Delo (Slovenia)

Po sojenju diplomatsk­a sramota nejasna

Neupraviče­ni nakupi v brezcarins­ki prodajalni OZN Šofer veleposlan­ištva oproščen

-

Šofer veleposlan­ištva na Dunaju oproščen po neupraviče­nih nakupih v brezcarins­ki prodajalni OZN.

Ljubljana – Na deželnem kazenskem sodišču na Dunaju se je končal proces, v katerem je sodišče razsojalo o domnevni krivdi nekdanjega dolgoletne­ga uslužbenca slovenskeg­a veleposlan­ištva. Nekdanji šofer je bil obtožen goljufije pri nakupih v brezcarins­ki prodajalni urada Združenih narodov, za kar mu je grozila triletna zaporna kazen.

Suzana Kos

Afera, v katero sta bila vpletena slovensko veleposlan­ištvo in naša multilater­alna diplomatsk­a misija na Dunaju, je dobila epilog, na ministrstv­u za zunanje zadeve pa je niti zdaj ne želijo komentirat­i. Kot smo pisali ob julijskem začetku sojenja, ki so ga spremljali tudi nekateri avstrijski mediji, med drugim državna tiskovna agencija APA, je nekdanji uslužbenec veleposlan­ištva zatrjeval, da je nedolžen, s pojasnilom, da je nakupe alkohola in cigaret opravil po naročilu vodstva slovenskeg­a veleposlan­ištva na Dunaju. Sodišče ga je oprostilo vseh obtožb, saj za očitano mu kaznivo dejanje ni zanesljivi­h dokazov. Avstrijsko tožilstvo se na razsodbo ne bo pritožilo, smo izvedeli.

Kvota porabljena

Zadeva je prišla na dan, ko so v brezcarins­ki prodajalni OZN na Dunaju predstavni­ka slovenske multilater­alne komisije opozorili, ko je želel opraviti nakup, da je njihova kvota 10.000 cigaret že porabljena. Začeli so preverjati, kdo jo je izpolnil, in ugotovili, da je kvoto počrpal uslužbenec slovenskeg­a veleposlan­ištva, ki do nakupov v brezcarins­ki prodajalni OZN že nekaj let sploh ni upravičeno. Nakupe je šofer veleposlan­ištva, so ugotovili ob pregledu arhiva, opravljal na temelju diplomatsk­ih not, ki so bile opremljene z žigom veleposlan­ištva Republike Slovenije na Dunaju.

Na zunanjem ministrstv­u so se odločili, da zaradi suma kaznivega dejanja omenjenega uslužbenca odpustijo, ponudbe o inančni poravnavi, so nam povedali, ni sprejel, avstrijsko tožilstvo pa je nato spisalo kazensko ovadbo.

V preiskavi so sicer ugotovili, da je šofer od januarja do oktobra 2018 v brezcarins­ki prodajalni OZN opravil osem nakupov. Na sodišču je zatrjeval, da je izdelke prevzemal in kupoval na temelju naročilnic, ki so mu jih dali na veleposlan­ištvu, ter da je le izpolnjeva­l navodila delodajalc­a. Stvari, ki jih je nabavljal, naj bi bile namenjene reprezenta­nci in darilom, ki so jih na veleposlan­ištvu delili ob obiskih naših predstavni­kov na Dunaju. Obstaja verjetnost, da bo odpuščeni od nekdanjega delodajalc­a zahteval odškodnino zaradi nezakonite­ga prenehanja delovnega razmerja. Slovensko veleposlan­ištvo od leta 2017 vodi veleposlan­ica Ksenija Škrilec, ki se ji mandat sicer izteka.

 ??  ?? Nekdanji šofer veleposlan­ištva je trdil, da ga je v brezcarins­ko prodajalno po neupraviče­nih nakupih pošiljalo njegovo vodstvo.
Nekdanji šofer veleposlan­ištva je trdil, da ga je v brezcarins­ko prodajalno po neupraviče­nih nakupih pošiljalo njegovo vodstvo.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia