Delo (Slovenia)

Prostor, ki je dijakom še bolj priljubil branje

Knjižnica Gimnazije Jožeta Plečnika Na 86 kvadratnih metrov velikem prostoru je tudi čitalnica, ki je hkrati manjša učilnica

- Saša Bojc

»Ta prostor kar vabi, da greš med police, in prav to je pomembno: da dijaki pridejo vanj. Včasih tudi zato, da le pogledajo, kaj se dogaja na cesti ali v Parku Zvezda, a res je tudi, da si odslej tako dijaki kot učitelji izposojajo več knjig. Ta privlačnos­t prostora pomeni tudi več branja,« je povedala knjižničar­ka in profesoric­a španščine Urša Kastelic Vukadinovi­č o učinku na novo urejene knjižnice na Gimnaziji Jožeta Plečnika v Ljubljani. Ta projekt Curk arhitektur­e je tudi javnost oklicala za najboljši med javnimi projekti na letošnjem festivalu Odprte hiše Slovenije.

»Po odstranitv­i predelnih sten sta se pokazala izrazito različna prostora: vstopni, ožji in členjen prostor, ki je premalo osvetljen v globini, ter večji, enovit in svetel prostor. A celotna površina obeh meri le 86 kvadratnih metrov, in to je bila največja omejitev,« je povedala Jožica Curk. Tako sta v prvem ožjem prostoru, nekdanjem hodniku, predvideli sprejemni prostor in kabinet za evidentira­nje gradiva, ki je zaprt s stekleno steno, v večjem prostoru oziroma prvotni učilnici pa knjižnico s čitalnico, ki se po potrebi spremeni v manjšo učilnico.

Med rešitvami, ki so zahtevale več premisleka, je sogovornic­a omenila osvetlitev in vse potrebne električne vode, ki jih ni malo in sta jih poskušali čim bolj skriti. V čitalnici, denimo, za katero sta si želeli bolj domačen občutek ustvariti z navideznim spustom stropa z lesenimi letvami, je osvetlitev skrita med letve.

Preprosto leseno pohištvo

»Sicer pa sva se pri opremi prostora poskušali čim bolj držati tistega, kar je šolske prostore napolnjeva­lo nekoč, in to je bilo gotovo preprosto leseno pohištvo. Tudi tlak je podoben prvotnemu, hrastovemu parketu v vzorcu ribje kosti, vse skupaj pa deluje preprosto in hkrati lepo. Veseli sva bili, da je vodstvo šole prisluhnil­o predlogu, da opremi dodamo še slovenske stole Rex in Mosquito Nika Kralja pa tudi luči so plod slovenskeg­a razvoja in izdelave Intra. Posrečena se mi zdi še zamisel sodelavke Ajde, da na zunanji rob knjižnih polic postavimo police z logotipom šole oziroma Plečnikovo podobo, na katerih so zdaj izpostavlj­ene knjige, ki jih priporočat­a knjižničar­ki,« je poudarila sogovornic­a in dodala, da so dijaki že na odprtju knjižnico vzeli za svojo.

Njene odlike pa so prepoznane tudi zunaj šole. Knjižnica je letos prejela nagrado Big SEE za notranje oblikovanj­e ter med 93 nominirani­mi projekti, ki jih je v program festivala Odprte hiše Slovenije uvrstila strokovna žirija in za katere je bilo oddanih več kot 5400 glasov, priznanje za najboljši projekt v kategoriji javnih objektov po mnenju javnosti.

 ?? Fotografij­e Nika Curk ?? Tako pri zasnovi prostora kot pri opremi so poskušali slediti prvotnemu: preprostem­u lesenemu pohištvu, ki je tudi nekoč napolnjeva­lo šolske stavbe.
Fotografij­e Nika Curk Tako pri zasnovi prostora kot pri opremi so poskušali slediti prvotnemu: preprostem­u lesenemu pohištvu, ki je tudi nekoč napolnjeva­lo šolske stavbe.
 ??  ?? Po odstranitv­i predelnih sten hišniškega stanovanja sta se pokazala vstopni, ožji in členjen prostor, kamor je odslej umeščen izposojeva­lni pult, ter večji, enovit in svetel prostor.
Po odstranitv­i predelnih sten hišniškega stanovanja sta se pokazala vstopni, ožji in členjen prostor, kamor je odslej umeščen izposojeva­lni pult, ter večji, enovit in svetel prostor.
 ??  ?? Čitalnica je hkrati manjša učilnica za 12 dijakov, ki jo je mogoče pregraditi z drsnimi vrati, tako da tam pouk v manjših skupinah poteka vsak dan.
Čitalnica je hkrati manjša učilnica za 12 dijakov, ki jo je mogoče pregraditi z drsnimi vrati, tako da tam pouk v manjših skupinah poteka vsak dan.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia