Delo (Slovenia)

Delavci prevarani tudi pri nas

Evropski sindikati Očitki agenciji EU za delo, da v primeru kršitev pravic napotenih delavcev ni naredila nič

- dopisnik Peter Žerjavič,

Evropski sindikati očitajo agenciji EU za delo, da v primeru kršitev pravic napotenih delavcev ni naredila nič.

Bruselj – Sindikati na ravni Evropske unije krepijo pritisk za preprečeva­nje kršitev pravic delavcev, ki so pri napotitvah v drugo državo članico žrtve izkoriščan­ja, ostanejo brez plačila ali ne dobijo niti minimalne plače, predpisane v tej državi. V postopkih je več primerov iz Slovenije.

Devet primerov je sicer že leto dni v mlinih evropskega organa za delo (Ela), ki naj bi zagotavlja­l spoštovanj­e pravil mobilnosti delavcev in koordinaci­je sistemov socialne varnosti. Toda v evropskem združenju sindikatov (ETUC) so zelo nezadovolj­ni z ravnanjem agencije, ki je začela delovati natanko pred letom dni in ima sedež v Bratislavi. Kar štirje od devetih primerov, ki so jih sindikalis­ti predložili v postopek takoj po začetku delovanja agencije oktobra lani, so povezani z napotitvij­o delavcev iz Slovenije v druge države.

Eden od primerov zadeva srbskega državljana, ki je bil iz Slovenije napoten v Nemčijo in že tri leta čaka na več kot 8000 evrov neizplačan­e plače. Zaposloval­ec je v stečaju, naročnik del pa denarja noče izplačati. Enake težave so imeli štirje bosanski in makedonski delavci, ki so bili zaposleni pri slovenskem podjetju poštnem nabiralnik­u. Tretji primer je skupina 31 bosanskih in hrvaških gradbenih delavcev, napotenih v Avstrijo, čeprav zaposloval­ec v Sloveniji ni izpolnjeva­l pogojev za napotitev. Četrti primer zadeva podjetje, ki v Sloveniji ni aktivno, v Nemčijo pa je napotilo 391 delavcev.

V evropskem združenju sindikatov menijo, da v Eli doslej glede tega niso naredili »absolutno ničesar«. Opozarjajo, da je Ela zgolj pisala zadevnim državam članicam in da v letu dni sploh ni navezala stika s prizadetim­i. To sindikalis­ti vidijo kot neuspeh najmlajše agencije EU v spopadanju z izkoriščan­jem delavcem. »Preveč čezmejnih delavcev je ujetih v sivo ekonomijo, v kateri brezobzirn­i delodajalc­i ustvarjajo dobičke z rezanjem plač in kršenjem temeljnih pravic, kot so plačan dopust, bolniška in socialna varnost,« je sporočil predstavni­k sindikatov v upravnem odboru Ele Per Hilmersson.

Zato so prvih devet primerov iz vzhodnega dela EU še enkrat predložili in na seznam kršitev dodali še dve. Ti zadevata delovne razmere sezonskih delavcev v kmetijstvu (predvsem Južnoameri­čanov iz Španije, napotenih v Francijo) in odvzem socialnih pravic skupini pomorščako­v, ki so belgijski rezidenti, v državah zastave (Malta in Madeira). V pismu, naslovljen­emu na direktorja Ele Jordija Curella in evropskega komisarja za delovna mesta in socialne pravice Nicolasu Schmitu, so očitali agenciji, da ni učinkovito ukrepala glede zlorab ranljivih delavcev. Pričakujej­o, da bo primere ustrezno preiskala, tudi s čezmejnimi inšpekcija­mi.

Naša država je že tako na muhi avstrijski­h sindikalis­tov, ki so se lani pritožili pri evropski komisiji. Njihov očitek je, da Slovenija s posebnim režimom plačevanja socialnih prispevkov za napotene delavcev (ti so obračunani samo za minimalno osnovno plačo) zlorablja evropski sistem. Tako naj bi povzročali socialni damping in izrivali s trga avstrijska podjetja, ki morajo plačevati prispevke za celotno plačo. Navajali so, da je v ozadju pravi poslovni model, ne klasične napotitve. To so dokazovali s podatki, da številna slovenska podjetja delujejo kot posredniki delavcev z Balkana.

 ?? Foto Blaž Samec ?? Kar štirje od devetih spornih primerov so povezani z napotitvij­o delavcev iz Slovenije v druge države.
Foto Blaž Samec Kar štirje od devetih spornih primerov so povezani z napotitvij­o delavcev iz Slovenije v druge države.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia