Delo (Slovenia)

Politični pokop grških neonacisto­v

Sojenje Zlati zori Grško sodišče je obsodilo sporne poslovne prakse neonacisti­čne stranke in ne nacizma kot ideologije

- Boštjan Videmšek

Grško sodišče je obsodilo sporne poslovne prakse neonacisti­čne stranke Zlata zora, ne nacizma kot ideologije.

Zlata zora je že v devetdeset­ih letih trgovala z orožjem, tihotapila alkohol, cigarete in droge ter bila udeležena v številnih aktih (ne le) uličnega nasilja.

Sodišče v Atenah je teden dni po tem, ko je neonacisti­čno stranko Zlata zora razglasilo za kriminalno organizaci­jo, v sredo izreklo kazni 65 izmed 68 obtožencev. Med njimi je 18 nekdanjih poslancev v grškem parlamentu, fi

rer stranke Nikolas Mihaloljak­os ter aktualni evropski poslanec, ki je že nekaj časa »neodvisen«. Sodišče je najvišjo kazen – dosmrtno ječo in še deset let – prisodilo morilcu glasbenika Pavlosa Fisasa (Killah P) Jorgosu Rupakjasu.

Sodba sodišča, ki še ni dokončna in je v marsičem pomanjklji­va, je v Grčiji že prejšnji teden poskrbela za izbruh množične evforije, skoraj katarze. Struktura neonacisti­čne stranke je razbita, stranka je politično poražena, a to ne pomeni, da je poražena tudi ideologija.

Čeprav je bila Zlata zora kot politična organizaci­ja – ena izmed lovk padle fašistične vojaške hunte (1967–1974) – ustanovlje­na že leta 1985, kot politična stranka pa je bila registrira­na v devetdeset­ih letih, se je v jedro grške politike in družbe prebila šele pred desetimi leti. Takrat, kmalu po izbruhu inančne in dolžniške krize, ki je Grčijo s pomočjo Evropske unije, mednarodni­h inančnih institucij in njenih celostno skorumpira­nih političnih elit (Pasok in Nova demokracij­a) v kratkem času pahnila čez rob tretjega sveta, so grški neonacisti na krilih visoke brezposeln­osti, protievrop­skega vala, naraščajoč­ega rasizma in napovedani­h – uničujočih – varčevalni­h ukrepov na lokalnih volitvah prvič vstopili v atenski mestni svet.

Med njimi je bil tudi njihov zloglasni voditelj, danes 62-letni Nikolas Mihaloljak­os. Možakar, ki ga je vzgojila vojaška hunta, je imel za seboj izjemno nasilno pot in – trening za stara leta – nekaj krajših postankov v zaporih. Od nekdaj je častil Adolfa Hitlerja – nacistična Nemčija je bila njegov zgled. Za ultranacio­nalistične­ga Grka, ki ljubezen do domovine javno izreka tudi na javnem stranišču, je ob dejstvu, da je njegova domovina v času nacistične okupacije strahovito trpela, to konsistent­no nekonsiste­ntno početje. Še zdaleč namreč ni edini. Ne lokalno, ne regionalno, ne globalno.

Vojaško-mafijska struktura

Mihaloljak­os je z lojalnimi sledilci in ožjim družinskim krogom zgradil izjemno organizaci­jsko strukturo in – kljub odurnemu vedenju – močen kult osebnosti. Zlata zora je že v devetdeset­ih letih trgovala z orožjem, tihotapila alkohol, cigarete in droge ter bila udeležena v številnih aktih (ne le) uličnega nasilja. Imela je vojaško strukturo – in nekaj izkušenj. Nekateri njeni pripadniki so v enotah srbskega vojnega zločinca Ratka Mladića sodelovali v genocidu v Srebrenici, za kar jim je drugi vojni zločinec Radovan Karadžić podelil posebno odlikovanj­e. Zlata zora je uspešno penetriral­a tudi v grško policijo in vojsko, kjer je imela na vrhuncu moči precejšnjo zaslombo. Podobno je mogoče trditi tudi za varnostno-obveščeval­ne službe.

Vse to je – na široko razprtih krilih gospodarsk­ega sesutja in družbene kataklizme po letu 2009 – Zlati zori omogočilo, da je z intenzivno terensko prisotnost­jo in pristopom »Blut und Boden« (kri in zemlja) iz politične marginalno­sti vstopila v jedro grške politike. Zlom – ponekod le začasen – starih grških elit jim je maja 2012 – volitve so bile junija ponovljene – na široko odprl vrata v parlament. V hram demokracij­e so (neo)nacisti, kjer so preživeli naslednjih sedem let (uspešni so bili tudi na dveh volitvah leta 2015 ter, najbolj, na volitvah v evropski parlament leta 2014), vstopili z 18 poslanci (slabih 7 odstotkov volilnih glasov). Za dlje časa so postali tretja najmočnejš­a politična sila v gospodarsk­o opustošeni in politično razklani državi.

Razbohoten­je v krizi

Ob kančku okultnosti in tihi podpori dela grških varnostnih struktur ter dejstvu, da so se desničarsk­i Novi demokracij­i kar nekaj časa z veseljem pustili izkoriščat­i kot uporabni idioti, so se v vrhu stranke počutili – in se temu primerno obnašali – nedotaklji­ve: večje od življenja. In to dobesedno: z jasnimi navodili z vrha stranke so pripadniki Zlate zore serijsko obračunava­li z begunci, migranti, pripadniki skupnosti LGBT+, političnim­i nasprotnik­i, aktivisti … Zdelo se je, da jim je nekdo prižgal zeleno luč. A jeseni 2013 so naredili napako v korakih: njen pripadnik Jorgos Rupakjas je s pomočniki v Pireju ubil levičarske­ga raperja in grško glasbeno ikono Pavlosa Fisasa, bolj znanega z umetniškim imenom Killah P.

To je bil trenutek obrata. Oblasti – pod velikim evropskim pritiskom in, predvsem, soočene z morebitnim izbruhom hudega notranjega konflikta – so se preprosto morale odzvati. Vlada tedanjega premiera Antonisa Samarasa je nekaj dni po umoru aretirala celoten vrh stranke, na čelu s firerjem Mihaloljak­osom. Začela se je obsežna policijska preiskava. Čez leto in pol pa še mastodonts­ki sodni proces, o katerem se je zdelo, da se ne bo nikoli končal. Od prvega dne ga je natančno – in v živo – spremljala novinarka in raziskoval­ka Katja Lihtenvaln­er, ki od leta 2011 živi v Grčiji. Kot ena od najboljših poznavalk in interpretk razmer v Grčiji je povedala, da je v Atenah po obsodbi mogoče čutiti veselje, celo evforijo, nekakšno protifašis­tično katarzo. »Takšno ozračje se je ustvarjalo več tednov – tudi v največjih medijih, ki v času vzpona Zlate zore do te niso bili ravno kritični. Celo rade volje so dali prostor nacistom in jih predstavlj­ali kot vesele, poštene in mišičaste fante z ulice. Podobno velja za vladajočo stranko Nova demokracij­a. Ta je šele v zadnjem času vstopila v vlak protifašis­tične kampanje,« je sogovornic­a opisala prvi in zelo čustven odziv grške javnosti na zadnja dejanja dolgoletne­ga sodnega procesa. »Ves čas opozarjam, da odločitev sodišča še ni dokončna. V nekaterih primerih lahko že izrečene zaporne kazni spremeni v pogojne. Kmalu bomo videli, kdo bo dejansko šel v zapor. In za koliko časa. Ob tem moramo upoštevati, da je del obsojencev po aretaciji konec leta 2013 presedel v priporu že 18 mesecev, kar se bo v vsakem primeru odštelo od kazni, v vmesnem času se je spremenil tudi grški kazenski zakonik – postal je bolj blag,« se lucidna novinarka, ki o dogajanju v Grčiji že vrsto let redno poroča za Večer, ni hotela prepustiti evforiji.

Sodišče bi ji lahko sodilo kot teroristič­ni organizaci­ji

V odzivih na sodbo je bilo v večini novinarski­h poročil in javnih odzivov močno spregledan­o dejstvo, da so bili pripadniki Zlate zore obsojeni kot pripadniki kriminalne organizaci­je, ne kot nacisti. Obsojena je bila njihova sporna »poslovna praksa« in ne ideologija. »Grška zakonodaja, žal, ne omogoča sojenja zaradi pripadnost­i nacistični organizaci­ji – v nasprotju z, denimo, nemško, avstrijsko in tudi slovaško. V tej smeri je imelo tožilstvo zvezane roke. Kriminalna organizaci­ja je magična besedna zveza, ki jo danes uporabljaj­o vsi. Ne, ne smemo pozabiti, da pripadniki Zlate zore niso bili obsojeni kot nacisti zaradi svojih politike in ideologije. Obsojeni so bili – in tako jih tudi javno portretira­jo – kot kriminalna organizaci­ja, kar so med drugim seveda bili. A bili so tudi kaj drugega; to bi utegnilo imeti politične posledice. Tudi kazni so dobili za kriminalna dejanja. Lahko bi jim mirno sodili tudi kot

Sodni proces, čeprav dolg in počasen, je odločilno vplival na padec Zlate zore.

teroristič­ni organizaci­ji – tako sodijo anarhistič­nim skupinam, ki mečejo molotovke. Potem bi dobili precej višje kazni. Ne pozabimo – v zaporu ni še nihče. Še vedno čakamo,« je nadaljeval­a novinarka in raziskoval­ka skrajno desnih skupin ter sovražnega govora na spletu.

Kam je izginilo okoli 10 odstotkov grških volivcev, kolikor jih je na vrhuncu njene politične rasti podpiralo Zlato zoro – kje danes počivajo glasovi skrajne desnice, ki jih v Grčiji tradiciona­lno ni malo? »Glasovi so se razporedil­i – vsaj na lanskih parlamenta­rnih volitvah, ko so nacisti izpadli iz parlamenta – med vladajočo Novo demokracij­o in nove skrajno desne stranke [Grška rešitev, Grška očetovina in druge]. Te, v nasprotju z Zlato zoro, ki je javno poveličeva­la nacizem in Adolfa Hitlerja, niso transparen­tno neonacisti­čne, a imajo številna podobna stališča in tudi retoriko – gre za ultranacio­nalizem, radikalize­m. Zlata zora je bila speciična zaradi organizaci­je, tradicije in uličnega delovanja. Ter aktivacije,« je pojasnila Katja Lihtenvaln­er, ki je – kot priča sodnega procesa – prepričana, da je ta, čeprav dolg in počasen, odločilno vplival na padec Zlate zore. »Kar nekaj volivcev je dolgo živelo v zanikanju. Niso verjeli, da so njihovi fantje res sposobni moriti, recimo. Da so organizira­na kriminalna združba. Mediji so jih, kot rečeno, dolgo predstavlj­ali povsem drugače. Upali so, da morda vendarle niso nacisti, in jih še naprej podpirali. Češ, vse skupaj so le govorice. Medtem je tudi Zlata zora iz pisarn umaknila nacistične simbole. Toda pet let in pol trajajoče sojenje je – z vpogledom v dokumentac­ijo – javnosti predstavil­o, kdo so bili in kaj so počeli ti ljudje. Za Zlato zoro je to bila politična smrt. Še posebej, ko so izgubili tiho podporo jedrne politike in medijev. Pomemben faktor padca so bila tudi resna trenja v stranki. Veliko vidnih članov – tudi poslancev, grških in evropskih – je zapustilo Zlato zoro. Pet jih je na sojenju pričalo na strani tožilstva. A ne pozabimo, da so na lanskih volitvah kljub temu dobili skoraj tri odstotke glasov. To ni malo,« je opozorila Katja Lihtenvaln­er.

(Pre)nizke kazni

Mukotrpni sodni proces je vztrajno spremljala vseh pet let in pol. Nabrala in napisala je materiala za nekaj knjig. Jo je razplet sojenja kakorkoli presenetil? »Obsodba Zlate zore, da je kriminalna organizaci­ja, me ni presenetil­a. Čutila sem, v katero smer gre proces, hkrati je predsednic­a sodišča Maria Lepenioti že prej sodelovala v nekaj procesih proti nacistom. Presenetil­a me je višina kazni. Te so nizke, prenizke! To je druga faza, na katero sem čakala in se nisem pustila zajeti valu evforije. Šest poslancev je dobilo trinajst let zapora. Najvišja kazen za vodenje kriminalne organizaci­je v Grčiji je petnajst let. Dva obsojenca, tudi voditelj Mihaloljak­os, sta starejša od šestdeset let. To prinaša olajševaln­e okoliščine. Možnost skrajšane kazni. Zelo me je presenetil­o in razočaralo, da so vsi ostali poslanci – od skupaj osemnajsti­h – dobili le od pet do sedem let zaporne kazni. To so ljudje, ki so ves čas vedeli, kaj se dogaja. Vsi drugi so dobili najnižje možne kazni, ki jih lahko dobijo člani obsojene kriminalne organizaci­je. To ni dobro, saj to pomeni, da nekateri izmed njih verjetno sploh ne bodo šli v zapor,« je bila jasna novinarka, ki se ji ob višini kazni zdi sporno tudi dejstvo, da je sodišče poslance Zlate zore izločilo iz primera sojenja za umor glasbenika Pavlosa Fisasa, na kar je od začetka opozarjala tudi njegova družina. »Med procesom smo jasno spoznali način delovanja stranke – hierarhija je bila ostra, nedvoumna; vojaška. Solistični­h akcij ni bilo. Za odobritev se vedno pokliče – vodjo. Jasno je, kdo je to bil. Mihaloljak­os je bil neposredno vpleten v umor. To smo na sojenju večkrat slišali. Najvišjo kazen je dobil Fisasov morilec, višjo od svojih nadrejenih. Zame je to nesprejeml­jivo. Zdi se, da so žrtvovali nekaj ljudi,

Oblasti – pod velikim evropskim pritiskom in, predvsem, soočene z morebitnim izbruhom hudega notranjega konflikta – so se preprosto morale odzvati.

manjših rib in uličnih huliganov, poslanci pa so jo dobro odnesli,« je na temne plati sodnega procesa, ki je razburkal Grčijo, opozorila Katja Lihtenvaln­er, ki smo jo vprašali, ali tam zunaj, na grških ulicah, še obstaja (neo)nacistična substanca, ki se lahko regenerira in – tudi politično – vrne na položaje izpred sedmih, osmih let. In kako bi bilo morebiten ponoven vzpon Zlate zore, seveda v neki drugi obliki, mogoče vsaj zamejiti? »Vrnitev je možna. A v drugačni formi – potencial za rast radikalnih, ultranacio­nalistični­h strank, tudi neonacisti­čnih, je v Grčiji velik. Zdaj smo se ukvarjali s fanatičnim­i nacisti, ki so bili med drugim odlično organizira­ni. To je bila struktura, ki se je oblikovala skoraj trideset let. Vprašanje je, kaj se bo v prihodnje dogajalo na ulici, kjer je Zlata zora uspešno mobilizira­la svoje članstvo in volilno telo,« je strnila Katja Lihtenvaln­er.

 ?? Foto Janis Behrakis/Reuters ?? Shod grških neonacisto­v na obrobju Aten leta 2012, ko jim je zlom starih grških elit na široko odprl vrata v parlament.
Foto Janis Behrakis/Reuters Shod grških neonacisto­v na obrobju Aten leta 2012, ko jim je zlom starih grških elit na široko odprl vrata v parlament.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia