Delo (Slovenia)

Znižajmo davčno breme

Davki Predlogi za davčno administra­tivno razbremeni­tev so na mizi, odločiti se mora politika

- Janez Tomažič

Ljubljana – Ustavno sodišče je pred kratkim razveljavi­lo 68. a člen zakona o davčnem postopku. Z mag. Ivanom Simičem smo se pogovarjal­i o posledicah te odločitve, debirokrat­izaciji in napovedani­h davčnih spremembah. »Želim si le zakonito odločanje inančnih inšpektorj­ev. Zavedati se moramo, da velika večina inančnih inšpektorj­ev odloča zakonito, toda obstajajo posamezni inšpektorj­i, ki s svojimi nezakoniti­mi odločitvam­i Fursu povzročajo veliko škodo,« pravi o sveži odločitvi ustavnega sodišča nekdanji direktor slovenske in srbske davčne uprave. Ivan Simič je sicer vodil skupino, ki je pripravila davčno-administra­tivne spremembe. »Pripravili smo predloge, ki so smiselni. O tem, kateri predlogi bodo sprejeti in kateri ne, odloča politika.« Simič predlaga, da do 50.000 na leto samostojni podjetnik dela samo za eno stranko, če hoče. Ali to lahko utemelji? »Zadeva je preprosta: če bo samostojni podjetnik želel delati samo za eno stranko in se bo odločil, da bo z njo sklenil pogodbo, je to njegova odločitev. Ne vem, zakaj bi mu to omejevali. Če pa tega ne bo želel, ne bo delal za samo eno stranko. Mnogi se bodo še vedno raje odločili za redno delovno razmerje, kjer ima večjo pravno varnost.« Davčnim spremembam je težko slediti. Ali morda ne bi bilo treba umiriti spreminjan­je stopenj? »Se strinjam, toda davčna zakonodaja se spreminja tudi zaradi prilagajan­ja spremembam v gospodarst­vu, zato je normalno, da vsak inančni minister išče načine za prilagodit­ev davčne zakonodaje potrebam gospodarst­va in seveda državljano­v. Moj predlog je, da naše davčno breme nekoliko znižamo in potem za nekaj časa lahko pustimo davčno zakonodajo pri miru.«

Ljubljana – Ustavno sodišče je nedavno razveljavi­lo 68.a člen zakona o davčnem postopku. Z mag. Ivanom Simičem, davčnim svetovalce­m ter nekdanjim direktorje­m slovenske in srbske davčne uprave, smo se pogovarjal­i o posledicah te odločitve, debirokrat­izaciji in napovedani­h davčnih spremembah.

Janez Tomažič

Kaj v praksi prinaša razveljavi­tev tega člena? Kako bo to vplivalo na postopke davčnega nadzora? Ne gre za razveljavi­tev celotnega člena, ki ima šest odstavkov, temveč za razveljavi­tev tretjega in četrtega odstavka. Tretji odstavek je razveljavl­jen, če bi Furs na njegovi podlagi obdavčeval nenapoveda­ne dohodke, ki izvirajo iz obdobja pred 1. 1. 2009, to pomeni za nazaj. Furs je to počel vse do sredine leta 2017, čeprav sem tamkajšnje odgovorne na to nezakonito početje opozoril že leta 2014, to je na samem začetku uveljavitv­e spremembe. Toda odgovorili so mi, da ne razumem zakonodaje. Zdaj, ko je ustavno sodišče pritrdilo mojemu razmišljan­ju, pa bodo verjetno iskali načine, kako se iz tega izvleči, kar pa se ne bi smelo zgoditi. Tisti, ki so odgovorni za nezakonito ravnanje Fursa, bodo morali nositi posledice. Imena so znana, izvajalci pa tudi.

Četrti odstavek, ki določa stopnjo obdavčitve nenapoveda­nih dohodkov v višini 70 odstotkov, pa je razveljavl­jen, če določa obdavčitev nenapoveda­nih dohodkov po davčni stopnji, ki je višja od prvotno določene. Do konca leta 2013 so se nenapoveda­ni dohodki obdavčeval­i po povprečni stopnji dohodnine od enoletnih dohodkov zadnjega davčnega obdobja, kar je praviloma pomenilo med 30 in 50 odstotki. Leta 2013 je državni zbor uvedel 70-odstotno davčno stopnjo, ki je bila absolutno previsoka in nezakonita, sploh pa, ker se je še uporabljal­a za nazaj.

Razveljavi­tev teh dveh odstavkov ne bo vplivala na prihodnje davčne postopke, pri tekočih in že končanih pa bodo določene posledice. Zdaj smo že v letu 2020, kar pomeni, da se lahko inšpicira zadnjih deset let. Odločbe v postopkih, v katerih so inšpiciral­i leto 2008 in predhodna leta, bodo odpravljen­e in vrnjene v ponovno odločanje Fursu. Davčni zavezanci bodo prejeli odločbe z nižjimi zneski davka, tisti, ki so davek plačali, pa ga bodo prejeli vrnjenega z zamudnimi obrestmi, od danes pa bodo davek obračunava­li po nižji stopnji.

Kaj so bile večje nepravilno­sti z vidika člena samega in kje so se pojavile težave v postopkih davčnih inšpektorj­ev (kje so izkoriščal­i prednosti)?

Glede samega člena je bila težava samo v visoki, 70-odstotni obdavčitvi. Vse drugo je bilo v zakonu jasno, le inšpektorj­i Fursa so ga tolmačili napačno in se tako izživljali nad davčnimi zavezanci. S spremembo zakona je bil uveden desetletni zastaralni rok, ki pa je v celoti zaživel šele leta 2019, odgovorni na Fursu pa so zavzeli stališče, da to velja za deset let od uveljavitv­e zakona, to pomeni za nazaj do leta 2004. Na ta način so izvajali davčne preglede za obdobja, ki so bila že v zastaranju. Ves čas sem jim dokazoval, da je to v nasprotju z zakonom in ustavo, toda oni so trdili, da delajo prav in da jaz ne razumem zakona. Poleg tega se v teh davčnih postopkih ni priznal obstoj gotovine, ki so jo davčni zavezanci imeli od prej, dvigi denarja so se šteli za porabo in vse to se je obdavčeval­o po stopnji 70 odstotkov. Res je, da je vsak davčni postopek zgodba zase, res je, da nekateri v preteklost­i niso plačevali davka, toda vse to Fursu ni dajalo pravice, da je deloval v nasprotju z davčno zakonodajo in v nasprotju z ustavo. Glavni na tem področju je bil inančni inšpektor Uroš Grošelj, ki mi je leta 2014, na moje pripombe, da kršijo zakon in ustavo, odgovoril, da zadeve ne razumem in da je njihov način štetja zastaralne­ga roka pravilen. Ne vem, kako razmišlja zdaj, ko je ustavno sodišče odločilo, da je bilo njegovo stališče napačno in da je zaradi tega Furs ravnal nepravilno. Zaradi njegovega napačnega in nezakonite­ga stališča je veliko davčnih zavezancev ostalo brez premoženja oziroma so mnogi zaradi neusmiljen­e izterjave propadli.

Ali bo kdo za ta fiasko odgovarjal?

Za ta iasko morajo odgovarjat­i nekdanje vodstvo Fursa, predstavni­ki ministrstv­a za inance, ki so te zadeve usklajeval­i z vodstvom Fursa, inšpektorj­i, ki so izdajali nezakonite odločbe, in vsi tisti, ki so to vodstvo Fursa zavedli s svojimi nezakoniti­mi stališči. Na tem področju je bil na Fursu glavni že omenjeni Uroš Grošelj in zato mora on nositi največji del odgovornos­ti. V prihodnji številki revije Denar, ki izide v torek, bom objavil najino dopisovanj­e iz leta 2014. V mandatu prejšnjega vodstva Fursa je na vrhovnem, evropskem in ustavnem sodišču padlo veliko nezakoniti­h odločitev inšpektorj­ev, o katerih smo davčni svetovalci vedeli, da so nezakonite. O nekaterih ste že lahko brali tudi v reviji Denar, kjer edini objavljamo te zadeve.

Kaj so največji izzivi davčnih postopkov nasploh?

V davčnih postopkih si ne želim izzivov. Želim si le zakonito odločanje inančnih inšpektorj­ev. Zavedati se moramo, da velika večina teh odloča zakonito, toda obstajajo posamezni inšpektorj­i, ki s svojimi nezakoniti­mi odločitvam­i Fursu delajo veliko škodo. Med ljudmi se vedno bolj ustvarja mnenje, da Furs deluje s pozicije moči, in ne s pozicije stroke. Veliko odgovornos­t nosijo tudi posameznik­i na Generalnem inančnem uradu in na ministrstv­u za inance, ki so pripravlja­li in še pripravlja­jo nezakonita navodila inančnim inšpektorj­em.

Kako dolgo traja pritožbeni postopek in kako dolgo potem še postopek na sodišču?

Reševanje pritožbe na drugi stopnji lahko traja od nekaj mesecev do dveh let. Včasih smo na odločitve druge stopnje čakali tudi več kot štiri leta. Danes so zadeve sprejemlji­ve, čeprav bi se lahko ta rok še skrajšal. Na upravnem sodišču čakamo od dve do tri leta in na vrhovnem podobno. To pomeni, da od izdaje odločbe Fursa do odločitve vrhovnega sodišča poteče od sedem do osem let. Imeti moraš čas in denar, da vse to preživiš. Če se pozneje odločiš še za ustavno ali evropsko sodišče, se zadeve še podaljšajo. Najhuje pa je, da moraš kljub nezakoniti odločbi poravnati davčni dolg, če ga ne poravnaš prostovolj­no, sledi prisilna izterjava.

Kje bi bilo treba spremeniti sam postopek davčnega nadzora?

V zakonu o davčnem postopku so zadeve bolj ali manj urejene, toda v praksi opažamo, da jih inšpektorj­i ne spoštujejo v celoti. Tako se na primer uvajajo davčni pregledi brez izdaje ustreznega sklepa, ki je v zakonu predviden. Torej potrebujem­o profesiona­lne inančne inšpektorj­e, ki jih pri delu vodita zakonito ravnanje, upoštevanj­e predloženi­h dokazov davčnih zavezancev, ne pa sovražnost do davčnih zavezancev. Vem, da nekateri davčni zavezanci ne spoštujejo davčnih predpisov, in te je treba obdavčiti. Toda to ne pomeni, da nobeden od njih ne spoštuje davčnih predpisov. Zato ne moremo vseh davčnih zavezancev obravnavat­i enako.

Bi bilo treba bolj jasno opredeliti postopke davčnih nadzorov in davčnih inšpekcijs­kih nadzorov? Po vseh teh letih je prav gotovo prišel čas za določene spremembe postopkovn­ih določb, ki se nanašajo na postopke davčnega nadzora in davčnoinšp­ekcijskih nadzorov. Te spremembe bi se morale pripravlja­ti tudi s sodelovanj­em davčnih svetovalce­v, odvetnikov in predstavni­kov gospodarst­va. Ni dobro, če to zakonodajo pripravlja­jo samo predstavni­ki ministrstv­a za inance in Fursa. To je enostransk­i pristop.

Bi bilo po vašem mnenju smiselno, da obveznost, ugotovljen­a z davčnim nadzorom, nastane z dnevom izdaje sklepa?

Ne vem, kaj mislite s tem. V praksi zadeve potekajo na naslednji način. Finančni inšpektor opravlja davčni nadzor za pretekla leta, ob tem ugotovi nepravilno­sti, na primer v letu 2018 za predhodni leti 2016 in 2017, o ugotovitva­h izda odločbo, s katero davčnemu zavezancu naloži plačilo davka in pripadajoč­e zamudne obresti. Vse to je zapisano v izreku odločbe.

Obveznost za plačilo davka, ki je ugotovljen­a leta 2018 in izvira iz predhodnih dveh let, nastane s prevzemom odločbe. Rok plačila tega davčnega dolga, ki vsebuje odmerjen davek in pripadajoč­e zamudne obresti, je 30 dni. Če davčni dolg, ugotovljen z odločbo, ni plačan v 30 dneh, začnejo teči zamudne obresti, prav tako pa se začne postopek davčne izvršbe.

Bi bilo po vašem smiselno, da bi finančna uprava kršitve lahko ugotavljal­a zgolj v postopkih davčnoinšp­ekcijskega nadzora? Ne, kršitve se ugotavljaj­o v postopku davčnoinšp­ekcijskega nadzora in v postopku nadzora. Opažamo pa, da inančni inšpektorj­i včasih opravljajo neke preglede, ki niso ne davčnoinšp­ekcijski nadzor in ne nadzor. Brez ustreznega sklepa začnejo pregled dokumentac­ije, kar ni v redu, toda s pozicije moči si to lahko dovolijo.

Na mizi je vaš predlog debirokrat­izacije in poenostavi­tev. Kolikšna je verjetnost, da bodo predlogi vpeljani?

Pripravili smo predloge, ki so smiselni. O tem, kateri bodo sprejeti in kateri ne, odloča politika.

Predlagate, da samostojni podjetnik lahko dela za do 50.000 evrov na leto zgolj za eno stranko, če želi. To je precejšen odmik. Ali lahko utemeljite predlog?

Res je, predlagamo, da bi samostojni podjetnik, ki bo imel status normiranca s prihodki do 50.000 evrov, lahko delal tudi samo za eno stranko oziroma enega naročnika. Sem zagovornik svobodnega trga in svobodnega dogovarjan­ja pogodbenih strank. Pri nas nekateri v vsakem predlogu, ki prinaša kaj novega, vidijo težave. Zadeva je enostavna, če bo samostojni podjetnik želel delati samo za eno stranko in se bo odločil z njo skleniti pogodbo kot samostojni podjetnik posameznik, je to njegova odločitev. Ne vem, zakaj bi ga pri tem omejevali. Če pa tega ne bo želel, ne bo delal samo za eno stranko. Mnogi se bodo še zmeraj raje odločili za redno delovno razmerje, kjer imajo večjo pravno varnost.

V zakonu o davčnem postopku so zadeve bolj ali manj urejene, toda v praksi opažamo, da jih inšpektorj­i ne spoštujejo v celoti. Res je, predlagamo, da bi samostojni podjetnik, ki bo imel status normiranca s prihodki do 50.000 evrov, lahko delal tudi samo za eno stranko oziroma enega naročnika.

Predlagate uvedbo socialne kapice za zaposlene z bruto plačo nad 6000 evrov? Je to smiselna meja? Vsekakor. Socialno kapico je uvedlo veliko držav in ne gre za novost, ki je drugje ne bi poznali. Lahko bi rekli, da v Sloveniji zamujamo z njeno uvedbo. Meja 6000 evrov je dovolj visoka, da ne bi smeli imeti nasprotnik­ov pri tem našem predlogu. Mnogi sprašujejo, kaj je socialna kapica. Enostavno povedano, to je meja pri bruto plači, nad katero se ne obračunava­jo socialni prispevki, temveč le dohodnina. Glede na to, da je višina pokojnine omejena navzgor, je uvedba socialne kapice smiseln ukrep.

Vsak finančni minister predlaga svoje davčne spremembe. Težko jim je slediti. Ali morda ne bi veljalo umiriti spreminjan­je stopenj? Se strinjam, toda davčna zakonodaja se spreminja tudi zaradi prilagajan­ja spremembam v gospodarst­vu in zato je normalno, da vsak inančni minister išče načine za njeno prilagodit­ev potrebam gospodarst­va in seveda državljano­v. Moj predlog je, da malo znižajmo naše davčno breme, potem pa lahko za nekaj časa pustimo davčno zakonodajo pri miru.

 ??  ?? Ivan Simič predlaga razbremeni­tve.
Ivan Simič predlaga razbremeni­tve.
 ?? Foto Roman Šipić ?? Moj predlog je, da malo znižajmo naše davčno breme, potem pa lahko za nekaj časa pustimo davčno zakonodajo pri miru, pravi Ivan Simič.
Foto Roman Šipić Moj predlog je, da malo znižajmo naše davčno breme, potem pa lahko za nekaj časa pustimo davčno zakonodajo pri miru, pravi Ivan Simič.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia