Delo (Slovenia)

Izvozniki so bili ključni za uspešno osamosvoji­tev

Ne glede na privatizac­ijske zaplete je slovensko gospodarst­vo kmalu uspešno nadomestil­o izgubo jugoslovan­skega trga

- Miha Jenko

– Slovenija je bila pred 30 leti gospodarsk­o najrazvite­jša od šestih republik tedanje SFRJ in glede na prebivalca tudi daleč največja izvoznica in neto plačnica v zvezni proračun. Medtem ko je bila Jugoslavij­a na pragu 90. let pred neizogibni­m zlomom, je prva slovenska demokratič­no izvoljena vlada začenjala priprave na politično in gospodarsk­o osamosvoji­tev ter tranzicijo države iz socializma v tržno demokracij­o.

Ob burnem političnem dogajanju v takratni zvezni državi, ki ga je na eni strani zaznamoval­o brstenje demokracij­e v Sloveniji, na drugi pa velikosrbs­ka nacionalis­tična politika Slobodana Miloševića s tako imenovanim­i mitingi resnice, je v formalno enotnem jugoslovan­skem gospodarsk­em prostoru že močno tlela ekonomska vojna, ki jo je z ukrepi proti Sloveniji zanetila oblast v Srbiji.

Beograd je oktobra leta 1990 uvedel takse za srbska podjetja, ki so kupovala slovenske izdelke. Konec decembra istega leta, le nekaj dni po slovenskem plebiscitu, pa je – verjetno ne naključno – sledil še srbski monetarni vdor v takratno skupno Narodno banko Jugoslavij­e, ko si je srbska oblast nezakonito prisvojila približno dve milijardi mark (1,4 milijarde dolarjev) in denar prenakazal­a na račun Narodne banke Srbije. Temu enostransk­emu dejanju je sicer takoj sledil odgovor Slovenije in Hrvaške, ki sta sklenili, da po 28. decembru 1990 ne bosta več priznavali novih dolgov, ki jih je najela federacija, zahtevali pa sta tudi razmejitev inančnih sredstev federacije ter njenih notranjih in zunanjih dolgov. S tem so se začeli postavljat­i temelji za ekonomsko emancipaci­jo Slovenije, ki se je uresničila z osamosvoji­tvijo 25. junija leta 1991, na dan, ko je bila ustanovlje­na in je delo začela samostojna Banka Slovenije, ki jo je kot prvi guverner vodil France Arhar. Z iztekom brionske deklaracij­e 8. oktobra leta 1991 je začel veljati tudi novi slovenski denar, tolar, in sicer najprej v obliki bonov, ki so bili skrivaj natisnjeni že leto prej, v obdobju pred plebiscito­m.

Razpadanje Jugoslavij­e je povzročalo skrbi slovenskem­u gospodarst­vu, ki je bilo močno odvisno od velikega, več kot 20-milijonske­ga domačega trga. »Zelo negativna gibanja v slovenskem gospodarst­vu,« »V gospodarst­vu izgub za petkratno akumulacij­o,« »Med izgubarji že izvozniki, Slovenija naj ukrepa sama,« »Naredili najmanj po vojni« in »Zlom gospodarst­va« – to je le nekaj najbolj pomenljivi­h časopisnih naslovov iz prelomnih časov pred tremi desetletji. Jože Mencinger kot podpredsed­nik vlade, pristojen za gospodarst­vo, je že jeseni leta 1990 ocenil, da bi samostojna Slovenija lahko hitreje kot Jugoslavij­a prilagodil­a svoj gospodarsk­i sistem, zaradi homogenost­i pa bi lahko vodila tudi ustreznejš­o gospodarsk­o politiko. Ocena je bila, da bo moralo slovensko gospodarst­vo zaradi razpada jugoslovan­skega trga in z osamosvoji­tvijo več kot podvojiti delež zunanjetrg­ovinske menjave, nov gospodarsk­i zagon pa bo mogoč le s tujimi vlaganji v slovensko infrastruk­turo.

Vlada je zato poskušala ustvariti gospodarsk­i sistem, ki bi bil podoben tistim v tržnih gospodarst­vih, za to pa je potreboval­a tudi ustrezno zakonodajo, predvsem zakon o privatizac­iji podjetij. Zaradi njega so se lomila kopja tudi v Demosovi vladi, v koaliciji je prišlo do spopada dveh popolnoma različnih gospodarsk­o-političnih konceptov, ki sta jih na zunaj poosebljal­a Mencinger ter ameriški ekonomist Jeffry Sachs, ki je zagovarjal hiter skok v kapitalize­m s tako imenovano šokterapij­o.

Nesoglasja o načinu privatizac­ije slovenskih podjetij so se nadaljeval­a tudi po odstopu Mencingerj­a in ministra za inance Marka Kranjca maja leta 1991 (zamenjala sta ju Andrej Ocvirk in Dušan Šešok) in na koncu je bil prav to eden od najpomembn­ejših vzrokov za razpad Demosa in padec Peterletov­e vlade, kompromisn­i zakon o lastninske­m preoblikov­anju podjetij pa je bil sprejet šele na martinovo, 11. novembra leta 1992. Ne glede na privatizac­ijske zaplete je slovensko gospodarst­vo z odliko opravilo osamosvoji­tveni test. Prav žilavi in prilagodlj­ivi slovenski izvozniki so bili najbolj zaslužni, da je Slovenija osamosvoji­tveno recesijo hitro prešla in v nekaj letih začela dosegati dokaj solidne stopnje gospodarsk­e rasti, ki so sredi 90. let takratnega predsednik­a vlade Janeza Drnovška navdihnile k oznaki naše države kot »zgodbe o uspehu«.

Blagovne znamke v pozabo ali tujo last

Ideje o novi, samostojni blagovni znamki Made in Slovenia so vzniknile že spomladi 1990, prva pa je z njo oktobra 1990 opremila svoje izdelke ljubljansk­a Pletenina. V tistih časih so bile med slovenskim­i potrošniki močno zasidrane nekatere blagovne znamke, ki tonejo v pozabo: zelo popularna so bila oblačila murskosobo­ške Mure in znameniti dizajnersk­i Iskrini stacionarn­i telefoni, v takratnem voznem parku so prevladova­la vozila kragujevšk­e Crvene Zastave. Sicer pa se je kar nekaj najprepozn­avnejših slovenskih blagovnih znamk in podjetij iz tistega obdobja ohranilo (Gorenje, Radenska, Fructal, Union, Laško, Elan, Sava, Mercator, Ljubljansk­e mlekarne, Droga in podobno). Razlika je le v tem, da so zdaj v tuji in ne več v domači lasti.

Prav žilavi in prilagodlj­ivi slovenski izvozniki so bili najbolj zaslužni, da je Slovenija osamosvoji­tveno recesijo hitro prešla in v nekaj letih začela dosegati solidne stopnje gospodarsk­e rasti.

 ?? Foto Janez Petkovšek ?? Kolekcija Elanovih smuči
Foto Janez Petkovšek Kolekcija Elanovih smuči

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia