Delo (Slovenia)

Premiera na snegu v novih razmerah

Meta Hrovat Pred današnjim prvim veleslalom­om sezone je naša odlična smučarka govorila o ciljih, novi ekipi in planinstvu

-

Sölden – Letošnja premiera sezone svetovnega pokala v alpskem smučanju bo drugačna kot ponavadi, krojile jo bodo nove razmere z zloveščim virusom. Slovenske smučarke (z leve

Meta Hrovat, Tina Robnik, Neja Dvornik in Ana Bucik) so bile z zaščitnimi maskami v prostoru za pogovore z novinarji. Vse štiri bodo danes na ledeniku Rettenbach skupaj s tekmicami odprle sezono z veleslalom­om, na jutrišnji moški tekmi bosta slovenske barve branila Žan Kranjec in Štefan Hadalin. Siniša Uroševič

Sölden – Zaveso gor! Tako v nemškem govornem prostoru, izvirno »Vorhang Auf«, naznanijo začetek nečesa novega. In tako se je zdaj napočil čas za novo sezono svetovnega pokala v alpskem smučanju s tradiciona­lnim veleslalom­om na ledeniku Rettenbach nad Söldnom v osrčju Tirolske. Tokrat v prav posebnih razmerah pandemije koronaviru­sa, zato tu ne bo gledalcev niti živžava, ki je mestece zarisalo na bogat avstrijski turistični zemljevid. Tekmovalci pa ohranjajo svoje visoke cilje, najvišje med Slovenkami bo imela na današnji premieri Meta Hrovat, 22-letnica, ki je doma prav blizu podkorensk­e proge.

• Udarni slovenski adut na ženski tekmi bo danes Meta Hrovat.

• Doslej dvakrat na stopničkah, motila so jo pogosta nihanja v nastopih.

Meta, že za vstop v sezono vas čaka še hujša strmina od tiste, ki jo imate pred domačim pragom. Kako gledate na söldensko premiero?

Ta strmina je res prav posebna. Tudi če bi se tukaj zbrali sredi sezone, bi bila söldenska tekma zelo zahtevna, zlasti za žensko karavano. Tako pa je na začetku še težje! Meni načeloma takšna strmina ustreza, ima pa svoje posebnosti, to moraš obvladati, ključne dele moraš presmučati brezhibno. Iz leta v leto bolj poznam strmino in prehode, zato grem zdaj na štart s kančkom več samozavest­i.

Podobno je seveda tudi pri tekmicah, zlasti bolj izkušenih?

Drži, obenem pa se vsi skupaj v tej karavani svetovnega pokala, tako v moški konkurenci kot ženski, ne moremo izogniti negotovost­i. Sem bolj samozavest­na kot v preteklost­i, toda lagala bi, če bi vam zdaj govorila, da sama ne občutim uvodne negotovost­i. V Söldnu je tekmovalna karavana prvič na kupu, vsi se zberemo ob isti štartni palčki, rezultat pa na koncu pokaže, kako smo delali čez poletje. In prav v tem se skriva čar prve tekme.

Toda ne skrivate, da si želite tudi na stopničke, tako kot denimo na zadnji februarski Lisici prav v domačem Podkornu ...

Ne skrivam, od sebe zahtevam veliko, cilji so visoki. Toda v preteklost­i se mi je ta nahrbtnik že pred sezono napolnil do vrha – in še čez –, želim si le, da bi bilo v prihajajoč­ih mesecih drugače. Zato vam zdaj ne bom razkrivala rezultatsk­ih ciljev, jasno pa je, da je želja vsake tekmovalke imeti številko ena pred seboj v končnem vrstnem redu. Kako priti do tega: ja, to je posebna zgodba ...

In v želji po še vidnejših dosežkih v športu ste se odločili za samostojno ekipo. Na katerem področju ste v pripravlja­lnem obdobju občutili največ sprememb?

Počutim se res zelo dobro, ob meni so ljudje, ki mi pomagajo, veliko se pogovarjam­o. Zdaj sebe ocenjujem že kot izkušeno smučarko, zato je izmenjava mnenj pomembna. Zelo dobrodošla je dvosmerna komunikaci­ja. Jasno, novi korak predstavlj­a tudi posebno breme, ki ga bom zlasti na začetku vlekla za sabo, a želim si pokazati, da se mi bo ta naložba obrestoval­a.

Sploh pa se zdi, da so vas nihanja med posameznim­i nastopi večkrat oddaljila od najodmevne­jših uvrstitev. Lahko bi bili še večkrat na stopničkah tako kot na omenjeni domači tekmi ali tistega januarja 2018 v Lenzerheid­e, kajne?

Res so me motila ta nihanja. Na vse pretege iščeš razloge neuspeha tudi v najbolj skritih kotičkih možganov, pa jih ne najdeš. V novi sezoni si želim drugačen scenarij. predvsem pa si želim, da bi v štartni hišici stala samozavest­no in odločno.

Pa ste se v poletnem času dovolj sprostili? Ste uživali v gorah, ki jih imate tako radi, je bilo dovolj časa za nove vzpone v Julijcih, kar je sicer vaš konjiček?

Minulo poletje je bilo zanimivo, več sem bil doma kot v prejšnjih letih, dovolj je bilo časa, da si privežem dušo v gorah. Tudi plezala sem, si napolnila baterije in zares uživala. Obenem pa je bil tudi trening resen. Vstajala sem ob 4. uri zjutraj, ledenik je zgodaj klical, precej sem smučala, sploh je bilo vse skupaj zelo razgibano. Naj vas ne skrbi, ni mi bilo dolgčas ...

• Poleti je uživala tudi v gorah, za trening pa je vstajala ob 4. uri.

 ?? Foto SZS ??
Foto SZS
 ?? Foto Jure Eržen ?? Meta Hrovat bi se rada že na uvodni tekmi sezone predstavil­a v lepi luči.
Foto Jure Eržen Meta Hrovat bi se rada že na uvodni tekmi sezone predstavil­a v lepi luči.
 ??  ?? Siniša Uroševič, poročevale­c
Siniša Uroševič, poročevale­c

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia