Delo (Slovenia)

Tudi velemojste­r Josip Iličić je nared za igro

Tuja prvenstva Pod drobnogled­om italijansk­a serie A – Slovenska legionarja že danes v derbijih v Milanu in Neaplju

- Jernej Suhadolnik

Ljubljana – Josip Iličić je nared za igro! Čudovita novica, ki je razveselil­a vse resnične privržence nogometne igre. Velemojste­r Atalante, ki je marca s štirimi goli v Valencii sam potopil španski klub in zavihtel Italijane v četrtfinal­e lige prvakov, spominja na dobrega, starega Iličića, blesti na treningih in danes naj bi občutil vonj po travi tudi na enem najzahtevn­ejših gostovanj v Evropi – na štadionu svetega Pavla v Neaplju. »Jojo« sodi med največje koronske osmoljence v svetovni nogometni družini, tako močno ga je prizadela pandemija, ki tišči šport k tlom še danes. Kdo ve, kako bi se končala sezona 2019/20, če ne bi zavladal svetu covid-19, in kdo ve, kdaj bi se

ustavila Atalanta v Ueini ligi prvakov in z njo njen prvi velemojste­r, ki je tedaj igral na ravni Lionela Messija.

Kranjčan je preživel eno najhujših preizkušen­j doslej, zdaj je nared za igro, sporočajo iz črno-modrega tabora. Vesel je trener Gianpiero Gasperini, vesel bo tudi slovenski selektor Matjaž Kek. Iličić bi si težko zamislil odmevnejšo priložnost za vrnitev, kot je gostovanje pri Napoliju, in zanimivo bo spremljati, kdaj ga bo poslal v ogenj Gasperini, trener vodilne ekipe serie A.

Atalanta igra v standardne­m sistemu igre 3-4-2-1, »Jojo« kandidira za položaj na desni strani napada, torej ob argentinsk­i »desetki« Alejandru Gomezu in za kolumbijsk­im hrustom Duvanom Zapato. Kako pomemben člen nogometne senzacije iz Bergama je (bil) prav slovenski reprezenta­nt, razkriva njegov učinek izpred začetka prvega vala pandemije: na 34 tekmah v majici Atalante je zbral 15 golov v serie A, 5 v ligi prvakov in enega v pokalu, skupaj pa zmogel 21 golov in 10 podaj za gol!

Približno 400 milijonov evrov vredna ekipa čaka na vrnitev svoje zvezde, ki se odlično ujame s številnimi soigralci. Vpoklic Atalante za tekmo z Napolijem je »pravi«, ni zgolj simboličen, ker je pred letom dni zabil lep gol prav na tem štadionu, trdijo Italijani. Iličić na treningu uživa v stiku z žogo, vrti soigralce sem ter tja, ob tem je pridobil dovolj mišične mase. Kdor ga je spremljal med treningi, pravi, da bo njegova zvezda zasijala prej, kot si misli večina. Potrebuje le še nekaj tekem, zmag in golov, da si povrne samozavest, ki je temelj za kakršnekol­i podvige v športu ali življenju.

Atalanta je naposled dobila tudi Alekseja Mirančuka (imel je težave s stegensko mišico), poletno okrepitev, ki jo je klub pripeljal kot alternativ­o Josipu Iličiću. Če pomislimo, da ima Gasperini tudi Pašalića in Muriela, premore res dolgo klop, ki mu bo prišla prav v ligi prvakov. Elitno Ueino tekmovanje bo oživelo že naslednji teden.

Prav zavoljo tega bo večina najboljših evropskih klubov igrala ligaške tekme že danes, nedelja bo namenjena počitku. Tudi največji mestni derbi na »škornju« bodo igrali danes, ko se bosta merila Inter in Milan. Na San Siru se bo kar trlo zvezd: med vratnicama bosta vratarja iz najvišjega razreda na svetu – Samir Handanović in Gigi Donnarumma –, v napadu bomo spremljali spopad domače naveze Lukaku-Martinez in gostujočeg­a asa, ki je premagal covid, Zlatana Ibrahimovi­ća.

 ?? Foto Vincenzo Pinto/AFP ?? Josip Iličić uživa na treningih.
Foto Vincenzo Pinto/AFP Josip Iličić uživa na treningih.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia