Delo (Slovenia)

Po dveh razpisih še vedno brez vodstva

Moderna galerija Na razpis za direktorja oziroma direktoric­o zavoda na ministrstv­u za kulturo je prišlo deset prijav, a niso izbrali nikogar

- Peter Rak

Kljub desetim prijavam za direktorja oziroma direktoric­o Moderne galerije na ministrstv­u za kulturo niti na ponovnem razpisu niso izbrali nikogar.

Četrtega oktobra 2019 je bil objavljen razpis za direktorja/ direktoric­o ljubljansk­e Moderne galerije. Postopek izbire po enem letu še ni končan. Nedavno je bil končan nov razpis, na katerega se je prijavilo kar deset kandidatov oziroma kandidatk, vendar na ministrstv­u za kulturo tudi tokrat niso izbrali nikogar.

Na prvi razpis pred enim letom so se prijavile dolgoletna direktoric­a Moderne galerije Zdenka Badovinac, ki še zdaj opravlja funkcijo vršilke dolžnosti direktoric­e, Jadranka Plut, ki je med drugim dolgo vodila društvo Asociacija, na ministrstv­u za kulturo pa je bila zadolžena za delovanje nevladnih organizaci­j, ter umetnostna zgodovinar­ka in kustosinja Nina Jeza. Polemike, koga izbrati na položaj, so bile vroče, razprava se je razvnela zlasti med strankama Socialni demokrati in Levica. Februarja, ko je ministrstv­o še vodil Zoran Poznič, so mu na izredni seji odbora za kulturo državnega zbora v stranki Levica, kjer so podpirali Zdenko Badovinac, očitali, da vzpostavlj­a »kadrovsko hobotnico « , Poznič pa jim je odvrnil, da se v Levici »predstavlj­ajo kot zaščitniki ubogih, samozaposl­enih v kulturi in prekarcev, tukaj pa se postavljaj­o na stran kulturne nomenklatu­re, ki že desetletja obvladuje sceno « .

Kontaminir­ani postopek

Epiloga ni bilo, predsednik vlade Marjan Šarec je odstopil, njegova vlada je razpadla, pod novim ministrom za kulturo Vaskom Simonitije­m pa je razpis tekel naprej v nekakšnem mrtvem teku, zaradi spomladans­kega prvega vala epidemije covida-19 so se postopki zavlekli, saj z izjemo nujnih zadev odločb in dokumentov ni bilo mogoče vročati. Maja je minister na predlog sveta zavoda, kjer nobena od treh kandidatk ni dobila zadostne podpore, razpisni postopek označil za kontaminir­an, zato ga je prekinil in 22. maja objavil nov razpis.

Spet neuspešno. Po neuradnih podatkih se tokrat Zdenka Badovinac, ki sicer Moderno galerijo vodi že 27 let in je imela pri prvem razpisu večinsko podporo strokovneg­a sveta zavoda ter kolektiva, ni več prijavila. Se je pa prijavilo veliko drugih kandidatov in kandidatk, po nekaterih informacij­ah tudi eden izmed kustosov iz Moderne galerije ter nekateri posameznik­i na pobudo ministra za kulturo. Očitno so se v drugem krogu opogumili tudi tisti, ki so bili prej prepričani, da prijava ni smiselna, ker gre za nekakšno reelekcijo in zgolj formalni postopek, saj bo Zdenka Badovinac vodila Moderno galerijo še šesti mandat. Vendar na koncu ni bil izbran nihče, razlogov za takšno odločitev pa na ministrstv­u niso pojasnili.

Merilom ni ustrezal nihče

Kdo se je prijavil in zakaj ni nihče ustrezal merilom? Na ministrstv­u za kulturo so potrdili, da so prejeli deset prijav, imena prijavljen­ih niso javna, zato jih ne morejo razkriti. Ali se je prijavila tudi Zdenka Badovinac, zaposleni v Moderni galeriji in posameznik­i na pobudo ministra »ne morejo niti potrditi niti zanikati«. Zapisali so, da je bila odločitev ministra sprejeta »na podlagi celotne dokumentac­ije, ki se vodi v zadevi predmetneg­a javnega razpisa«. Prav tako niso predstavil­i tokratnega mnenja sveta in strokovneg­a sveta zavoda, sicer pa ti dve mnenji nista zavezujoči, temveč zgolj v pomoč ministru pri njegovi odločitvi.

»Svet in strokovni svet po zakonu o uresničeva­nju javnega interesa za kulturo podata predhodno mnenje pred imenovanje­m direktorja. Gre za mnenje in ne soglasje, ki že po pravni naravi ni in ne more biti zavezujoče za vsakokratn­ega ministra, zato usklajevan­ja s svetom in strokovnim svetom

Javni razpis za zavod, ki obsega Moderno galerijo in Muzej sodobne umetnosti Metelkova (MSUM), bodo objavili v kratkem, po zagotovili­h ministrstv­a krize vodenja ne bo; če ponovljen javni razpis ne bo končan pravočasno, bo ministrstv­o uporabilo institut imenovanja vršilca dolžnosti.

Moderne galerije niso nujna in tudi v postopkih imenovanj direktorje­v niso praksa,« so pojasnili na ministrstv­u. Sicer pa po naših informacij­ah v tokratnem postopku izbire mnenj sveta in strokovneg­a sveta zavoda ter zaposlenih niso niti pridobili, saj noben od kandidatov oziroma kandidatk ni prišel v ožji izbor in bi bila predhodna mnenja o posameznih prijavah nepotrebna in nesmiselna.

O mednarodne­m razpisu ne razmišljaj­o

Na ministrstv­u so v odgovoru še zapisali, da se javni razpisi za delovna mesta direktorje­v s področja kulture, tudi za direktorja javnega zavoda Moderna galerija, vodijo skladno z zakonodajo, za zasedbo delovnega mesta direktorja pa poleg izpolnjeva­nja formalnih pogojev, ki jih določa ustanovitv­eni akt javnega zavoda, štejejo ustrezna strokovnos­t, znanje, delovne izkušnje ter druge strokovne reference.

»Gre za vsebinsko in ne za politično odločitev vsakokratn­ega ministra, zato o političnem kadriranju ne moremo govoriti, tudi ne v konkretnem primeru (ne)imenovanja direktorja Moderne galerije,« so poudarili. Ali ne bi bil glede na polemične razprave, zamude in navsezadnj­e v korist prevetritv­e slovenskeg­a kulturnišk­ega establišme­nta umesten mednarodni razpis? V številnih evropskih državah so razpisi za najpomembn­ejše kulturne institucij­e že dolgo odprti tudi za tuje strokovnja­ke. Na ministrstv­u so o tem zadržani, zapisali so, da o tem ne razmišljaj­o.

V skrajnem primeru nov vršilec dolžnosti

Zdenka Badovinac je bila imenovana za vršilko dolžnosti direktoric­e javnega zavoda Moderna galerija že 23. decembra lani, vendar najdlje za eno leto. Bi se lahko ob morebitnem še enem neuspešnem razpisu pojavila kriza vodenja? Javni razpis za zavod, ki obsega Moderno galerijo in Muzej sodobne umetnosti Metelkova (MSUM), bodo objavili v kratkem, po zagotovili­h ministrstv­a možnosti krize vodenja ne bo; če ponovljen javni razpis ne bo končan pravočasno, bo ministrstv­o uporabilo institut imenovanja vršilca dolžnosti.

 ?? Foto Jože Suhadolnik ?? Kot kaže, bo najmanj do konca leta Moderno galerijo kot vršilka dolžnosti direktoric­e vodila Zdenka Badovinac.
Foto Jože Suhadolnik Kot kaže, bo najmanj do konca leta Moderno galerijo kot vršilka dolžnosti direktoric­e vodila Zdenka Badovinac.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia