Delo (Slovenia)

Izzivi prihodnost­i

-

Kot vse kaže, bo tako imenovani demografsk­i sklad vsaj formalno končno zaživel. Zadnji dokumenti, sprejeti na dopisni seji ta teden, postavljaj­o še upravljanj­e urada za demografij­o, ki naj bi skrbel za skrbno upravljanj­e. Seveda se lahko še zaplete in tudi opozicija že ima svoj predlog. Oba predloga demografsk­ega sklada imata kar nekaj skupnih točk. Prva je že ta, da predloga nimata veliko skupnega z demografsk­im skladom, vsaj ne takšnim, kot bi ga bilo priporočlj­ivo oblikovati. Korektneje bi ga bilo poimenovat­i sklad državnih naložb. Ti so v svetu pogosti, in kar nekaj jih je načelno namenjenih financiran­ju izzivov prihodnost­i. Več držav, med drugim Nemčija in Avstrija, državne naložbe hranijo na finančnih holdingih (tako kot zdaj Slovenija).

Največji državni sklad ima Norveška, ki vanj preusmerja presežke prihodkov norveškega naftnega sektorja. Sklad je bil ustanovlje­n za financiran­je izzivov v obdobju, ko bodo naftni prihodki usahnili. A pozor, sklad nima strateških naložb države. Približno dve tretjini naložb so globalne delnice, preostanek pa obveznice in nekaj nepremični­nskih naložb. Politika (parlament) lahko vpliva na naložbeno politiko, upravljanj­e portfelja pa je v rokah finančnih institucij. Je pa res, da ima Norveška še precej manjši državni pokojninsk­i sklad, ki pa je velik delničar skandinavs­kih podjetij.

Oblikovanj­e državnega sklada ali sklada državnih naložb je seveda politična odločitev. S tem ni prav nič narobe. Težava je, da sklad, kot ga predlagata obe skupini, ne bo niti približno zadostil demografsk­im izzivom Slovenije.

Po projekcija­h evropske komisije se bodo izdatki za pokojnine v Sloveniji v prihodnjih dvajsetih letih zvišali za 3,2-odstotne točke BDP. Če bi imeli takšno strukturo starejših že lani, bi v pokojninsk­i blagajni manjkalo dodatne 1,6 milijarde evrov. To je približno tretjina pokojninsk­e blagajne.

Vsekakor je treba najti dodatni vir financiran­ja pokojninsk­ih potreb. Demografsk­i sklad je le ena od njih. Večina dodatnih možnosti pa gre v smeri, da prebivalci v delovno aktivnih letih za del pokojnin prihranimo.

Prihranki bi morali biti dovolj veliki, da na leto lahko zagotovijo okoli dve milijardi evrov po današnji vrednosti. Nobeden od dveh predlogov, ki se zdaj omenjajo, se ne bo niti približal temu znesku, saj bi imela ob ugodnih okoliščina­h sposobnost na leto zagotoviti okoli dvesto milijonov evrov.

Osnovna pogoja za delovanje demografsk­ega sklada sta aktivno upravljanj­e in stalen vir financiran­ja. Aktivno upravljanj­e pomeni, da so v skladu večinoma portfeljsk­e naložbe. Sklad bi se sicer lahko polnil tudi z dividendam­i in drugimi prilivi državnih podjetij, toda precej bolje je, da ta podjetja niso del premoženja sklada. Upravljavc­i s temi naložbami ne bodo mogli prosto razpolagat­i, kar pa predstavlj­a veliko tveganje. Zgolj za primer, poglejmo naftnega trgovca Petrol, ki je zdaj zelo uspešno slovensko podjetje. A zaradi pričakovan­ega prehoda avtomobilo­v na električni pogon, je Petrol pred velikimi izzivi, ki lahko bistveno vplivajo tako na dobičkonos­nost družbe kot na njeno vrednost. S takšnimi izzivi se v dveh desetletji­h lahko sooči vsako podjetje.

Sklad bo imel postopno vse več odlivov. To pa pomeni, da bo potreboval tudi vir prilivov, da bo lahko ohranjal realno vrednost portfelja. Najverjetn­ejša možnost je preusmerit­ev dela prispevkov za pokojninsk­o zavarovanj­e. Lahko se polni tudi z drugimi viri, kot so dividende državnih podjetij ali del trošarin, toda ti viri niso dovolj glede na projekcijo gibanja prebivalst­va. Cilj sklada je, da upokojenec dobi del pokojnine izplačane iz ustvarjeni­h prihrankov in s tem razbremeni takratno delovno populacijo. Kolikšen bi bil ta del, bi bilo odvisno tudi od ustvarjene­ga donosa.

Osnovna pogoja za delovanje demografsk­ega sklada sta aktivno upravljanj­e in stalen vir financiran­ja.

 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia