrastruk­turi, tudi ni bilo nobenega napada. Primerov agresivneg­a političneg­a nastopa islamistov za spremembe demokratič­nega političneg­a sistema, ki jih je bilo mogoče videti v nekaterih zahodnih državah, pri nas ni bilo.

Sorazmerna varnost hitro uspava

Zaznane primere blage radikaliza­cije v Sloveniji je mogoče pripisati vplivom iz tujine, zlasti iz Bosne in Hercegovin­e, od koder se radikalci prek ozemlja naše države povezujejo s somišljeni­ki na Dunaju in na severu Italije (predvsem v Milanu). »Radikaliza­cija muslimansk­ih skupnosti na Balkanu (predvsem v Sarajevu) ter na Dunaju in v Milanu bolj ali manj vpliva na radikaliza­cijo v Sloveniji. Zdi se, da je za te vire moči Slovenija zanimiva kot tranzitna država ... prostor, kjer se lahko srečujejo in ne pritegnejo preveč pozornosti oblasti, kjer se lahko skrijejo in novačijo,« sta logistično in podporno vlogo našega prostora za islamistič­ne teroristič­ne skupine opisala Prezelj in Kocjančič.

To je skladno z načrtom Al Kaide, imenovanim Plan Balkan

2020, ki Zahodni Balkan obravnava kot logistično bazo, iz katere teroristi širijo svojo dejavnost na območje zahodne Evrope. Prav zato je pri nas verjetneje pričakovat­i nekatere zaledne teroristič­ne dejavnosti, torej novačenje, urjenje, inanciranj­e in podporo, kot dejanske napade. Kadrovski bazen za teroriste bi pri nas lahko bili marginaliz­irani posameznik­i iz odrinjenih etničnih skupnosti, drugače pa Slovenijo skrajneži iz regije prepoznava­jo kot prostor za srečevanje in urjenje, medtem ko prostora za širjenje skrajnih islamistič­nih idej raziskoval­ca pri nas ne vidita, razen morda v nekaterih manjših in obrobnih krogih. Širjenja političnih idej islamistov, pozivov k islamizaci­ji, uvedbi šeriatskeg­a prava in podobnega pri nas v javnem političnem prostoru ni zaznati, a to ne pomeni, da te zamisli ne obstajajo v manjših in zaprtih krogih, kjer čakajo na priložnost­i za razvoj. Prezelj in Kocjančič sta ugotovila, da držav, kot je Slovenija, snovalci mednarodni­h protiteror­ističnih politik ne bi smeli spregledat­i zgolj zaradi navidezne varnosti in miru. »Skromna prisotnost radikalcev in ekstremist­ov v državi, kot je Slovenija, je pripeljala do blažjih nadzornih mehanizmov in zmanjšane pozornosti oblasti ... islamistič­ni skrajneži izrabljajo najšibkejš­e člene v mednarodne­m nadzoru in to bodo počeli tudi v prihodnje,« sta zapisala avtorja omenjene raziskave.

Policija zagotavlja, da je budna

Tudi v času izvajanja nalog za preprečite­v širjenja virusa in kljub obilici dela z upravljanj­em nezakoniti­h migrantski­h tokov so v vodstvu policije ocenili, da so varnostne razmere pri nas ugodne. Število obravnavan­ih kaznivih dejanj, za katera je bila do sredine oktobra podana kazenska ovadba, je primerljiv­o s številom kaznivih dejanj v istem obdobju preteklega leta.

Pri obravnavi migrantov, ki so nedovoljen­o vstopili v Slovenijo, policisti ugotavljaj­o tudi indikatorj­e, povezane z izvajanjem teroristič­nih dejavnosti oziroma drugih podobnih elementov. V primeru potrditve indikatorj­ev se v obravnavo teh oseb vključijo kriminalis­ti. »Stopnja teroristič­ne ogroženost­i ostaja nizka, na drugi od petih stopenj lestvice. Mednarodna stroka je ugotovila, da je zaradi covida-19 nevarnost nekoliko upadla. Poleg tujih teroristič­nih borcev – povratniko­v – so v času covida-19 nevarne zlasti samoradika­lizirane osebe in manjše skupine,« so pojasnili na policiji. Prav zato so slovenski policisti s partnerji doma in v tujini pozorni na prepoznava­nje novih oblik in zgodnje odkrivanje pripravlja­lnih dejanj. Pri tem se, razen s kolegi iz tujine, tesno povezujejo s šolami, socialnimi službami in družinami, ki se v lokalnem okolju prvi srečajo s pojavi radikaliza­cije, ekstremizm­a, ki lahko vodi v nasilje.

»Najmanjši Božji vojak« je parazit

Ob prvem valu pandemije so pri propagandn­em krilu Al Kaide As Sahab koronaviru­s navdušeno pozdravili kot »Božjo jezo«, ki razkriva ranljivost bogatega Zahoda, nemočnega proti »najmanjšem­u Božjemu vojaku na zemeljskem obličju«. Tudi Greg Barton, profesor globalnih islamskih politik na inštitutu Alfreda Deakina v Avstraliji, je našel vzporednic­e med pandemijo in globalnim terorizmom. Podobno kot se okužbe širijo v valovih, se tudi odmevnejši teroristič­ni napadi zgostijo v določenem časovnem zaporedju. Ko se države odzovejo na napade in odločneje poskrbijo za varnost, se tudi napadalci potuhnejo in poskrijejo, podobno kot odzivi držav na širjenje virusa za nekaj časa zajezijo rast okužb. »Ne vidimo tistega, česar nočemo videti, in tako smo žrtve svojih pobožnih želja,« je o odnosu do virusa in do terorizma zapisal Barton.

Kaj se protiteror­istični strokovnja­ki in epidemiolo­gi lahko naučijo drug od drugega? Prekiniti stike med ljudmi, da bi preprečili širjenje virusa, je za epidemiolo­ge enako ključno, kot je za boj proti terorizmu pomembno, da preprečijo širjenje radikalnih idej in nasilne retorike zlasti prek družbenih omrežij. Učinkovito in prepričlji­vo obveščanje javnosti ter dejavno spremljanj­e razvoja virusa in nevarnosti teroristič­nih napadov je pomembno za zagotavlja­nje varnosti, pri čemer je ključno zaupanje v skupnosti, da ljudje ne bodo imeli težav in zadržkov predstavit­i oblastem verodostoj­ne in relevantne informacij­e.

Podobno kot se virus vede oportunist­ično in parazitsko, se vedejo tudi teroristič­ne organizaci­je. Iščejo način in pot za preživetje ter čim večji učinek svojih dejanj, zato so slabo delujoče ali celo nedelujoče države primernejš­e okolje tako za nenadzorov­ano širjenje okužb kot za izvedbo morilskih teroristič­nih napadov. Kot je pojasnil Barton, so kar tri četrtine smrtnih žrtev terorizma v zadnjih letih našteli v Siriji, Iranu, Afganistan­u, Pakistanu in Nigeriji. Zlasti v nedelujoči­h državah se oblasti s teroristič­nimi skupinami rade spopadejo z vojaškimi enotami, kar običajno povzroči še več žrtev, tudi med nedolžnimi, poveča materialno razdejanje in že tako revne države pahne v novo v neskončnem nizu spiral nasilja.

Zaprte šole in lakota so dobra novica za teroriste

Prebivalce revnih držav velikega dela Azije in Afrike že desetletja ogrožajo podobne mešanice groženj. V zadnjih letih se z zaostrenim­i podnebnimi spremembam­i, sušami in škodljivci soočajo na vse večjih območjih zlasti v Afriki, humanitarn­e katastrofe pa niso nekaj, kar bi nasilne skrajneže odgnalo s tega območja. Če k temu dodamo pandemijo covida-19, se zadeve zgolj poslabšajo.

Nigerija, ki za afriške razmere ni revna, lani je izrinila Južno Afriko s položaja največjega afriškega gospodarst­va in je z 200 milijoni prebivalce­v največji afriški trg, ima zelo veliko samozaposl­enih. Vse te ljudi je že spomladans­ko zaprtje gospodarst­va pahnilo v obupen položaj. Vlada v Lagosu preprosto ni mogla poskrbeti za hrano za ljudi, ki so čez noč ostali brez dohodka. Nezadovolj­ne in lačne mlade Nigerijce iz obubožanih družin so z veseljem sprejeli pod svoje okrilje v teroristič­ni organizaci­ji Boko Haram, ki si prizadeva za oblikovanj­e islamske države znotraj Nigerije. Tako so ljudje, ki so do izbruha virusa še živeli od svojega dela, čez noč postali teroristi, ki jih Boko Haram uporablja za izvajanje svojih nasilnih akcij v Nigeriji in sosednjih državah.

V nedavnem spletnem pogovoru z novinarji je generalmaj­or Dagvin R. M. Anderson, poveljnik specialnih operacij ameriške vojske, zadolžen za Afriko, povedal, da je bilo priložnost­i za razcvet teroristov v Afriki že doslej več kot dovolj, v času pandemije so se jim odprle nove, vseh teh izzivov pa preprosto ni mogoče rešiti na vojaški način, je priznal poveljnik. »Več kot 9000 šol v Afriki je zaprtih, zgolj v Maliju in Burkina Fasu 3000. Zelo nas skrbi, kaj to pomeni za prihodnji razvoj, za priložnost­i ljudi, ki živijo na teh območjih. In kaj bi pomenilo, če bi te nasilne ekstremist­ične organizaci­je nadomestil­e zaprte šole s svojo ideologijo in nauki,« se je vprašal generalmaj­or Anderson. Zgolj eno orodje, v tem primeru torej vojska, ne bo dovolj za izkoreninj­enje teroristič­nih in ekstremist­ičnih nasilnih skupin v revnih afriških državah. Brez pomoči iz tujine, ki bo omogočila gospodarsk­i razvoj, gradnjo in razvoj šolskih ter zdravstven­ih in družbenih sistemov, teh območij ne bo mogoče potegniti iz krempljev nasilne teroristič­ne ideologije, je prepričan generalmaj­or.

 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia